Csak a sáros talajtól tartanak

Vágólapra másolva!
2003.03.02. 20:35
Címkék
Az igencsak viharos téli szünet után keddtől remélhetően már a játék lesz a főszereplő a magyar futballban, végre elindul ugyanis a 2003-as labdarúgóév. A nyitányt a Magyar Kupa negyeddöntői jelentik; a négy összecsapásból kedden rendezik a FerencvárosZalaegerszeg és az MTK HungáriaDunaferr, szerdán pedig a BKV ElőreSiófok, illetve a Debreceni VSCMatáv Sopron összecsapásokat. Összeállításunkban a legnagyobb érdeklődéssel kísért csata, az FTC (a Borsodi Liga éllovasa), valamint a ZTE (bajnoki cím védője) meccsének két várható főszereplője latolgatja az Üllői úti mérkőzés esélyeit, de persze hasznos információkat olvashatnak a három további találkozóval kapcsolatban is.
Urbán Flórián: Aki ijedős, az szövegeljen a csata előtt

"Személy szerint minden meccset fontosnak tartok, mégpedig azért, mert utálok veszíteni” –reagált Urbán Flórián arra a kérdésre, milyen érzésekkel várja az Üllői úti negyeddöntőt. A bajnoki címvédő ZTE középhátvédje néhány másodperccel később elismerte, egy kis extradrukk azért érezhető a csapaton belül.
"Ennek egyszerű az oka: szeretnénk bebizonyítani, hogy nem lettünk rosszabb játékosok annál, mint amikor bajnokságot nyertünk. Bizonyítani akarjuk, hogy a Zalaegerszeg érdemes a nemzetközi kupaszereplést érő helyek valamelyikére. Az ősszel ugyanis a pályánk átépítése miatt rengeteget játszottunk idegenben, a bajnokságban picit nagyobb a lemaradásunk, mint arra számítottunk. Ezért jó lenne a kupában menetelni.”
Gondolhatnánk, a harcosságáról és hallatlan futballszeretetéről híres Urbán Flórián már alig várja a tavaszi folytatást és persze a tétmérkőzéseket, ám a válogatottban újra meghatározó embernek számító bekk megjegyezte, ő bizony a télen sem tétlenkedett.
"A Matáv Sopron elleni edzőmérkőzésen, térdig sárban ugyanolyan lelkesedéssel futballoztam, mint máskor. Edzeni persze minden futballista utál, ám Belgiumban belém nevelték, nincs különbség tétmeccs és felkészülési találkozó között, mindig hajtani kell, no meg profi módon készülni a soron következő összecsapásra.”
Azért a Ferencváros ellen az Üllői úton pályára lépni kicsit más, vetjük fel, ám Urbán e kérdésben egyszerűen hajthatatlan.
"Azért, mert korábban Újpesten futballoztam, és mindenki tudja rólam, hogy érzelmileg is kötődöm volt egyesületemhez, nem érdekel az ellenfél. A Fradi-játékosok között is jó barátaim vannak, hiszen többekkel a válogatottban együtt szereplünk. Ennek ellenére a keddi találkozóval Cipruson, a Bulgária elleni öszszecsapás előtt nem foglalkoztunk. Én amúgy sem vagyok híve a zrikálásoknak, mert ha nagy a szám, nagyobbat is lehet »koppanni«. Amikor például az Újpest jött Egerszegre, Medgyesi László barátomnak üzengettem, hogy biztosan nyerünk, erre kikaptunk három nullára. Az én alapelvem: jobb a pályán, játék közben bizonyítani, a meccs előtti szövegelést inkább meghagyom azoknak, akik
félnek.”
A 35. életévében járó hátvédnek e felvetés alapján tehát nincs félnivalója, bár állítása szerint nincsen atombiztos helye a kezdőcsapatban. Szabó Zoltán érkezésével ugyanis a hátsó alakzatban három hasonló képességű futballista áll Bozsik Péter rendelkezésére, és a vezetőedző dönti majd el, mikor kire számít.
"Csóka Zsolttal ketten játszottunk végig abban az évadban, amikor bajnokok lettünk, Szabó Zolival pedig nagyon hamar ráéreztünk, hogy tudunk együtt dolgozni. Most már csak egy dolgot remélek: a pályamunkások téli fohászai meghallgattatnak, vagyis az időjárás kegyes lesz, és használható pályán futballozhatunk majd. Akkor minden rendben lesz…”

Marek Penksa: Szebb tavasz jön

Marek Penksa (balra) az elôkészületi mérkôzéseken megint harcosan futballozott (Fotó: Németh Ferenc)
Marek Penksa (balra) az elôkészületi mérkôzéseken megint harcosan futballozott (Fotó: Németh Ferenc)
Marek Penksa (balra) az elôkészületi mérkôzéseken megint harcosan futballozott (Fotó: Németh Ferenc)
Marek Penksa az ősszel hadilábon állt a szerencsével. A bajnoki rajt előtt vakbélműtéten esett át, s mert nehezen gyógyult a seb, alig-alig játszott a szlovák futballista. Csupán egyszer volt kezdő (FTC–Békéscsaba 0–1, a szünetben lecserélte Garami József szakmai igazgató), kétszer pedig csereként lépett pályára (Matáv Sopron–FTC 1–3, 79. percben; FTC–Dunaferr 3–0, 91. percben). Bár a Ferencváros a tabella élén várja a bajnokság folytatását, Penksa játéka az ősszel azért hiányzott. Mára azonban teljesen egészséges a labdarúgó, egy percet sem hiányzott a téli felkészülésről. Az edzőmérkőzések alapján megállapítható: Penksa egyre jobb formában futballozik, azaz a tavasszal erőssége lehet a Ferencvárosnak.
A támadó egyébiránt hétszer szerepelt a szlovák válogatottban, honi élvonalbeli mérkőzéseinek száma 50, s e meccseken 19 gólt szerzett.
– Egy évvel ezelőtt nagy reményekkel szerződtem az Üllői útra, és a tavasszal nem is volt gond, de aztán a vakbéloperációm igencsak megviselt – mondta Marek Penksa. – Orvosi tanácsra nem játszottam, vigyáznom kellett, nehogy felszakadjon a műtéti seb. Így aztán elvétve jutottam csak szóhoz, és Tököli Attilával, akivel egyébként szerintem jól megértettük egymást a Dunaferrben, csak edzőmérkőzésen futballozhattam együtt. A tavasszal azonban minden más lesz. Jó erőben vagyok, és megint egyre jobban összecsiszolódunk Attilával is.
– Ön egészséges, viszont a kulcsembernek számító Gyepes Gábor egészen biztos nem lehet ott a ZTE elleni kupamérkőzésen, sőt Gera Zoltán játéka is kérdéses. Mit gondol, nélkülük is erős lesz a Fradi?
– Sajnos Gyepes Gabira hosszabb kihagyás vár, Gera Zoli viszont talán már most is vállalhatja a fellépést. Válogatott futballisták mindketten, így nyilvánvalóan hiányoznak majd, bár hozzáteszem: a Ferencvárosnak erős a kerete, és úgy hiszem, Gyepes nélkül is nyerni tudunk. Merthogy győznünk kell, hiszen számunkra roppant fontos, hogy továbbjussunk. Már csak azért is, mert a siker önbizalmat adhatna a szombati, Újpest elleni bajnoki rangadó előtt.
– Az előkészületi mérkőzések során szerepelt a jobb oldalon, és feltűnt a bal oldali vonal mellett is. Melyik poszton szeret igazán játszani?
– Teljesen mindegy, hol futballozom, hiszen egyformán jól rúgok jobb és bal lábbal is. Az a fontos, hogy egészséges legyek, és hogy Garami mester a pályára küldjön. Akkor ugyanis mindent megtehetek, hogy hozzásegítsem a Ferencvárost a továbbjutáshoz.

Tv: a Sport1 kedden élőben közvetíti az FTC–ZTE meccset
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik