Báder tartja: veszik az utolsó lépcsőfokot

SAHIN TÓTH RÓBERT jelenti ÚjvidékrőlSAHIN TÓTH RÓBERT jelenti Újvidékről
Vágólapra másolva!
2005.09.12. 23:18
Címkék
Csehország kipipálva! Nem utolsósorban Báder Márton második félidei szárnyalásának köszönhetően ragyogó pozícióba került a magyar férfiválogatott az újvidéki pótselejtezőben. Kedden Izrael ellen egyszerű a képlet: az újabb siker Európa-bajnoki szereplést ér.
- Belenyúlt valamibe a csehek elleni meccs szünetében? Netán egy kis Asterix-féle varázsital segített?
- Nincs szó mágiáról, viszont nagyon kellett már, hogy megtaláljam azt a formát, amely a Cibonában szinte az egész idény alatt jellemző volt rám - felelte az elegáns Park Hotel teraszán Báder Márton, a Csehország elleni meccs hőse (két negyed után két-két pont és lepattanó állt a neve mellett, húsz percre rá 21, 11-gyel zárt). - Az elmúlt mecscseken néha úgy éreztem, idegenként mászkálok a pályán, és pontosan tudom, hogy emiatt senkit sem szabad okolnom, csak magamban kerestem a hibát.

- És meg is találta?
- Sajnos jellemző rám, hogy egy új csapatban az első időszakban nem találom a helyemet. Így volt ez a Krkában és a Cibona Zagrebben is, és bár ez a mostani válogatott nem annyira új együttes, Dávid Kornél és Gulyás Róbert visszatérése sok mindent megváltoztatott.

Báder Márton (balra) és Dávid Kornél: két óriás, akikre nagy szükség lesz Izrael ellen is (Fotó: Mirkó István)
Báder Márton (balra) és Dávid Kornél: két óriás, akikre nagy szükség lesz Izrael ellen is (Fotó: Mirkó István)
Báder Márton (balra) és Dávid Kornél: két óriás, akikre nagy szükség lesz Izrael ellen is (Fotó: Mirkó István)
- Egyebek mellett a gárdán belül betöltött szerepét is.
- Ha arra gondol, egyáltalán nem nyomaszt, hogy itt vannak, ugyanakkor lehet, hogy tudat alatt hatással van rám a szerepvállalásuk. Robi és Kornél is a barátom, és már csak miattuk is örülök a csehek legyőzésének.

- Azért valami csak megváltozott a pótselejtezők első meccsei óta. Valljuk be, például a portugálok ellen nem nagyon villogott…
- Tudja, számomra nagyon fontos, hogy a találkozók elején sikerélményem legyen.Vasárnap csereként három ponttal nyitottam a harmadik negyedet, és ez megnyugtatott.

- Ez az a pont, amikor jó lenne hinni, hogy nincs megállás.
- Az elmúlt években elég sokszor maradtunk le a nagy sikerről egy-egy apró butaság miatt. Elhiheti, hogy nem akarunk újra ebbe a hibába esni.

- Mit gondol, fogunk tudni élni a lehetőséggel?
- Az újvidéki kör előtt esélytelennek tartottak bennünket. Sok mindent elárul a várakozásról, hogy az egyik helyi kávézóban összefutottunk néhány szerb szurkolóval, akik ismertek, és mondták, hogy a fogadóirodák oddsai nem túl hízelgőek ránk nézve. Kérdezték, hogy mi lesz a csehek ellen, mire mi azt feleltük, tegyenek bátran ránk. Ha megfogadták a tanácsunkat, nyertek. A csehek kipipálva, vagyis az első lépést megtettük. Már csak egy van hátra…

Tal Burstein és a többiek

Emberhegyek között

Az újvidéki Park Hotelben senkit sem óvnak annyira, mint az izraeli együttes tagjait. Bursteinéket gépfegyveresek követik mindenhová, ami pedig a szálloda ötödik szintjén van… Helyi és izraeli biztonsági emberek vizsgálnak át mindenkit, aki a szobák felé tart. A huszadik idegôrlô átvizsgálás után bátran kijelenthetjük, pech, hogy mi is az ötödiken kaptunk szállást. A hírek szerint az újvidéki házigazdák is unják már a „macerát”, a rossz nyelvek szerint az Eb rendezôi fellélegeznének, ha Izrael nem jutna tovább a pótselejtezôbôl. Mi sem bánnánk…
Tal Burstein az egyetlen született izraeli a legutóbbi két Euroliga-aranyat szerző Maccabi Tel-Aviv sztárjai közül. A fantasztikus bedobó a májusban véget ért idényben csapata 24 meccséből 22 alkalommal kezdőként lépett pályára, a sorozat négyes döntőjében a Panathinaikosznak 14, míg Dávid Kornél Taujának 8 pontot dobott. Burstein Európa-klasszis, és Izrael válogatottjában rajta kívül is találunk még néhány nagymenőt (legyen elég Tapirót, Greent vagy Shelefet említeni).

Ez azonban nem jelenti azt, hogy kedden esélytelenek lennénk ellenük (az 1953 óta íródó közös történelem eddig hat-hat magyar, illetve izraeli győzelmet jegyez) . A csehek ellen hétfőn este, ha nehezen is, de nyertek, ám azt eddig is tudtuk, győzni kell ellenük az Eb-részvételért.

Férfi Eb-pótselejtező, 2. kör
Izrael-Csehország 83-78

Szavazás

Mely ország nyeri a 34. férfi kosár Eb-t?


(21-26, 21-19, 16-15, 25-18)

Szavazás

Ott lesznek-e férfi kosarasaink az Eb-n?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik