H. Á. 2021.01.24 16:28 Frissítve: 2021.01.24 16:41

Jégkorong-vb: Lettország egyedül is vállalná a rendezést

Lettország kész egyedül megrendezni a május-júniusi jégkorong-világbajnokságot azok után, hogy a nemzetközi szövetség (IIHF) biztonsági okok miatt elvette a társrendezői jogot Fehéroroszországtól. Helyi médiaértesülés szerint a lett szervezők erről azok után tájékoztatták az IIHF-et, hogy tárgyaltak a lett kormánnyal a pénzügyi kérdésekről. Miután eldőlt, hogy Minszk nem lehet házigazda, a dánok és a szlovákok is jelezték rendezési szándékukat – számolt be róla a Magyar Távirati Iroda.

 

Fasel (jobbra) két hete találkozott Lukasenkával (Fotó: AFP)

Az IIHF a koronavírus-járvány miatt azt szeretné, ha egy országban lenne a 16 csapatos, május 21. és június 6. között kiírt torna. A sportágban erős befolyással bíró finn szövetség elnöke, Harri Nummela azt közölte, hogy szerinte Lettország egyedüli rendezőként lenne a legjobb megoldás.

Az IIHF hétfőn azok után vette el a rendezés jogát Minszktől, hogy a szövetség vezető testülete, a tanács független szakértőkkel kiegészülve teljes körűen átvizsgálta a belorusz helyzetet, mind politikai, mind a koronavírus-járvány szempontjából. Ezek alapján nem látták biztosítottnak a vb összes résztvevőjének biztonságát.

René Fasel, az IIHF elnöke közleményben elmondta, nagyon sajnálatosnak tartja, hogy el kell venniük Minszktől a rendezési jogot. Hozzátette: az eljárás során megpróbálták előmozdítani, hogy „a világbajnokság a megbékélés eszközeként szolgálhatna a Fehéroroszországban zajló társadalmi és politikai kérdések megnyugtatásához”.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő tavaly augusztusi újraválasztása óta a fehérorosz ellenzék folyamatosan tüntet az elnök távozását és új választások kiírását követelve. Számos nemzetközi szervezet és ország, így a társrendező Lettország is, arra szólította fel az IIHF-et, hogy vigye el a tornát Minszkből a fehéroroszországi feszült politikai helyzet, az ellenzékiekkel szembeni erőszakos hatósági fellépések és a sorozatos bebörtönzések miatt.

A múlt héten két jelentős támogató, a főszponzor Skoda, valamint a Nivea jelentette be, hogy anyagilag nem támogatja a vb megrendezését, amennyiben Minszkben lesznek mérkőzések.

Lukasenka – amikor személyesen találkozott két hete Fasellel – hangsúlyozta: a minszki hokiarénák készen állnak a tornára, és ha Lettország nem vállalja a társrendezést, akkor Fehéroroszország egyedül is képes otthont adni a tornának.

Pénteken a Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) vezetőtestülete vette el Minszktől az idei világbajnokság rendezési jogát hasonló okokra hivatkozva.

(MTI)

2021.02.27 16:27:16

English L. P.

The Hungarian capital has great references hosting the European cup matches.

2021.02.26 17:13:57

English Á. J.

Alphonso Davies and Jamal Musiala also trust the Romanian barber’s hands and scissors to style their hair.

2021.02.26 17:03:39

English PÉTER CSILLAG, TAMÁS HEGYI, ZSOLT SZABÓKY

BUDAPEST FOOTBALL TALES. “Champagne corks pop, the light shines on the dance floor, and wearing a flashing tuxedo stands the petty monarch of easy money: the footballer.”

2021.02.25 16:38:59

English ANITA TÓTH

“I’ll have the necessary humility for the challenge but also it’s a fact that I’m competing to try to win.”

2021.02.23 17:45:52

English K. P.

Nemzeti Sport Online found out that the blue-whites have agreed with FC Dallas.