H. Á. 2021.04.13 16:04 Frissítve: 2021.04.13 17:29

Kerékpár: Vas Kata Blanka is World Tour-szerződést kapott

Vas Kata Blanka személyében – Peák Barnabás és Valter Attila után – immár a harmadik magyar kerékpáros szerződött a világelitet jelentő World Tour-sorozatban szereplő országúti csapathoz – számolt be róla a Magyar Távirati Iroda.

 

A 19 éves, három szakágban is korosztálya legjobbjai közé tartozó Vast a magyar szövetség keddi tájékoztatása szerint a női World Tour kilenc csapatának legerősebb soraként számon tartott SD Worx szerződtette két évre idén júniustól. Az egyesületben olyan csapattársai lesznek, mint a holland sztárok közül az olimpiai bajnok, az országúti mezőnyversenyben és időfutamban egyaránt világbajnoki címvédő Anna van der Breggen, Chantal van den Broek-Blaak, aki 2017-ben volt vb-aranyérmes, illetve a 2019-es Európa-bajnok Amy Pieters.

A belga Doltcini-Van Eyck Sport-Proximus kontinentális sora a napokban tette közzé, hogy a magyar kiválóság távozik a keretből, kedden pedig az SD Worx adta hírül a szerződtetését. A csapatmenedzser Danny Stam kiemelte: szeretnének egész évben „láthatóak” lenni, márpedig erre a téli hónapokban is lehetőségük lesz az országúton, hegyikerékpárban és terepkerékpárban (cyclocross) is felnőtt magyar bajnok Vas révén, aki októberben hegyikerékpárban nyert vb-ezüstöt az U23-asok között, majd a terepkerékpáros világkupában 5. lett a felnőtt, első az U23-as rangsorban, hogy aztán az egy évvel korábbi ezüstje után január végén bronzérmet vigyen haza a szakág világbajnokságának U23-as vetélkedéséből.

Danny Stam hangsúlyozta: Vas fiatal életkora ellenére jó eredményeket ér el az országúton is.

„Hegyikerékpárban is hazája egyik legnagyobb tehetségeként tartják számon, így megvan annak az esélye, hogy idén kvalifikálja magát a tokiói olimpiára, ez pedig a technikai szponzorunk, a Specialized számára is fontos. Mindezek ismeretében nyitottak vagyunk arra, hogy a csapatunkat képviselve mindhárom szakágban tovább fejlődhessen” – fogalmazott a csapatmenedzser.

„Az első beszélgetésem Danny Stammel rögtön jó érzésekkel töltött el és úgy gondolom, hogy ez fontos, ha az ember egy új csapat mellett dönt. Az SD Worx megadja a szabadságot, hogy mindhárom szakágban versenyezhessek, ebben a tekintetben pedig Mathieu van der Poel a tökéletes példa számomra, ő már megmutatta, hogy egy bizonyos életkorig kombinálhatók a szakágak” – idézte az MKSZ közleménye Vas Kata Blankát, aki megtiszteltetésnek nevezte, hogy Anna van der Breggen vagy Chantal Blaak csapattársa lesz. Egyben bizakodását fejezte ki, hogy a hegyikerékpáros szakágban ott lehet majd az olimpián.

(MTI)

2021.05.16 23:43:29

Kerékpár VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Hatalmas országok, gigászi sportbirodalmak képviselői között kerülnek magyarok az élre, és meglehetősen gyakran hihetetlen akarással képesek is győzni.

2021.05.03 11:36:40

Kerékpár nemzetisport.hu

A Škoda idén is kiemelt támogatója lesz a versenynek, ráadásul több különlegességgel is készülnek. (x)

2021.05.10 17:09:42

Kerékpár H. D.

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.

2021.05.04 16:21:09

Kerékpár nemzetisport.hu

Interjúk, tippek, tanácsok, sztorik és érdekességek 84 oldalon a kerékpározás szerelmeseinek.

2021.05.05 21:51:11

Kerékpár nemzetisport.hu

Ebben az évben Siófokon lesz a „Nagy rajt”, minden eddiginél erősebb mezőny érkezik. (x)