A címvédő esélyei a jobbak

BOTÁR LÁSZLÓ, MIHÁLYI ANDRÁSBOTÁR LÁSZLÓ, MIHÁLYI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2005.05.19. 00:46
Címkék

Rátgéber László, a MiZo-Pécsi VSK vezetőedzője nem titkolja, bajnoki címmel szeretné zárni az évadot, és ezzel a baranyaiak beállíthatnák eddigi legjobb idényüket, a 2001-ben elért két arany- (bajnokság, Magyar Kupa) plusz egy bronzérmes (Euroliga) kombinációjukat. Akárcsak a soproniak, ők is egy hetet pihenhettek, vagyis nem lehet azt mondani, hogy nem hangolódhattak rá a döntőre, amely aztán akár hat nap alatt is lepöröghet, de az is elképzelhető, hogy 12 naposra nyúlik.

- Hogyan használták ki a múlt csütörtöki diósgyőri diadaluk óta eltelt nem kevés időt? - tudakoltuk a pécsiek szakmai munkájának elsőszámú irányítójától.
- Jól jött a pihenő, amelyet végül is nem pihenéssel, hanem munkával töltöttünk el - válaszolta a mester. - A sérültek is befoltozhatták sebeiket, így most mindenki jól van, és játékra készen várja a finálét.
- A szakma egyértelműen baranyai bajnoki címet vár, ráadásul csapata honlapján arra szavazott a legtöbb szurkoló, hogy a lehető leghamarabb, tehát már a harmadik mérkőzés után véget ér a párharc. Ön mit szól ehhez?
- Tartson akármeddig a döntő, csak győzzünk, és én elégedett leszek. Ha például most valaki felajánlaná, hogy három kettőre nyerjük meg a finálét, elfogadnám.

- Azzal együtt is, hogy ezáltal megszakadna a MiZo jelenleg kereken harmincmeccses bajnoki veretlenségi sorozata?
- Tény és való, veretlenek vagyunk, de ez emocionális állapot. Miután minden sportolót arra tanítanak, hogy sohase kapjon ki, így mi is erre törekszünk. Ez azt is jelentené, hogy a hosszúra nyúló szezon után már a jövő héten elmehetnénk szabadságra, de nem szabad figyelmen kívül hagyni az Euroleasing erejét. Miként azt sem, hogy kétezer-kettő óta, amikor az emlékezetes Mujanovics-ügy évében igazságtalanul legyőztek bennünket, még egyszer sem találkozhattunk újra a bajnoki döntőben a soproniakkal, mert ők azóta mindkétszer a bronzéremért küzdöttek, úgyhogy most végre megkaptuk a lehetőséget a visszavágásra az akkor történtekért.

A fekete mezes Iványi Dalmát a héten az évad magyar játékosának választotta a liga, Lucie Blahuskovát (12) pedig az egész bajnokság legjobbjának (fotó: Pluzsik Tamás)
A fekete mezes Iványi Dalmát a héten az évad magyar játékosának választotta a liga, Lucie Blahuskovát (12) pedig az egész bajnokság legjobbjának (fotó: Pluzsik Tamás)
A fekete mezes Iványi Dalmát a héten az évad magyar játékosának választotta a liga, Lucie Blahuskovát (12) pedig az egész bajnokság legjobbjának (fotó: Pluzsik Tamás)


Amíg a pécsiek magabiztosan, végig veretlenül menetelve jutottak a fináléba, addig a döntő másik résztvevője, az MKB-Euroleasing Sopron igen jó mutatóval zárt alap- és viszontagságos középszakaszt követően került a legjobb négy közé. Itt, a szegediek ellen már a bajnokság elején látott önmagát idézte Natália Hejková együttese: a soproni zöld-sárgák az elődöntőben öszszességében két, magabiztosnak mondható sikerrel jutottak túl az évad meglepetéscsapatán, a Szeviép-Szegeden.

- Hogyan látja a bajnoki finálé esélyeit? - kérdeztük a soproniak szlovák edzőjét.
- Amilyen nehézségekkel kellett megküzdenünk idény közben, főleg tavasszal, én már azt is nagyon nagy dolognak tartom, hogy bekerültünk a döntőbe. Kevesen gondolták volna, hogy eljuthatunk idáig a csapaton végigsöprő óriási sérüléshullám után, hasonlóval egyébként még nem is találkoztam hosszú edzői pályám során. Most azonban mégis itt vagyunk, és ennek nagyon örülünk. Az aranycsatában mindenki a Pécset tartja esélyesnek, így nekünk most már semmi veszítenivalónk nincs, a lányok mindenféle lélektani teher nélkül kosárlabdázhatnak a fináléban. Úgy gondolom, nyomás az ellenfelünkön lesz, tehát ha így nézzük, nekünk van egy kis lélektani előnyünk, ezt pedig megpróbáljuk kihasználni: a döntőben saját játékunkat játszva szeretnénk megmutatni együttesünk erejét. Hogy ez mire lehet elég, az már más kérdés. A Pécs mérlege jelenleg makulátlan itthon, én pedig nagyon boldog lennék, ha a mostani párharc során sikerülne megfosztanunk bajnoki veretlenségétől az Euroliga negyedik helyezettjét!
- Van valaki vagy valami, akitől vagy amitől a legjobban tart a vetélytárs részéről?
- Megítélésem szerint a két csapat elég jól ismeri egymást, éppen ezért túl sok újat egyik sem tud mutatni a másiknak, ellenfelünknek azonban több, ezen a szinten bevethető, tapasztalt játékosa van. Márpedig ez jelentős előny lehet, mivel nagyon sűrű a program, az első három mérkőzést öt nap alatt kell lejátszani. Én azonban nagyon bízom abban, hogy lesz még több meccs is…
- Hosszú, fárasztó évad végéhez közelednek, a bajnokság szempontjából legfontosabb csaták előtt mi a helyzet az eddigi sérültekkel? Lesz hiányzó a csapatában?
- Vajda Annára nem számíthatunk, őt május huszonnegyedikén műtik. Azzal a csapattal vágunk neki a bajnoki finálénak, amelylyel sikerült kivívnunk a döntőbe jutást a Szeged ellen.


AZ ELŐZŐ ÖT ÉVAD DÖNTŐI:

1999-2000: PVSK-GYSEV 3-0 73-56, 59-53, 62-52
2000-2001: PVSK-GYSEV 3-2 67-44, 48-53, 73-53, 53-58, 71-63
2001-2002: GYSEV-PVSK 3-0 66-45, 68-54, 80-63
2002-2003: PVSK-Postás 3-0 63-59, 76-65, 74-57
2003-2004: PVSK-Szolnok 3-1 84-56, 61-66, 80-65, 77-68

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik