Marc Gasol feltámasztotta a Memphist, nyert a Mavs

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2016.12.22. 09:54
null
Marc Gasol feltámasztotta a Memphist (Fotó: Twitter)
Sorozatban három vereséget követően tudott ismét nyerni a Memphis az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, miután a 38 pontos Marc Gasol vezérletével győztesen távozott Detroitból. A Houston ismét megtalálta a tripláit és be is szórt 18-at Phoenixben, a Cleveland Love és Smith nélkül is lenyomta a Milwaukee-t, a Kings mínusz húszról állt fel a Jazz otthonában, a Portland viszont hiába dolgozta le tetemes hátrányát, elbukott a Dallas ellen is. Megint kikapott a Bulls, ezúttal a Wizardstól, a Minnesota viszont javuló formát mutat: remek védekezéssel aratott győzelmet Atlantában.

Cleveland Cavaliers–Milwaukee Bucks 113–102

Tartalékosan is nyert a bajnok. Kevin Love térdsérülés, JR Smith pedig ujjtörés miatt nem léphetett pályára, de Kyrie Irving és LeBron James magasabb fokozatba kapcsolt és vezérletükkel hozta a találkozót a Cleveland. Irving végig rendkívül agresszív volt és 31 pontja mellett karriercsúcsnak számító 13 gólpasszt osztott ki, James pedig ezúttal is villogott kintről: a második negyedben sorozatban három triplát rámolt be, majd nagy meglepődésére lecserélte őt Tyronn Lue. A gárda eddigre stabil tizenöt pont körüli előnyt épített ki és bár a záró etapban közelített a Milwaukee, nem forgott veszélyben a hazai győzelem – Richard Jefferson azért még kiállíttatta magát és kihajította a mezét a nézőtérre.

Csak leindításból nem lehet nyerni. Felállt védelem ellen nem igazán talált ellenszert a Milwaukee annak ellenére, hogy 9/20 triplát azért bevertek Brogdonék – összességében azonban 20-5-re nyertek a leindításokból, ezzel maradtak látótávolságon belül. Az üdvösséghez viszont ennél több kellett volna, hiába remekelt Antetokounmpo (28 pont, 7/13 mezőnyből) és Parker (27 pont, 4/5 tripla), rajtuk kívül senki nem volt veszélyes, míg a túloldalon a Cavs beszórt 15 hármast 55,6 százalékkal és kiosztott 30 gólpasszt – nem tudták limitálni a bajnokot a vendégek.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 31/3, James 29/12, Jefferson 10/6, Frye 10/6, Shumpert 10/9
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 28/3, Parker 27/12, Brogdon 11/3

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

Atlanta Hawks–Minnesota Timberwolves 84–92

Valami megváltozott? Idén először nyert sorozatban két meccset a Minnesota, méghozzá kiemelkedő védekezéssel és remekül sikerült utolsó negyeddel – eddig egyik sem volt jellemző a csapatra. Végig nagyszerűen szívták el a levegőt az Atlanta játékosai elől, agresszívek voltak a periméteren és a festékben is, 52–35-re nyerték a lepattanózást és bár elöl nem brillíroztak, az utolsó negyedben megtették, amit meg kellett. Amellett, hogy jó három percig pont nélkül tartották a hazaiakat, Wiggins és LaVine kosaraival megléptek, majd hozzászólt Dieng is, az utolsó szót pedig megint csak LaVine mondta ki – a kezdőben mindenki elérte a tíz pontot, Towns ráadásul 18 lepattanót és 5 gólpasszt is jegyzett emellé.

Ez nem tartott sokáig. Az OKC legyőzése után a hazai pálya ellenére fáradtnak, enerváltnak tűnt az Atlanta, Dwight Howard ezúttal sem lépett pályára, de most a small-ball sem működött – csak az volt a hozadéka, hogy a Towns-Dieng kettős kedvére randalírozhatott a palánk alatt és a Minny simán nyerte a lepattanózást. Ezt most nem tudták ellensúlyozni, nem működött a gépezet, Schrödert és Millsapet erőltették, de egyikük sem volt hatékony, így hiába védekeztek jól, nem tudtak nyerni – a hajrában kellett volna valaki, aki kicsit megtolja a szekeret, de senki sem tudott előlépni. Hiába a bravúros idegenbeli siker, egy újabb gyenge mérleggel álló csapattól kaptak ki otthon, ahol éppen egy 1–6-os szériában vannak…

A Hawks legjobb dobói: Schröder 21/3, Millsap 18, Muscala 16/9
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 19, LaVine 18/12, Towns 17

Detroit Pistons–Memphis Grizzlies 86–98

Marc Gasolra nem volt ellenszer. A spanyol center megunta az utóbbi meccsek szerencsétlenkedését és hátára vette a Memphist, félelmetes formát mutatott elöl: 14/17 (!) dobását értékesítette és beállította 38 pontos karriercsúcsát. Rajta kívül a többiek nem igazán voltak veszélyesek a gyűrűre, egyedül Green érte el a tíz pontot az utolsó percben, de Gasol egymaga elég volt a sikerhez – annyira tarthatatlan volt, hogy bármit csinált a Pistons, ő válaszolni tudott. A korán megszerzett nagy előnyét beosztotta a Grizzlies és megszakította hárommeccses vereségsorozatát, ráadásul külön öröm, hogy visszatérhetett Chandler Parsons – a kiscsatár negyedórát tölthetett parketten, amely alatt két pontot szerzett.

A Pistons nem talált kiutat. Zsinórban negyedszer is kikapott a Detroit és most is főleg a támadójáték miatt: 36,1 százalékkal dobtak mezőnyből, csak hat triplát süllyesztettek el és egyedül a 47–38-ra megnyert lepattanózásra lehetnek büszkék. Az első félidőben úgy tűnt, hogy komoly pofont kapnak a vendégek, hiszen már 18 pontos hátrányban is voltak, de egy 16-2-es rohammal visszajöttek a meccsbe – itt viszont ellőtték minden puskaporukat. Még egy kisebb futásra volt erejük, de Gasol 14 pontos harmadik negyede lezárta a kérdéseket, így a Golden State ellen kellene megtörni negatív szériájukat.

A Pistons legjobb dobói: Jackson 18/6, Leuer 18/3, Drummond 13
A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 38/6, Green 10/6, Conley 9/9, Harrison 9/3

Chicago Bulls–Washington Wizards 97–107

A kispad tolta meg a szekeret. Az első negyedben még eléggé szétesett védekezést produkált a Wizards és tíz pont feletti hátrányt szedett össze, John Wall ráadásul kilenc és fél percig nem is vállalt dobást – voltak gondok a fővárosiaknál. A második játékrészben aztán váltottak és felzárkóztak, fej-fej mellett haladtak innentől, majd a záró etap első perceiben a Thornton-Burke kettős kosaraival megléptek – a sokat kritizált washingtoni kispad most fontos szerepet vállalt a sikerből. Nagy előnyt ugyan nem építettek ki, de épp elég volt ahhoz, hogy Wall és Beal innentől megoldja, az irányító kosarával egy perccel a vége előtt a különbség elérte a tízet és itt eldőlt a meccs – azt is elbírták, hogy Otto Porter hátfájdalmai miatt ne játsszon a második félidőben. Scott Brooks alakulata az utóbbi öt meccséből a negyedik győzelmét aratta, 13–15-re áll és szombat hajnalban Milwaukee-ban lép pályára.

Nem sikerült kimászni a gödörből. Ugyan a Pistonst a földbe döngölte legutóbb a Bulls, úgy fest, hogy még nincs vége a hullámvölgynek – az utóbbi öt meccsből negyedszer kaptak ki Wade-ék. Az első negyedben még bőven hatvan százalék felett dobtak és magabiztosan vezettek is, innentől azonban nem találtak megoldást és végül 40 százalékon zártak – Rondo 1/10-et, Wade 7/20-at, Butler 6/20-at hajított ezen az estén. A gyér támadójáték mellett ráadásul a Washingtont sem tudták lassítani, 32 pontot kaptak leindításból és úgy szenvedtek vereséget, hogy a vendégek még náluk is gyengébben (3/18) tripláztak – közelebb viszont azt csináltak Wallék, amit akartak.

A Bulls legjobb dobói: Butler 20, Wade 19, Gibson 17
A Wizards legjobb dobói: Wall 23, Beal 21/3, Gortat 14

New Orleans Pelicans–Oklahoma City Thunder 110–121

Abrines döntött. Végig szorosan alakult a találkozó, a hazaiaknál a Holiday-Davis-Jones trió remekül játszott, míg a vendégeknél Russell Westbrook volt ismét tarthatatlan: az irányító 42 pontot (12/26 mezőnyből, 2/7 tripla, 16/18 büntető), tíz lepattanót és hét gólpasszt tett a közösbe. Ez azonban nem lett volna elég a győzelemhez, fej-fej mellett haladtak a felek, amíg a negyedik negyed elején egy 11–0-s etappal meg nem lépett az OKC: Kanter duplája után Abrines berámolt egy triplát, majd egy 2+1-et, majd még egy triplát, így pillanatok alatt komoly előnybe került a Thunder. Abrines végül 18 ponttal, közte öt triplával zárt és döntő szerepet vállalt a sikerben, amely nagyon kellett csapatának a Bostonban következő rangadó előtt.

Elveszett lepattanók. Ugyan végig partiban volt a Pelicans, de így is aggasztó volt az, hogy végül 13 támadópattanót engedtek a Thundernek és összességében 49-34-re maradtak alul a lecsorgók csatájában – Davis hiába tépett le egymaga tizenötöt, itt az OKC akarata érvényesült. Ilyen szoros meccsen ez és a 21 leindításból kapott pont is nagyon fájó, ráadásul hiába játszott remekül az említett Davis (14/26 mezőnyből) és Jrue Holiday (23 pont, 10 gólpassz), az az egyetlen rövidzárlat (az Abrines-show) elég volt ahhoz, hogy elveszítsék a mérkőzést. Onnantól végig megvolt a tíz pont körüli hátrány, Westbrook mindenre válaszolt, így egyre nehezebb helyzetben van Alvin Gentry együttese.
A Pelicans legjobb dobói: Davis 34/3, Holiday 23/6, Jones 21A Thunder legjobb dobói: Westbrook 42/6, Abrines 18/15, Kanter 14

Phoenix Suns–Houston Rockets 111–125

Csillogott a Houston. Ugyan nem jött simán a vendégek győzelme, elég hullámzó volt a mérkőzés, mégis könnyed játékkal hozta a sikert a Rockets: 18/38 triplát küldtek a helyére Andersonék, harminc gólpasszt osztottak szét és 53,5 százalékkal dobtak mezőnyből. Többször is megléptek a Suns elől, de érdemi védekezés hiányában mindig vissza is kapaszkodott a vendéglátó, a záró etap elején azonban egy újabb 10-2-es futásra már nem tudtak válaszolni Bookerék. James Harden ezúttal is remekül szolgálta ki a társakat (27 pont, 14 gólpassz), amelyből főleg Gordon (7/13 tripla) és Harrell (17 pont, 8/11 mezőnyből) profitált, de a tripla-duplával kacérkodó Beverley-t is meg kell említenünk – a negyedik negyed hajrájában már húsz pont is volt közte, az említett futás lezárta a meccs érdemi részét.

Ez sem jött össze. Sorozatban negyedszer kapitulált a Phoenix, pedig most jó ritmusban kosarazott a társaság – a harmadik negyed hajrájában csak két pont volt a különbség, úgy tűnt, hogy képes lehet egy szoros dobópárbajt vívni a hazai alakulat. Nem így lett, a negyedik játékrészben felőrölte őket a Houston gépezete, így szombat hajnalban muszáj lenne megverniük a Philadelphiát, hogy ne nyúljon túl hosszúra ez a széria – utána ötből négy meccsüket idegenben játsszák.

A Suns legjobb dobói: Booker 28/6, Warren 19/3, Knight 17/6
A Rockets legjobb dobói: Harden 27/15, Gordon 24/21, Beverley 18/6

Utah Jazz–Sacramento Kings 93–94

Mínusz húszról nyert a Kings. Nem igazán találtak ellenszert a vendégek a harmadik negyed közepéig és kereken húsz ponttal vezetett a Jazz – úgy tűnt, hogy könnyedén hozza a győzelmet Quin Snyder együttese. Itt azonban mintha elfáradt volna a társaság, a Sacramento ellenben magasabb fokozatba kapcsolt, a padról beszálló Lawson-Temple páros lendületet hozott, a védekezés pedig parádésan zárt, így két perccel a meccs vége előtt kiegyenlítettek. Innentől aztán gyakorlatilag végig Cousins büntetőzhetett és bár nyolcból csak hatot dobott be, ez is elégnek bizonyult, így komoly skalpot gyűjtött be a vendégcsapat – ezzel utolérte a nyugati nyolcadik Portlandet.

Most már jó lenne egy egészséges keret. Ugyan két nap alatt második vereségét gyűjtötte be a Jazz, így is 18–12-vel áll a nyugati hatodik helyen, de hiába telt el több, mint a szezon harmada, még egyszer sem léphettek pályára teljes kerettel. A fővezér George Hill továbbra sem bevethető, Alec Burksre még mindig csak várnak, most Dante Exum sem léphetett pályára, Derrick Favors pedig ugyan éppen játszott, de közel sem százszázalékosan. A kezdő hátvédsort így Mack és Ingles alkotta, akik azért más szintet képviselnek – hiába remekelt Hayward és Gobert, a védekezéssel komoly gondok adódtak az utolsó másfél negyedben és semmivel sem tudták elállítani a vérzést. Szoros, fájó vereség lett a vége a tetemes előny ellenére (amiben benne volt a back-to-back is, Hayward 40, Ingles 39 percet játszott például) és szombat hajnalban újabb komoly feladat következik: a Torontót fogadja a társaság.

A Jazz legjobb dobói: Hayward 28/6, Gobert 17, Mack 13/6
A Kings legjobb dobói: Cousins 21/3, Lawson 19, Temple 11/9

Portland Trail Blazers–Dallas Mavericks 95–96

Majdnem meglett a Portlandnek. Az első félidőben kész katasztrófa volt, amit a Blazers művelt, a nyitó etapban 12, félidőben 24 pont volt közte és a fordulás után sem kapták el azonnal a fonalat. A komoly hátrányból és teljes apátiából azonban kirángatta őket Damian Lillard, aki a harmadik negyedben egymaga húsz pontot szerzett és visszahozta a meccsbe csapatát, a hajrában már ott lihegett ellenfele nyakában a Portland, két perccel a vége előtt 92–91 állt az eredményjelzőn. Matthews és Williams dobásai azonban nagyon jókor érkeztek a Mavs szempontjából, majd az utolsó húsz másodpercben a hazaiak egy, a vendégek két eladott labdát produkáltak – a végső szó Lillardé lehetett volna, de Matthews szorításában elengedett triplája kimaradt, így kiizzadta a győzelmet a Dallas.

Már nem utolsó a Dallas. A győzelemnek köszönhetően a gárda azonos mérleggel áll, mint a Phoenix, de a keleti utolsó Philadelphiát és a Brooklynt már előzi, így elmozdult a sereghajtó helyről. Ugyan leadták 24 pontos előnyüket és kis híján egy félig megnyert meccset veszítettek el, végül be tudták húzni a győzelmet és a harmadik negyedet leszámítva jól védekeztek - ez nem nagyon volt rájuk jellemző az utóbbi időben. A támadójáték csak egy félidőn át működött, de a Barnes-Matthews-Williams trióra úgy fest, hogy lehet építeni, míg a Blazersnél egyre komolyabbak a gondok – sorozatban negyedszer kaptak ki és már több vereségük van, mint a kilencedik Sacramentónak.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 29/9, Crabbe 14/12, McCollum 13
A Mavericks legjobb dobói: Barnes 28, Williams 23/6, Matthews 16/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Cleveland Cavaliers–Milwaukee Bucks 113–102
Atlanta Hawks–Minnesota Timberwolves 84–92
Detroit Pistons–Memphis Grizzlies 86–98
Chicago Bulls–Washington Wizards 97–107
New Orleans Pelicans–Oklahoma City Thunder 110–121
Phoenix Suns–Houston Rockets 111–125
Utah Jazz–Sacramento Kings 93–94
Portland Trail Blazers–Dallas Mavericks 95–96

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik