Giro: Ackermanné a szakasz, Roglicon maradt a rózsaszín

K. G.K. G.
Vágólapra másolva!
2019.05.12. 18:26
null
Ackermann első részsikere a Girón (Fotó: AFP)
Pazar debütálás: német győzelem született az Olasz körverseny esős második etapján, miután a sprinthajrát behúzó Pascal Ackermann első Giróján megszerezte első szakaszsikerét.

 

Ó, az a napsütötte Olaszország...!

Kivéve, mikor nem: szombaton például kimondottan csúnya, esős-szeles arcát mutatta Bologna, meg úgy az egész csizma, leszámítva talán egy aprócska foltot Torino felett és környékén, ahová az Alpok vonulatai nem engedték be a hidegfrontot hozó ciklont.

Csak éppen a 102. Giro d'Italia mezőnye pont az ellenkező irányba indult meg a verseny második napján, úgyhogy egyáltalán nem irigyeltük a versenyzőket, akiknek ilyen roppant barátságtalan körülmények között több mint kétszáz kilométert kellett letekerniük vasárnap...

Beugrott egy kávéra...
Beugrott egy kávéra...

A hangulat azonban egyáltalán nem volt olyan borús, mint az időjárás: néhány versenyző például még a rajthoz igyekezvén azonmód biciklistül, teljes harci menetfelszerelésben sebtiben beugrott a főtéren felállított ételes-italos sátrakhoz, bedobott gyorsan egy kávét, mosolyogva szelfizett az alkalomra lecsapó szurkolókkal, majd indult is a starthoz – hiába, megmondtuk, ez tényleg az egyik legemberközelibb sportág.

A nyitó egyéni időfutamon a teljes mezőnyt agyonverő Primoz Roglic is mosolyogva érkezett „paripája” nyergében, amire minden oka meg is volt, hiszen egyrészt óriási ovációt kapott, másrészt pályafutása során első ízben feszíthet a rózsaszín trikóban – a legnagyobb kérdés természetesen, hogy meddig.

Hogy még egy darabig igen, az biztos, hiszen a vasárnapi, jórészt teljesen sík kétszáz kilométeres etapon hozta a kötelezőt: riválisaival együtt ért be a bolyban, öt másodperces hátránnyal a sprinterek mögött. A hajrát a Bora vezette fel, és erőfeszítésének meglett a jutalma: bár Caleb Ewan indított, Pascal Ackermann az ellentétes oldalon legyorsulta, Elia Viviani is csak menni tudott vele, megelőzni nem, a német így élete első Giróján máris megszerezte első sikerét!

102. OLASZ KÖRVERSENY
2. szakasz (Bologna–Fucecchio, 205 km):
1. Pascal Ackermann (német, Bora-Hansgrohe) 4:44:43, 2. Viviani (olasz, Deceuninck-Quick Step) azonos idővel, 3. Ewan (ausztrál, Lotto-Soudal) a. i., ...27. Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 5 másodperc hátrány
Az összetett állása:
1. (rózsaszín trikóban) Primoz Roglic 4:57:42, 2. S. Yates (brit, Mitchelton-Scott) 19 mp h., 3. Nibali (olasz, Bahrain-Merida) 23 mp h. A gyorsasági pontverseny állása: 1. (ciklámen trikóban) Ackermann 25 pont, 2. Viviani 18, 3. Roglic 15. A hegyi pontverseny állása: 1. (kék trikóban) Giulio Ciccone (olasz, Trek-Segafredo) 21, 2. Bidard (francia, AG2R La Mondiale) 6, 3. Roglic 4. A 25 éven aluliak versenyének állása: 1. (fehér trikóban) Míguel Lóper (kolumbiai, Asztana) 4:58:10, 2. Geoghean-Hart (brit, Ineos) 7 mp h., 3. Carthy (brit, Education First) 19 mp h.
Következik:
3. szakasz (Vinci–Orbetello, 220 km)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik