Női Vuelta: Vollering nyerte az első hegyi etapot, átvette a vezetést

Vágólapra másolva!
2023.05.05. 15:39
null
Vollering (balra) az utolsó emelkedőn leszakított mindenkit (Fotó: Getty Images)
A Spanyolországban zajló női országúti kerékpáros körversenyen, a Vuelta a Espana Femenina ötödik szakaszának hegyi befutóját Demi Vollering nyerte, s ezzel átvette a vezetést az összetettben a nap második felére az esélyesek csoportjától leszakadó Marianne Vostól. Vas Blanka az utolsó emelkedőig jól tartotta magát, a végén a 60. helyen ért célba hét perc hátránnyal.

Az első hegyi etappal folytatódott az idei női Vuelta: az ötödik szakaszon a Madridtól északra található 2600 fős La Cabrera településről 129.5 kilométeren keresztül tekerve jutott el a mezőny a Riaza falu melletti Mirador de Penas Llanas 1483 méter magas csúcsán felállított befutóig – s közben mintegy mellékesen megmászta a szakasz közepére beiktatott első kategóriás, 1766 méter magas Puerto de Navafría hegyet is.

Mire ennek a lábához eljutottak a versenyzők, addig már közel másfél órát tekertek, s a 11.5 kilométer hosszú, átlagosan 5.8 százalékos meredekségű emelkedő lábához egy hatos szökevénycsoport ért elsőként nagyjából 40 másodperc előnnyel. Ez aztán pillanatok alatt elolvadt, miután az élre ugrott az FDJ, s az általuk diktált tempó alaposan megrostálta a főmezőnyt is, mindössze egy 25 fős boly tudta tartani az iramot. A leszakadók között volt a magyar bajnoki trikóban tekerő Vas Blanka is, aki az SD Worx csapatával két remek negyedik helyet már gyűjtött a korábbi szakaszokon. Szintén elhullott az első hegyen az összetettet vezető Marianne Vos (Jumbo-Visma), aki csaknem 50 másodperc hátrányt szedett össze az emelkedő első felén.

Virtuálisan ekkor az összetettben második helyen álló Chloé Dygertre (Canyon) került az éllovasnak járó piros trikó, ám az esélyesek csoportjában ott tekert a kétszeres világbajnok 40 éves legenda, Annemiek van Vleuten (Movistar), valamint honfitársa, a tavaszi egynapos klasszikusokat sorban behúzó holland – Vas Blanka csapattársa – Demi Vollering (SD Worx) is. A Navafríára elsőként a pöttyös trikós Elise Chabbey (Canyon) ért fel, tovább növelve előnyét Marta Cavalli (FDJ) előtt, s ekkor már Vos kerek két perc hátrányt szedett össze, s egyre biztosabbnak tűnt, hogy a lejtmenetben nem ér vissza az esélyesek csoportjára, hiába húzta a csapata, a Jumbo a sorát, amelyben ott volt Vas Blanka is.

Ennek ellenére jó ötven kilométerrel a vége előtt Vasék csoportját elkezdte húzni a Movistar is, miközben az élen kényelmesre vették a tempót, ráadásul egyetértés sem volt a csoportban, hogy mit tegyenek, így pillanatok alatt csökkent a különbség másfél perc alá, hússzal a finis előtt pedig már egy perc alá is esett a hátrány.

Öt kilométerrel a vége előtt a nap egyetlen részhajrájánál Riejanne Markus (Jumbo-Visma) elvitte a hat másodperces jóváírást, amivel átvette a második helyen hajrázó Dygerttől virtuálisan az összetett vezetést.

Sokáig azonban nem maradt nála a virtuális piros, a nagy esélyes Vollering ugyanis az utolsó emelkedőn élre állt és olyan tempót diktált, hogy néhány száz méter alatt a hegyre felfelé sorra leszakadtak a riválisok. Az utolsó kilométerre már csak hárman maradtak, Van Vleuten kétszer támadott, de Vollering mind a kettőt visszaverte, száz méterrel a vége előtt otthagyta honfitársát és megnyerte a szakaszt, s így az összetett vezetést is átvette.

ÖSSZEFOGLALÓ

Vas Blanka az utolsó emelkedőt már teljesen elengedte, több mint hét perc hátránnyal ért célba a 60. helyen, így az összetettben visszacsúszott a 41. helyre.

Szombaton a Castro Urdiales és Laredo közötti 106.1 kilométer vár a mezőnyre, a két második kategóriás emelkedőt tartalmazó szakasz kedvezhet Vasnak. A viadal vasárnap a Pola de Sieróból induló 93.7 kilométeres királyetappal zárul a Lagos de Covadongán.

KERÉKPÁR
VUELTA A ESPANA, FEMENINA
5. szakasz, La Cabrera–Mirador de Penas Llanas, 129.5 km, hegyi befutó

1. Demi Vollering (holland, SD Worx) 3:33:25 óra
2. Annemiek van Vleuten (holland, Movistar) +3 másodperc
3. Ricarda Bauernfiend (német, Canyon) +9 mp.

60. Vas Blanka (SD Worx) +7:02 perc

ÖSSZETETT
1. Vollering 13:27:01 óra
2. Van Vleuten +5 másodperc
3. Riejanne Markus (holland, Jumbo-Visma) +12 mp.

41. Vas Kata Blanka +8:52 perc

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik