Női kosárlabda: FTC és Szeged - csupán NB I B?

N. A.N. A.
2012.07.22. 13:50
Címkék
Az MKOSZ minősítő bizottságának döntése nyomán elképzelhető, hogy a női kosárlabda-bajnokság ötödik helyén végző Ferencváros és a feljutó, az élvonalbeli szereplést mégsem vállaló Szeged is csak az NB I B-csoportjában, az amatőrök között játszik az ősztől.

A Ferencvárosnál csak kérdés van. Az FTC női kosárlabda-szakosztályának története eddig is meglehetősen fordulatos volt. 1993-as megalapítása után négy évvel bajnoki címet nyert, 2000-ben megszűnt, 2009-ben újjáalakult, 2010-től ismét élvonalbeli volt, tavasszal az ötödik helyen végzett. Ősztől újfent B-csoportos lesz? Azt cáfolták a szakosztály vezetői, hogy nem is neveztek az A-csoportba. Neveztek, szeretnének az élvonalban indulni. Fellebbeznek az A-csoportos jelentkezésük elutasítása ellen, s az augusztus hatodiki határidőig megpróbálják pótolni a hiányosságaikat. De... Tartozásaik vannak, egy szponzoruk megcsúszott a folyósítással, nem teljesítette az írásba adott ígéretét, így egyelőre nem tudják lezárni az elmúlt szezont. Találtak segítséget, amellyel áthidalhatnák a fizetési nehézségeket, nagyjából összeállt a klub utánpótláscsapataiból felhozott tehetségekre épülő keretük, megegyeztek az edzővel is – akinek neve egyelőre nem publikus –, ám a klubon belüli helyzetük bizonytalan.

Úgy érzik, az FTC tizenhat szakosztálya között lassan háttérbe szorul, elvész a női kosarasoké. Ráadásul a csapatot az ötödik helyre kormányzó, a Ferencvárosnál két éve dolgozó, de május 31-i hatállyal közös megegyezéssel távozó edző, Farkas Sándor beperelte a klubot.

„A közös megegyezés értelmében részletekről nem beszélhetek. A Ferencváros tartozik nekem, írásos dokumentumom van a fizetési határidőről, amit többszöri ügyvédi felszólításra sem teljesített – mondta az U20-as női válogatott szakvezetőjeként a B-divíziós Európa-bajnokságra készülő Farkas Sándor. – Mindent megpróbáltam, hogy kulturáltan zárjam le az ügyet, de nem látok más megoldást, munkaügyi bíróság elé kell vinnem."

Az ABCOM-Szeged KE története sem kevésbé kacifántos. A női csapat veretlenül nyerte meg a B-csoportot, az osztályozón kivívta a feljutást, leadta a nevezését az A-csoportra, majd a vezetőség jelezte az MKOSZ-nek, mégis maradnának a B-ben. Mi változott néhány hét alatt Szegeden? A vezetők folyamatos tárgyalásban álltak a szegedi önkormányzattal, a szponzorjelöltekkel, majd az A-csoportos jelentkezés hiánypótlására kapott július 19-i határidő lejártakor beadták a teljes nevezési anyagukat az amatőr bajnokságra.

„Sem az anyagi, sem a szakmai feltételek nem voltak biztosítottak a nyugodt A-csoportos szerepléshez – mondta Domokos Mihály klubelnök. – A szegedi utánpótlásra építve próbáljuk folytatni a B-csoportban, fiatal csapattal, miután a rutinosabb játékosaink közül többen gyermekáldás előtt állnak. Az eddigi keretünk tagjai közül néhányan a B33-as világbajnokságon szerepeltek, néhányan nyaralnak, az edzőnk, Mészárosné Kovács Andrea az U16-os női válogatott szakvezetőjeként a miskolci Európa-bajnokságon dolgozott, úgyhogy velük csak a jövő héttől kezdhetjük meg az érdemi tárgyalásokat a jövőről."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik