Tragédia a 3. szakaszon: elhunyt Wouter Weylandt

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2011.05.09. 16:42
null
Wouter Weylandt április 6-án is bukott egy versenyen, de azt még olcsón megúszta... (Fotók: Action Images, archív)
Címkék
Tragédiával ért véget a 2011-es Giro d'Italia 3. szakasza: Wouter Weylandt a befutó előtt nem sokkal egy bukás következtében súlyos fejsérülést szenvedett. Az orvosok hiába küzdöttek sokáig az életéért, nem tudták már megmenteni.

Wouter Weylandt 26 évet élt
Wouter Weylandt 26 évet élt

A 26 éves belga kerékpáros egyelőre ismeretlen körülmények között, a Passo del Boccóról lefelé vezető szakaszon szenvedett balesetet, amely után a televíziós felvételek szerint eszméletlenül feküdt a földön, orrából ömlött a vér. Az orvosok egyből megkezdték az újraélesztését, amely azonban sikertelennek bizonyult. Az esetről készült videót ide kattintva tekinthetik meg. Csak erős idegzetűeknek!

Adrenalin és atropin injekciót adtak a szívébe, hogy újraindítsák a keringést. A helikopter több száz méterre a helyszíntől tudott csak leszállni, de a korábbi hírekkel ellentétben nem sikerült felhelyezni rá a Leopard Trek versenyzőjét.

A vezető olasz hírportálok 17.30 körül már tényként közölték a hírt: Wouter Weylandt elhunyt.

„Olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy az azonnali beavatkozás ellenére sem tudtunk semmilyen módon segíteni rajta. – nyilatkozta a RAI Sportnak Giovanni Tredici, a Giro vezető orvosa. – Már a megérkezésünkkor eszméletlen volt, 40 percig próbálkoztunk, de nem tudtuk megmenteni.”

Weylandt a Giro történetének negyedik halálos áldozata. Az első tragédia még 1952-ben történt, akkor az olasz Orfeo Ponsin hunyt el, 1976-ban a spanyol Juan Manuel Santisteban, míg 1986-ban a szintén olasz Emilio Ravasio halt meg a verseny alatt.

A szakaszt egyébként a spanyol Ángel Vicioso nyerte meg David Millar előtt, utóbbi összetettben átvette a vezetést. Az eredményhirdetés a tragikus bukás miatt ezúttal elmaradt.

TAVALY ÜNNEPELT A 3. SZAKASZ UTÁN

Wouter Weylandt 1984. szeptember 27-én született Gentben. Első nagyobb sikerét a 2006-os lengyel körversenyen aratta, amelyen megnyerte a pontversenyt. Egy évvel később a belga körversenyen nyert szakaszt, 2008-ban pedig a Vuelta 17. etapján ért célba elsőként. A három nagy körversenyen (Giro, Tour, Vuelta) ezen kívül még egy győzelmet könyvelhetett el: tavaly pont a harmadik szakaszt nyerte meg a Girón...

Felesége szeptemberre várja születendő gyermeküket.


ARMSTRONGOT SOKKOLTA AZ ESET, MILLAR A TELEVÍZIÓS KÖZVETÍTÉS RENDEZŐJÉT KRITIZÁLJA
„Mit sem számít, hogy átvettem a vezetést összetettben – mondta David Millar, a Garmin brit versenyzője, aki kritizálta a televíziós közvetítés rendezőjét, mert szerinte nem kellett volna képeket sugározni a földön fekvő és erősen vérző Weylandtról. – El sem tudom képzelni, mit élhet most át a családja. Ez szörnyű.”

A Tour de France-on hétszer diadalmaskodott amerikai Lance Armstrong twitter-oldalán szólalt meg az esettel kapcsolatban: „Nagyon szomorú vagyok, sokkolt, ami történt. Nyugodjék békében!”
„A csapatunk még mindig nem tért magához, ma egy barátot és egy versenyzőtársat veszítettünk el – írta közleményében a Leopard-Trek. – Őszinte részvétünk Wouter családjának és barátainak.”

„Nagyon technikás volt az a lejtő, az aszfalt teljesen egyenletes ott – mondta Davide Vigano, Weylandt egyik csapattársa. – Csak a célba érkezés után tudtam meg, hogy mi történt. Erre nincsenek szavak.”
A vasárnapi második szakaszt a második helyen záró Mark Cavendish, a HTC-Highroad csapat brit kerékpárosa úgy fogalmazott, nem szabadna, hogy ilyen tragédiák történjenek a sportágban. „Nagyon rosszul érzem magam, ha csak belegondolok ebbe. Lélekben a családjával vagyok, nyugodjon békében.”

„Pat McQuaid, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség elnöke szeretné kifejezni őszinte részvétét Weylandt egész családjának, valamint a barátainak és a csapattársainak, de a Girón szereplő sportolóknak is, akiknek le kell győzniük fájdalmukat, hogy folytatni tudják a versenyt” – írta közleményében a nemzetközi szövetség.
GIRO D'ITALIA
3. SZAKASZ, REGGIO EMILIA–RAPALLO, 173 KM
1. Ángel Vicioso Arcos (spanyol) Androni Giocattoli 3:57:38
2. David Millar (brit) Team Garmin-Cervelo a. i.
3. Pablo Lastras Garcia (spanyol) Movistar Team a. i.
4. Daniel Moreno Fernandez (spanyol) Katusha Team a. i.
5. Christophe Le Mevel (francia) Garmin-Cervelo a. i.
6. Bram Tankink (holland) Rabobank Cycling Team 12 mp hátrány
AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA
1. Millar 10:04:29 ó
2. Vicioso 7 mp hátrány
3. Kansztancin Sziucu (fehérorosz, HTC-Highroad) 9 mp. h.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik