Már továbbjutott a PVSK

HORVÁTH LÁSZLÓHORVÁTH LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2003.02.13. 22:53
Címkék
A kezdést kissé lekésők hitetlenkedve pillantottak az eredményjelzőre, ami másfél perc után 70-s vendégvezetést mutatott. Kapkodott az elején a MiZo Pécsi VSK, kilencpontos hátrányakor azonban megrázta magát: fél perc alatt öt pontot ért el, de mivel a saját palánkja alatt nem volt képes tartani az ellenfél magas embereit, az első negyedben nem tudott kiegyenlíteni.
Alig akadt olyan olasz támadás, amit kapott kosár nélkül úsztak volna meg a vasutasok, miközben ők jobbára csak büntetőből találtak a gyűrűbe. Az orosz-görög Szamorukovával nem bírtak, tíz perc alatt tizenegy pontot rámolt be a harmincegy esztendős center, és tette mindezt úgy, hogy az első játékrészt csere nélkül játszotta végig, akárcsak csapattársai.
Ebbe aztán el is fáradhattak a vendégek, mert a második negyedben csak asszisztálni tudtak a pécsiek 8–0-s sorozatához, vagyis felkapaszkodott a házigazda. Olyannyira, hogy a közönsége óriási ovációja mellett 34–33-nál át is vette a vezetést – közben viszont néha hajmeresztő hibákat vétettek a baranyaiak, így például támadásban többször is az oldalvonalon túlra hajították a labdát. Ezzel együtt előnnyel, egészen pontosan egypontos vezetéssel vonulhattak be a nagyszünetben az öltözőbe. Volt azonban félnivalójuk a folytatást illetően, hiszen Szamorukova addigra már tizenkilenc pontot termelt, és továbbra is tanácstalanok voltak a Rátgéber-tanítványok, hogyan lehetne őt semlegesíteni.
Mindenkit meglepett a csarnokban – talán még edzőjüket, Fabio Fossatit is –, hogy mennyire jól küzdöttek az olaszok, ugyanakkor a hazaiaknál több gyenge teljesítmény is akadt. Rátgéber László szerencséjére az együttes motorja, Iványi Dalma nem tartozott a halványabb produkciót nyújtók közé, rajta semmi sem múlt, az első pillanattól az utolsóig válogatott formában kosarazott. A comóiak egymás után gyűjtötték be személyi hibákat, Zara és Andrade is a kipontozódás szélére került, pedig még tizenhárom perc hátra volt. Az itáliaiak balszerencséjére a PVSK ekkor ragyogó szériát vágott ki, és immár Szamorukova sem fickándozott annyira, miután jobban odafigyeltek rá Kellerék – tíz perc alatt csupán egyetlen pontot dobott, úgy tűnt, hogy el is fáradt.

Iványi Dalma (a labdával) szenzációs villanásai a hajrára padlóra küldték a comóiakat
Iványi Dalma (a labdával) szenzációs villanásai a hajrára padlóra küldték a comóiakat
Iványi Dalma (a labdával) szenzációs villanásai a hajrára padlóra küldték a comóiakat
Az utolsó negyednek némiképp megnyugodva, tizenkét ponttal vezetve vágtak neki a fekete-fehérek, és ez az előny elégnek is látszott a győzelemhez. Így is lett, bár a lefújásig történt egy s más a parketten. Például, hogy hiába volt több játékosnak is négy személyije, csak ketten jutottak a kipontozódás sorsára, előbb Károlyi, aztán pedig Andrade. Tizenhét pontról kilencre jött fel a Como, de nem tudta megakadályoztni, hogy Iványiék végül is tizenhárom pontos különbséggel nyerjenek, és hogy alaposan visszavágjanak a decemberi egypontos vereségért. Ezzel a sikerével a PVSK matematikailag is bebiztosította továbbjutását a csoportból, míg a Societá Ginnastica – bár hátra van még két forduló az alapszakaszból – már nem kerülhet a legjobb négy közé.

Mestermérleg
Rátgéber László:
– Ez a győzelem a szív és az akarat diadala volt. Folyamatosan a maximumot kellett nyújtanunk, és ha lehet center nélkül kosárlabdázni, akkor azt a lehető legjobban csináljuk.
Fabio Fossati: – Jó mérkőzés volt, a PVSK-nak helye van a csoportban a legjobb négy között. Tudtuk, hogy nagyon nehéz lesz nyerni Pécsett, nem is sikerült, mert a hazaiak motiváltabbak voltak. Kiestünk az Euroligából, így nem marad más számunkra, csak a hazai bajnokság.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik