Fölényes címvédősiker

MIHÁLYI ANDRÁS, WEISZ FERENCMIHÁLYI ANDRÁS, WEISZ FERENC
Vágólapra másolva!
2003.12.10. 23:08
Címkék
Bár húsz perccel a kezdés előtt még alig volt nagyobb a közönség, mint félháznyi, a Jekatyerinburg világsztárjai a kezdésre csak megtöltötték a soproni Sportcentrumot.
Milton, a vendégek csokibőrű erőcsatára gyors hárompontossal lohasztotta le a csarnokban tapasztalható kezdeti lelkesedést, és bár a legelején még sikerült válaszolgatniuk a hazaiaknak ellenfelük találataira, a 6. percben már tíz ponttal vezetett az UMMC. Ekkor már jobbára csöndben figyelte a nézősereg, mi is történik a pályán: teljes mértékben az történt, amit a Jekatyerinburg akart, uralta a játékot a címvédő, és a látottak alapján úgy tűnt, hogy Abroszimováéknak egyáltalán nincs sebezhető pontjuk.
Apropó, Abroszimova! A 185 centi magas bedobó úgy szedegette a lepattanókat az első negyedben, mint a maci a termést a málnásban, de ha kellett, bevágta a támadóidő utolsó másodpercében a palánkos hárompontost is nyolc méterről. Hasonló bravúrokat egyébként majd mindegyik vendégjátékostól feljegyezhettünk, a klasszisok meg-megvillantak, a különbség pedig egyre nőtt, még úgy is, hogy az volt az ember érzése, tudnának Griffithék nagyobb fordulatszámon is pörögni, ha szükség lenne rá. Csakhogy sajnos nem volt, mert az Euroleasing-Orsi nagyon nehezen tudott eljutni a Jekatyerinburg kosaráig, az indításgólokon és Zakaluzsnaja szórványos centerkosarain kívül más játékszituációból nem is nagyon tudtak pontot dobni a soproniak. Ami a legbosszantóbb volt, hogy még büntetőkből sem mindig, az első félidőben ugyanis mindössze 50 százalékkal dobtak a vonalról Seresék.

Oszipova (jobbra) és a többi orosz klasszis nem sok esélyt adott a fiatal Orsinak (Fotó: Pluzsik Tamás)
Oszipova (jobbra) és a többi orosz klasszis nem sok esélyt adott a fiatal Orsinak (Fotó: Pluzsik Tamás)
Oszipova (jobbra) és a többi orosz klasszis nem sok esélyt adott a fiatal Orsinak (Fotó: Pluzsik Tamás)
A csereember Gusztyilina triplája 14 pontos előnyt eredményezett a meccs felére az Euroliga-győztesnek, amit biztosan őrzött Visics mester sztárcsapata a harmadik negyedben is. Ez aztán kicsit elkényelmesítette a vendégeket, az meg egyértelműen a soproniak dicsérete, hogy ők ebben a helyzetben sem adták fel. Eleinte csak a különbség stagnálását tudták elérni, aztán többet is: kivágtak egy 7–0-s rohamot a játékrész közepén, melynek záró momentuma Vajda csont nélkül a gyűrűbe hulló triplája volt. Ezt látván még kevésbé értettük, miért kellett a 27. percig várni a nemrégiben a hét euroligás játékosának választott ifjú kosarashölgy beállításával…
Egy gyors időkéréssel aztán az UMMC szerb edzője ráébresztette tanítványait arra, hogy még nincs vége a meccsnek, és sajnos innentől kezdve már nem volt esélye az Orsinak. Dixonék megfogták a harmadik negyedben sziporkázó Kovacsevicset, Griffith pedig félfordulatból, a pályáról kifelé repülve is betalált, a közönség pedig elindult hazafelé – amolyan focis mintára, még a lefújás előtt… Kár, hogy ennyire egyoldalú lett a vége, mert ez, ahogy a fentebb leírtakból is kitűnik, meglehetősen lelombozta a szurkolókat, ezzel együtt el kell ismerni, reális eredmény született.
Az Euroliga címvédője ennyivel jobb a magyar bajnokság jelenlegi harmadikjánál.

Mestermérleg
Natália Hejková:
– Azt hiszem, jobban játszottunk ma, mint az évad elején Jekatyerinburgban.
Zoran Visics: – A Sopron várakozáson felül jól védekezett, viszont a mi játékosaink egyénileg lényegesen képzettebbnek bizonyultak.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik