MTI/K. B. 2022.08.04 19:45 Frissítve: 2022.08.05 10:44

Kosár: majd' tíz év börtönt kapott Moszkvában az amerikai sztárkosaras

Kilencéves börtönbüntetést kapott Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázó, aki februárban drogbirtoklás miatt került rács mögé Moszkvában – számolt be róla az MTI.

Brittney Griner közel tízéves börtönbüntetést kapott (Fotó: AFP)

 

Griner az utolsó szó jogán bocsánatot kért cselekedetéért, és kérte, hogy Nyikolaj Vlasszenko ügyész ne kérjen rá kilenc és fél éves szabadságvesztést.

 
Csaknem tízéves börtönbüntetést kértek Moszkvában az amerikai játékosra

A maximális büntetés tíz év lehetett volna. Emellett az ügyészség egymillió rubeles (hat és fél millió forint) bírság kiszabását is kezdeményezte.

„Sohasem akartam bántani senkit – mondta Griner. – Sohasem sodortam veszélybe az orosz embereket. Sohasem akartam megszegni a törvényeket. Hibát követtem el” – fogalmazott a sztárkosaras.

„Tudom, hogy mindenki folyton a politikáról beszél, de remélem, ez távol van ettől a tárgyalóteremtől. Még egyszer szeretném elmondani, hogy nem volt szándékomban megszegni az orosz törvényeket. Nem terveztem bűncselekményt elkövetni.”

Az ítélethirdetés után Joe Biden amerikai elnök nyilatkozatot adott ki, amelyben felszólította Oroszországot, hogy engedje el Grinert. Az észak-amerikai profi női liga, a WNBA „igazságtalannak és sajnálatosnaknevezte az orosz bíróság döntését. A hírek szerint az Egyesült Államok igyekszik minden követ megmozgatni annak érdekében, hogy a kosaras hazatérhessen, így a fogolycserével is próbálkozik.

A négyszeres Euroliga-győztes Jekatyerinburg és a WNBA-s Phoenix Mercury világbajnok centere az orosz fővároshoz közeli Himkiben állt bíróság elé, büntetőpere július elején kezdődött.

A 31 éves Grinert hat hónapja a seremetyjevói repülőtéren állították elő, mivel a táskájában kannabisztartalmú olajat találtak, amelyet az ügyészség mostani állásfoglalása szerint tudatosan megpróbált elrejteni a hatóságok elől. Az orosz vámhivatal nagy mennyiségű kábítószer csempészete miatt indított eljárást a 206 centis kosaras ellen.

2022.08.07 22:34:01

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. A papírforma alapján – a vb-selejtezőkkel együtt – egy hét vereségből álló sorozat is benne lehet a pakliban.

2022.07.25 13:50:20

Kosárlabda K. Zs.

Tizenkét válogatott csap össze szeptember végén, a címvédő az Egyesült Államok.

2022.07.22 17:37:12

Kosárlabda K. Zs.

A mieink négy korábbi Európa-bajnokkal kerültek egy csoportba, köztük a címvédő Szlovéniával.

2022.07.24 16:35:32

Kosárlabda T. G.

Pálinkás József 1990-ben lett a női kosárlabda-válogatott kapitánya, a tisztséget 1993-ig töltötte be.

2022.07.24 08:56:08

Kosárlabda NÉMETH ANDREA

„Olyasmit szeretnék majd csinálni, ami boldoggá tesz. A sportágban pedig jól érzem magam.”