Jimmy Butler a nap hőse Chicagóban, nyert a GSW

Vágólapra másolva!
2016.12.29. 09:26
null
Jimmy Butler (21) kulcsember volt Chicagóban (Fotó: Reuters)
Negyven pontot szórt és a dudaszó pillanatában a győztes dobást is elsüllyesztette Jimmy Butler az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának ma hajnali játéknapján, a Chicago az ő vezérletével győzte le a Brooklynt. A Denver szoros meccsen verte a Minnesotát, a Warriors az első negyedtől uralta a Toronto elleni találkozót, a Spurs Kawhi Leonard nélkül győzött, a Clippers viszont Chris Paullal is kikapott. Ismét nyert a Washington és a Milwaukee, az Atlanta pedig túlórában nyomta le a Carmelo Anthonyt elveszítő New Yorkot.

 

Chicago Bulls–Brooklyn Nets 101–99

Jimmy Butler, Chicago hőse. A Bulls hátvédje bokasérülést szenvedett öt perccel a meccs vége előtt, de visszatért a pályára, hiszen csapatának szüksége volt rá - Dwyane Wade már korábban kivált egy újabb migrén miatt, Butlernek kellett megnyerni a meccset. Ezt meg is tette: az utolsó bő két percben beszórt kilenc pontot, majd a dudaszó pillanatában beverte a visszalépős győztes tempót is - végül kereken negyven ponttal zárt és győzelemre vezette a Chicagót. Szenzációs estéje mellett annak is örülhetnek a Bullsnál, hogy visszatérhetett Doug McDermott, így október 31-e óta először teljes a keret - az utóbbi időben gyengélkedtek, de most talán elindulhatnak felfelé.

Megvolt a Nets esélye. Az idegenben 1-15-re álló csapat Brook Lopez és Sean Kilpatrick remeklésére és főleg kinti dobásaira (Lopez 5/6, Kilpatrick 4/8 triplát szórt) építve nagyon közel állt a győzelemhez, sőt, a mérkőzés nagy részében vezetett is - igaz, csak pár ponttal, de szinte végig ők álltak jobban. Másfél perccel a vége előtt aztán egyenlített a Chicago, majd Butler el is döntötte az összecsapást, így hiába minden, ismét kikapott a Nets - pedig kiesett Wade, a Bulls eladott 18 labdát és bőven 40% alatt dobott, de ezt sem tudták kihasználni Foye-ék. Fél meccsel így is a Philly előtt vannak, szombat hajnalban a nagy formában lévő Washingtonhoz látogatnak.

A Bulls legjobb dobói: Butler 40/3, Wade 16, R. Lopez 12
A Nets legjobb dobói: B. Lopez 33/15, Kilpatrick 18/12, Foye 11/3

Washington Wizards–Indiana Pacers 111–105

John Wall tarthatatlan volt. Már az első félidőben is remekül játszott a Wizards irányítója, de a fordulás után még egy fokozattal feljebb kapcsolt, mivel elveszítették Bradley Bealt – a dobóhátvédnek kiment a bokája és nem térhetett vissza a parkettre. Wall a nagyszünetet követően 23 pontot rámolt be, végül 36-tal zárt (11/19 mezőnyből) 11 lepattanó és 9 gólpassz mellett – amikor szorult a hurok, egymaga sorozatban 12 egységet szerzett és tolta előre csapatát. Az ő agresszivitásával sikerült megőrizniük az előnyüket és a Pacers nem tudta átvenni a vezetést - a fővárosiak így az utóbbi 11 meccsükből a nyolcadikat nyerték meg, zsinórban hetedszer győztek otthon és már csak egyetlen találkozóra vannak az 50%-os mérlegtől.

Süllyed az Indiana. Sorozatban negyedik vereségét szenvedte el Nate McMillan csapata, pedig most már Monta Ellis is pályára léphetett, de így is végig futottak az eredmény után. A második negyedben már tíz pontos hátrányban voltak és bár a záró etapban felzárkóztak egy labdányira, Wall mindenre válaszolt - ezen felül a Wizards 54-34-re nyerte a lepattanózást és 15 támadót tépett le, ez szintén döntőnek bizonyult. Hiába játszott remekül Paul George (34 pont, 10/20 mezőnyből, 6/10 tripla) és Jeff Teague (19 pont, 6/12 mezőnyből, 11 gólpassz), a palánk alatti gyengélkedés és a harmatos védekezés miatt nem tudtak fordítani, így egyre mélyebbre kerülnek - szombat hajnalban a Bullst fogadják.

A Wizards legjobb dobói: Wall 36/6, Porter 22/9, Gortat 13
A Pacers legjobb dobói: George 34/18, Teague 19/3, Turner 15, Miles 15/12

Orlando Magic–Charlotte Hornets 101–120

A hátvédsor intézte. A Nets elleni baki után most végig jó ritmusban kosarazott a Charlotte és a Kemba Walker-Nic Batum hátvédpárra építve kézben tartotta az összecsapást. Az ő betöréseik, védelembontásaik folyamatosan zavarba hozták a Magicet, berámoltak 41 pontot három negyed alatt, Batum ráadásul közelített egy újabb tripla-duplához is - a közel harmincpontos előny birtokában azonban nem kellett pályára lépniük a záró etapban. A nagy különbség egyébként a fordulás után alakult ki, amikor Batum vezetésével extra formában dobtak a vendégek, míg a hazaiaknál eltűnt az addig húsz pontot beszóró Serge Ibaka - egy 28-2-es (!) rohammal átgázoltak ellenfelükön. Steve Clifford legénysége így az utóbbi öt meccsből a negyediket nyerte meg és 18-14-gyel folytathatja a Miami ellen.

Nem védekezett a Magic. Addig voltak partiban a hazaiak, amíg a Charlotte is lazára vette a figurát hátul, így az első félidőben közel 60%-kal (!) dobó Vucsevicsék ott loholtak ellenfelük nyakán. A fordulás után azonban a Hornets váltott és sokkal aktívabbá vált védekezésben, míg az Orlando nem reagált és rengeteg könnyű kosarat kapott, miközben képtelen volt megoldást találni támadásban - néhány perc alatt elúszott számukra a meccs és húszpontos hátrányt halmoztak fel. A Charlotte így keleti negyedik, míg a Magic továbbra sem tud előrébb lépni a közelharcban, jelenleg a 12. helyen áll, igaz, ugyanannyi győzelemmel, mint a nyolcadik Milwaukee.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 21, Ibaka 20/6, Meeks 11/3
A Hornets legjobb dobói: Walker 21/6, Batum 20/9, Lamb 14/3

Atlanta Hawks–New York Knicks 102–98 – hosszabbítás után

Anthony kiállítva. A második negyedben elveszítette vezérét a Knicks, amikor egy lepattanóért folyó harc során lekönyökölte Thabo Sefoloshát – a két játékost ezt követően szét kellett választani, felpattantak a kispadon ülök. A játékvezetők perceken át tartó tanakodás után végül azonnal kiállították Anthony-t, aki így tizenöt percet tudott csak pályán tölteni, csapata onnantól nélküle küzdött és végül kikapott - egyértelműen hiányzott a játéka, Derrick Rose 9/28-as mezőnymutatót szenvedett össze, 40% alatt dobtak, nem volt vezér a pályán. Igaz, esélyük így is volt megnyerni az összecsapást...

Hosszabbítás döntött. Végig szorosan alakult a találkozó, a záró etapban pedig folyamatoasn egy labdán belül voltak a felek, sőt, az utolsó bő két percben csak egy kosarat váltottak - Schröder és Rose is elrontotta a potenciális győztes dobást, jöhetett a hosszabbítás. Itt viszont hamar beszórt egy-egy triplát Sefolosha és Korver is, majd Howard zsákolt egyet, meglépett a Hawks - Hornacek kapott egy technikait is, a Knicksben pedig nem volt meg az az átütőerő, amivel még fordíthattak volna. Így nagy csatában nyert a szintén borzalmasan dobó Atlanta, ahol a 27 pontos Schröder és a 16 pontos, 22 lepattanós Howard mellett Sefoloshát mindenképpen ki kell emelnünk, hiszen elöl-hátul több kulcsfontosságú játékot is bemutatott, nagy szerepet vállalt a sikerben.

A Hawks legjobb dobói: Schröder 27/3, Howard 16, Korver 13/9
A Knicks legjobb dobói: Rose 26, Porzingis 24/12, Noah 14, Holiday 14/6

Detroit Pistons–Milwaukee Bucks 94–119

Szenzációs volt a Milwaukee. Gyönyörűen járt a labda a vendégeknél, 36 gólpasszt osztottak ki, 50%-kal tripláztak és 58 pontot szereztek a festékből, folyamatosan jó helyzeteket kreáltak, ráadásul be is dobálták ezeket. Jabari Parker ezúttal is klasszisteljesítményt nyújtott, Giannis Antetokounmpóval ketten 53 pontot és 15 gólpasszt tettek hozzá, tehetetlen volt velük szemben a Detroit. Már az első félidőben is fölényben voltak a vendégek, de a fordulás után domborodott ki ez igazán, ekkor már a húsz egységet közelítette a különbség, innen pedig nem rontotta el Jason Kidd legénysége - ismét 50%-on állnak Snellék.

Van Gundy magára vállalja. A Pistons trénere szerint ez a vereség (amit a "brutális" jelzővel illetett) teljességgel az ő sara és sokat kell gondolkodnia azon, hogy hogyan hozza rendbe csapatát - Reggie Jackson szerint nem tartották be a stratégiát és azt csinált velük a Bucks, amit akart. Védekezésben most már meccsek óta borzalmasak, ezúttal sem tudtak mit kezdeni a Milwaukee játékával, támadásban pedig szintén hiányzik az erő, a lendület – ezúttal is csak a padról 23 ponttal beszálló Tobias Harrist lehet dicsérni, Reggie Jackson meg sem közelíti tavalyi szintjét.

A Pistons legjobb dobói: Harris 23/6, Drummond 16, Jackson 14/3
A Bucks legjobb dobói: Parker 31/12, Antetokounmpo 23/3, Monroe 14

New Orleans Pelicans–Los Angeles Clippers 102–98

Chris Paul sem tudott segíteni. Három meccs után visszatérhetett a Clippers vezére, de még nem játszott igazán jól, bár így is beszórt 21 pontot, ezúttal nem volt akkora hatása a találkozó alakulására, mint ahogy azt megszokhattuk. DeAndre Jordannek köszönhetően megnyerték a lepattanózást (a center 25 lecsorgóba kapaszkodott bele), de 40% alatt dobtak és nem működött a gépezet, a negyedik negyedben tízpontos hátrányból kellett felállniuk - ezt ugyan megtették, de az utolsó dobás kimaradt, így Galloway a Pelicans javára döntötte el az összecsapást. A kispad most nem tudott hozzátenni, Crawford 3/15, Speights 4/12 dobást süllyesztett el, az ő kosaraik nagyon hiányoztak, így végül zsinórban negyedszer is kikapott Doc Rivers csapata - ráadásul szombat hajnalban Houstonban vív majd rangadót.

Erre lehet építeni. Ezúttal is jól védekezett a New Orleans, így a gyengébb támadójáték ellenére végig meccsben tudott lenni, erre pedig nem sok példa volt még az idei szezonban. A small-ball most is jól működött, bár az Asik-Ajinca páros így a padról nézte végig a találkozót, de Anthony Davis a húsz pontja mellett több nagy játékot is bemutatott hátul és irányítani is tudta a többieket. Összességében kiegyensúlyozott, stabil játékkal aratott fontos győzelmet a társaság és 3-1-re áll hazai szériáján, így már csak két meccsre van a nyugati nyolcadik Sacramentótól.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 20, Hield 17/9, Galloway 12/3, Evans 12/6
A Clippers legjobb dobói: Rivers 22/6, Paul 21/6, Jordan 13

San Antonio Spurs–Phoenix Suns 119–98

A második félidőben már nem viccelt a Spurs. Kawhi Leonard egy vírus miatt nem léphetett pályára a vendéglátónál és sokáig úgy tűnt, hogy ez komoly problémát okoz majd számukra - a nagyszünetben hat ponttal vezetett a Suns úgy, hogy 64 egységet rámolt be a liga egyik legjobb védelmének. A fordulás után azonban váltani tudott a San Antonio, LaMarcus Aldridge és Tony Parker intézte a támadójátékot, míg védekezésben csapatszinten összekapták magukat, így innentől csak 34 pontot engedélyeztek a vendégeknek - a záró etapban már magabiztos előnyt építettek ki. Ki kell emelnünk még Manu Ginobilit, aki csak a második félidőben 12 pontot, valamint három blokkot tett a közösbe, Aldridge nevetve meg is jegyezte, hogy reméli, azért tud még járni holnap...

Egy félidőn át megvolt a recept. Az első két negyedben nagyon gyorsan játszott a Suns és folyamatosan támadta a gyűrűt, sorra harcolta ki a faultokat, miközben Aldridge-nek 19 percen át csak három mezőnykísérletet engedélyeztek - nem volt meglepő, hogy már tíz ponttal is vezettek. Összesen 26 pontot szereztek leindításból, pedig Devin Booker kifejezetten gyengén játszott és Eric Bledsoe sem volt meggyőző, de a nagyobb gondot azt jelentette, hogy a fordulás után lelassultak, miközben egyre komolyabb hátrányba kerültek a festékben - végül 64-48-ra kaptak ki innen, ráadásul eladtak 22 labdát is, a hajrában már nem volt esélyük.

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 27, Parker 20, Gasol 16
A Suns legjobb dobói: Warren 23/3, Knight 14/6, Bledsoe 13, Chriss 13/3

Denver Nuggets–Minnesota Timberwolves 105–103

Összeállóban a kezdőötös. A Nuggetsnak egyre jobban bejön a small-ball, centerben Nikola Jokics megint majdnem tripla-duplázott (16 pont, 8 pattanó, 11 gólpassz), a két swingman, Gallinari és Chandler elöl-hátul rossz matchup az ellenfeleknek, és ma a kezdő hátvédek, Harris és Mudiay és jól dolgoztak, 28 pontot szereztek 50 százalék feletti pontossággal. Kellett ugyanakkor a kispad is a győzelemhez, az öt cserejátékos 26-8-ra győzte le az ellenfél második vonalát - ez döntött, no meg Chandler óriási védekezése Wigginsen az utolsó pillanatokban. A Nuggets ezzel a sikerrel utolérte a nyugati 8. Sacramentót a táblázaton.

Összeállóban a kezdőötös. A vendégek első sora is remekelt, Towns tripla-duplázott (15 pont, 11 pattanó, 10 gólpassz, 2 blokk), Wiggins jó dobásokkal szórt 25-öt, Dieng alig rontott (9/11), és Zach LaVine is elfogadható volt (17 pont, 5 gólpassz). A cseréktől viszont szinte semmi nem jött, Bjelica és Dunn egymást múlta alul a dobásoknál, így fordulhatott elő, hogy Ricky Rubio 14 mezőnykísérlettel zárjon – bár a spanyol szokás szerint sokoldalú volt (8 pattanó, 7 gólpassz, 4 labdalopás), ilyen sok kísérletnél kijön, mennyire fakezű. Most sem volt másképp, a Nuggets sokszor tudatosan terelte bele a dobásokba, így nem csak rosszul dobott, de kicsit kihűtötte a csapattársait is. Fájó vereség volt a mai, nem csak azért, mert megint elrontottak egy végjátékot, hanem mert közvetlen riválistól kaptak ki és kezdenek lecsúszni a 8. helyért folyó harcban.

A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 18/6, Chandler 17/9, Harris 17/6.
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 25/6, Dieng 20, Rubio 18/3.

Portland Trail Blazers–Sacramento Kings 102–89

Visszanyúltak az alapokhoz Oregonban. Damian Lillard második meccsét volt kénytelen kihagyni, de a Portland már előzőleg a Raptors ellen is kiválóan védekezett, ezt folytatták a Kings ellen – a mai már győzelmet is ért. Mason Plumlee úr volt a palánkok alatt (12 pont, 14 pattanó), és bár Cousins-szal ők sem tudtak mit kezdeni, nagyszerűen bontották le mellőle a csapatot. A kezdőhátvédek értékelhetetlenek voltak a vendégeknél, és bár a Blazersnél McCollum sem dobott jól, támadásban kiosztott 7 gólpasszt, a két kiscsatár-erőcsatár, Aminu és Harkless révén pedig gyorsan tudott játszani a hazai gárda. A kispad is gyorsan felvette a ritmust, Leonard és Napier bevágott öt hármast, Evan Turner pedig 11 pontja mellett 6 pattanót és 4 asszisztot szállított. Félidőben 60-44 volt az állás, egy percig sem forgott veszélyben a hazaiak sikere, amivel egyébként hatmeccses bukószériát szakítottak meg.

Ez duplán fájt. Már a 76ers ellen is érezhető volt, hogy Cousins jó játéka mintha kicsit bealtatta volna a csapattársakat – akkor gyengébb volt az ellenfél, a Portland viszont nem engedte ezt a lazaságot, és véget vetett a Kings négymeccses sikersorozatának. A center 28 pontja, 8 pattanója, 6 gólpassza és 2 labdalopása kiváló, de mellette mindössze Barnes és a padról Temple nyújtott elfogadhatót, illetve a 10 pattanót megkaparintó Kosta Koufos – csak őt nem használták támadásban. A hátvédek nehezen számolnak el ezzel az estével, ráadásul a Trail Blazers ezzel a sikerrel közelebb lopakodott a Kingshez – nehéz hetek várnak Cousinsékra, ha meg akarják tartani a playoff-pozíciót.

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 20/6, Leonard 16/9, Crabbe 13/9
A Kings legjobb dobói: Cousins 28/9, Temple 14/6, Barnes 13/3

A torontói Kyle Lowry a kiutat keresi Draymond Green (23), Shaun Livingston (34) és Zaza Pacsulija (27) árnyékában (Fotó: Reuters)
A torontói Kyle Lowry a kiutat keresi Draymond Green (23), Shaun Livingston (34) és Zaza Pacsulija (27) árnyékában (Fotó: Reuters)

 

Golden State Warriors–Toronto Raptors 121–111

Kitombolta magát a GSW, de végig figyelnie kellett. A Cavs elleni vesztes meccs után gyorsan felállt a Golden State, és pusztító első negyeddel lepte meg a keleti második Torontót, akik egyébként zsinórban hét meccset nyertek idegenben. 42–17 állt az eredményjelzőn 12 perc után, sokan el is könyvelhették, hogy ennek a meccsnek vége – de nem a vendégek. Labdaszerzésekkel, könnyű kosarakkal vágtak vissza, és bár a 3. negyed után is 17 pont volt közte, DeRozanék ellen nem engedhette meg magának a luxust Steve Kerr, hogy leültesse sztárjait. Kellettek is, végül a Curry-Durant-Thompson trió 11 hármasa és Draymond Green sokoldalú estéje (14 pont, 6 lepattanó, 10 gólpassz, 2-2 labdaszerzés és blokk) hozta meg a sikert, amivel tovább hízott a rekordjuk: immár 119. meccsüket játszották le úgy, hogy nem kaptak ki kétszer egymás után.

A Raptors mindent megtett. Három napot pihenhetett a Warriors, ez látszott az első negyeden, utána viszont a padról beszálló Terrence Ross (24 pont, 7 pattanó, 2 szerzett labda) adott olyan lendületet, hogy fel tudott állni a kiütésből a kanadai gárda, és vállalható vereséget szenvedett. A fentebb említett hetes sikersorozat így is franchise-rekord, nincs okuk szégyenkezésre, Ross mellett a két All-Star hátvéd mindent megtett, de egyszerűen túl nagy volt a hátrányuk, hogy fordítani tudjanak. DeMar DeRozan azért jó szájízzel gondolhat majd később vissza erre a meccsre, hiszen megelőzte Chris Bosh-t, és immár ő a Toronto Raptors történetének legtöbb pontot szerző játékosa.

A Warriors legjobb dobói: Curry 28/9, Durant 22/9, Thompson 21/15
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 29, Lowry 29/15, Ross 24/12

NBA, ALAPSZAKASZ
Golden State Warriors–Toronto Raptors 121–111
Orlando Magic–Charlotte Hornets 101–120
Washington Wizards–Indiana Pacers 111–105
Atlanta Hawks–New York Knicks 102–98 – hosszabbítás után
Detroit Pistons–Milwaukee Bucks 94–119
Chicago Bulls–Brooklyn Nets 101–99
New Orleans Pelicans–Los Angeles Clippers 102–98
San Antonio Spurs–Phoenix Suns 119–98
Denver Nuggets–Minnesota Timberwolves 105–103
Portland Trail Blazers–Sacramento Kings 102–89

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik