Kerékpár: Nem kell ettől az U23-as világbajnoki címtől elájulni – Vas Blanka

CZIPÓ ÁDÁMCZIPÓ ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2023.08.18. 12:44
null
Vas Kata Blanka így ünnepelte az U23-as világbajnoki címét (Fotó: Getty Images)
A magyar kerékpársport első világbajnoki címét szerezte a 21 éves versenyző, aki rögtön kijavítaná a mondatot, mondván „csak” U23-as elsőségről van szó.

 

Férfi vízilabdázóink óta talán a legnagyobb hazai sportsikert érte a múlt héten Vas Blanka a Glasgowban rendezett összekerékpáros világbajnokságon. Péntek délelőtt a Városligetben, a Millenium Házában tartott sajtótájékoztatót a Magyar Kerékpáros Szövetség szervezésében a friss vb-győztes. Az eseményen azonban hatalmas kontraszt volt érzékelhető. Természetesen megjelent a hazai bringasport apraja-nagyja, legalábbis ami a sportvezetőket, médiamunkásokat, szakértőket illeti. Na meg persze maga Vas Blanka, aki az esemény elején fáradhatatlanul írta alá az ajándékkulacsokat. Ami viszont ez után következett az több volt, mint rendhagyó. Hiszen olyan hangulat lengte körbe az SD Worx magyar bringását, elsősorban a megjelentek irányából, ami egy világbajnoki győztest megillet. Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie főszervezője, korábbi olimpikon kerékpáros is újságíróvá avanzsált, igaz, lesz még mit gyakorolnia, hiszen a kérdése elején elcsuklott a hangjai és könnyek is megjelentek az arcán. Vas azonban már-már elégedetlen volt, de legalábbis szélsőségesen szerény.

„Két nappal az országúti verseny előtt, pénteken indultam a hegyikerékpáros versenyen, így elég fáradt voltam még vasárnap is. Emiatt nem gondoltam volna, hogy összejön ez a világbajnoki cím, de ezzel együtt sem volt ez egy tökéletes verseny, ráadásul nincs is meg a győzelem érzése, mert nincs külön U23-as viadal. Elég furcsa érzés ez”– kezdte Vas a sajtótájékoztatót.

„Szerettem volna elmenésben lenni, próbálkoztam is, de nem jött össze, viszont elég sok energiát beleöltem ebbe az elején. Amikor a Lotte (Kopecky)-féle csoport elment, onnantól már csak az U23-as cím volt a cél, de azt hiszem, ha kicsit okosabban versenyzek, vagy nem indulok előtte a monti versenyen, akkor ebből jobb eredmény is kijöhetett volna. És nem kell elájulni ettől az U23-as címtől, mert ez csak egy U23-as cím”– folytatta, amivel vegyes érzelmeket váltott ki a teremben a meglepettségtől a sanda mosolyokig.

„Nem gondoltam volna a szezon elején, hogy szakaszgyőzelmem lesz a Girón vagy U23-as vb-címem. Úgy érzem, jó helyen vagyok az SD Worxnél, itt tudok tovább fejlődni. Megvolt az összetartás, vasárnap este el is mentünk bulizni a csapattársakkal, akik közül Lotte Kopecky a felnőttmezőnyben nyert, úgyhogy volt minek örülni. A sikereim nagy részét a csapatomnak köszönhetem, de a családom mellett sem mehetek el szó nélkül. Jövőre még van szerződésem az SD Worxnél, nagyon jól érzem magam, remélem, meghosszabbítják a szerződésemet”–vázolta a jövőjét Vas.

„Nehéz időnként a sikerek árnyékában a felhajtásnak, a kérdéseknek, az érdeklődésnek eleget tenni. Nem ezért csinálom, nem szeretem ezt a részét, inkább magammal foglalkozom, ha tehetem, és nem titok, zárkózottabb is vagyok, így ez még egy nagy feladat előttem”–mondta.

Az viszont kiderült, a világbajnoknak járó szivárványos trikót egy ideig most nem láthatjuk rajta.„Az országúti szezonom véget ért ezzel a vb-vel, pihennem kell egy kicsit, utána pedig a cyclocrossra szeretnék koncentrálni”– fogalmazott az SD Worx versenyzője, aki az U23-as vb-cím mellett idén Giro d'Italián és a Svájci körversenyen is szakaszgyőzelmet ünnepelhetett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik