Nyugaton a helyzet változatlan

BÁLINT MÁTYÁS, DR. PÁLVÖLGYI MIKLÓSBÁLINT MÁTYÁS, DR. PÁLVÖLGYI MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2005.10.05. 03:34
Címkék
Hosszas szünet után végre újra beindul a nagyüzem az észak-amerikai jégkorongbajnokság jégmezőin, s mi újfent megkíséreljük, hogy megjósoljuk az új szezon erőviszonyait. csúnyán megégettük magunkat; bár a rájátszásba kerülő tizenhat csapatból tizet eltaláltunk, a négy főcsoport-döntősből csak egyet vártunk egyáltalán a playoffba. A bérvitának véget vető nyári megegyezés felborította a megszokott erőviszonyokat, s sosem látott erőegyensúly jött létre, a tippelés ezért még nehezebb, mint eddig valaha&mi azért megpróbáljuk. Másodszorra a Nyugati főcsoport csapatait és vélt erőviszonyait mutatjuk be.
Marc Denis-nek rengeteg védenivalója lesz az új szezonban
Marc Denis-nek rengeteg védenivalója lesz az új szezonban
Marc Denis-nek rengeteg védenivalója lesz az új szezonban
Marc Denis-nek rengeteg védenivalója lesz az új szezonban

15. COLUMBUS BLUE JACKETS
Utolsó szezon: nyugati 14.
Érkezett: Adam Foote, Bryan Berard, Martin Prusek, Jan Hrdina
Távozott: -
Beharangozó: Rick Nash, Rick Nash, Rick Nash. A kékkabátosok csapata - kitalálhatják - Rick Nashre épül. A csatár az utolsó szezonjában a gólkirályságig jutott, 41 góllal. Az idei szezont kisebb sérüléssel, s még mindig magányos lovagként kezdi; Sancho Panzája a passzfenomén Jan Hrdina lesz. A gólvágók között vannak igen tehetségesek - Nyikoláj Zsergyev, David Vyborny - de a kapusok nem nyúlnak nyugtatóért, ha a Jackets jön a menetrendben. A hátsó alakzatokba a nyáron erősítés érkezett: Adam Foote, az öreg harcos és Bryan Berard, akire az emberelőnyös egység mozgatásának nehéz feladata jutott. Hátul Marc Denis húzza az igát, megbízhatóan. A csapat nagy része azonban még nem áll készen a nagy feladatra, s tekintettel arra, hogy idegenben híresen gyengén szerepelnek, rájátszásba jutni nem sok esélyük van. Idén is sok zakó feszül majd a fiatalokon - kabát helyett.

14. MINNESOTA WILD
Utolsó szezon: nyugati 10.
Érkezett: Brian Rolston, Todd White
Távozott: Andrew Brunette
Beharangozó: A Wild - bár a pénzügyi háttere meglett volna rá - meglepően csendesen bekkelte ki a nyári bevásárlószezont, s beérte a tavaly leszerződtetett kiváló centerekkel. Sokak nagy döbbenetére a hokit többször abbahagyó egykori csodagyerek, Alexander Daigle végre megtalálta önmagát, s a góllövő botját - ámbár lehet, hogy egy óvatlan pillanatban elcsente Marian Gaboríkét, akitől tavalyi negyven pontjánál sokkal többet várna az ember. A középszerű hátvédekre és a kiváló kapustandemre továbbra is az a felelősség hárul, hogy kevesebb gólt engedjenek be, mint amennyit a csatárok elöl bepréselnek. A Wild fiatal csapat, s elképzelhető, hogy a menedzsment csak a kellő tapasztalatok megszerzését követően vág bele nagyobb akvizíciókba, addig pedig marad az elkerülhetetlen tanulópálya, az óriási fanatikus rajongótábor legnagyobb bánatára.

13. ST.LOUIS BLUES
Utolsó szezon
: nyugati 7.
Érkezett: Patrick Lalime, Eric Brewer, Scott Young
Távozott: Chris Pronger, Al MacInnis, Pavol Demitra, Chris Osgood
Beharangozó: Nem túl jók az előjelek a Blues háza táján. Az 1980 óta minden évben a rájátszásba jutó csapat eladó, hosszú távú kötöttségeket ezért a menedzsment nem is vállalhat, így kénytelenek voltak megszabadulni a liga egyik legjobb védőjétől, Chris Prongertől - igaz, minőségi ellenérték fejében, a válogatott Eric Brewer próbálja majd az egykori MVP szerepét átvenni. A ketrecben a távozó Chris Osgoodot az Ottawából eltanácsolt Patrick Lalime váltja, míg a csapatkapitány Al MacInnis - mindenki nagy sajnálatára - visszavonult, a csapat egyik legjobb csatára, Pavol Demitra pedig a Kingshez igazolt. Maradt a már szezon elején sérült Doug Weight, az edzőtáborba formán kívül és túlsúlyosan érkező Keith Tkachuk, valamint a védelem oszlopa, a sérült vállú Barrett Jackman. Tegyünk mindehhez hozzá egy kezdő edzőt - nem kifejezetten egy rájátszás-érett csapat jellemzői. Könnyen azonban nem fogják adni magukat, hiszen kifejezetten harcos karakterű legények kaparnak a korongért a hátsóbb támadósorokban, alaposan megkeserítve az ellen életét.

Teemu Selanne három és fél éves kitérő után húz újra kacsamezt
Teemu Selanne három és fél éves kitérő után húz újra kacsamezt

Szavazás

Ki lesz az NHL bajnoka?

Írja be az itt látható számot!
12. ANAHEIM MIGHTY DUCKS
Utolsó szezon:
nyugati 12.
Érkezett: Scott Niedermayer, Teemu Selänne
Távozott: Steve Rucchin, Vaclav Prospál, Niclas Havelid, Martin Skoula
Beharangozó: Valami új, valami használt, valami kölcsönzött és valami kék, szól az angolszász mondás a menyasszonyi viseletről, s mivel a franchise most kel egybe új urával, a Disneytől a klub tulajdonjogát megvásárló Samueli családdal, be is tartották a bölcsességet: új a maximális fizetést szakító Norris trófea-győztes Scott Niedermayer, régi a sikertelen coloradói kirándulás után hazataláló Teemu Selänne, s kikölcsönözték Brian Burke általános menedzsert Kanadából. Hogy hol a blue? Szomorú ugyan, de ez a csapat sem tudja visszasegíteni a Kacsákat a rájátszásba, Corey Perrynek, Ryan Getzlafnak és az idén debütáló többi fiatalnak ugyanis még sokat kell fejlődnie.

11. CHICAGO BLACKHAWKS
Utolsó szezon:
nyugati 15.
Érkezett: Nyikoláj Habibulin, Adrian Aucoin, Jaroslav Spacek, Matthew Barnaby, Martin Lapointe, Jassen Cullimore
Távozott: Jocelyn Thibault, Bryan Berard
Beharangozó: Az elmúlt évek üres ígérgetései helyett most aztán tényleg eljött a tömött bevásárlókocsik nyara Chicagoban, ahol új vezetőség próbálja a rozsdát levakarni a megkopott fényű franchise hírnevéről. Nyikoláj Habibulin a liga legjobban fizetett kapusa lett, s szintén nem kis pénzért érkezett az NHL legtöbbet jégen tartozkodó játékosa, Adrian Aucoin. A csatársor fiatal, erőtől és agressziótól duzzad, de a hátvédsor nem tartozik még csak az átlagos képességűek sorába sem. Kétségkívül megtáncoltatják párszor a nagyokat, de az igazi táncot nem ők ropják tavasszal.

10. COLORADO AVALANCHE
Utolsó szezon:
nyugati 4.
Érkezett: Pierre Turgeon, Patrice Brisebois, Andrew Brunette
Távozott: Peter Forsberg, Adam Foote, Paul Kariya, Teemu Selänne, Chris Gratton
Beharangozó: Mi kérünk elnézést, a felháborodott Avalanche-rajongók azonban ne nekünk írjanak, hanem…jó kérdés kinek, hiszen nem hibáztatható senki e csapat széthullásáért. Az egykori anaheimi ikrek", Teemu Selanne és Paul Kariya újraegyesítése látványos kudarcot hozott, de az igazán fájdalmas érvágás Peter Forsberg és Adam Foote távozása, mely a fizetési sapka okozta kényszer következménye. A menedzsment hasonló képességű játékosokkal magától értetődően nem tudta pótolni a hiányt, s mivel a tehetséges ifjakat a korábbi szezonok során már jórészt eladták, a piacról kellett olcsó, kissé lejárt szavatosságú játékosokkal feltölteni a sorokban mutatkozó ordító lyukakat. Pierre Turgeon azért jobb, mint amilyen szezonokat produkált Dallasban, Andrew Brunette pedig egyenletes teljesítményre képes a szélen, de feltörekvő fiatalok híján a nyugati halálcsoportban" játszó Avsnek vajmi kevés az esélye a playoffra.

Wayne Gretzky páratlan játékospályafutás után válaszotta az edzősködést
Wayne Gretzky páratlan játékospályafutás után válaszotta az edzősködést

9. LOS ANGELES KINGS
Utolsó szezon:
nyugati 11.
Érkezett: Jeremy Roenick, Pavol Demitra, Craig Conroy, Valeri Bure
Távozott: Jason Allison, Zigmund Palffy, Adam Deadmarsh, Anson Carter, Roman Cechmanek, Martin Straka, Jozef Stümpel, Trent Klatt
Beharangozó: Távozott Los Angelesből egy komplett kórházi osztály, s - részben a Mikulást játszó Philadelphia menedzser, Bobby Clarke révén - a Kings ölébe hullott két fergetegesen jó csatársor. A védelem is állja a sarat, a veteránok és a kezdők ideális elegye lép majd pályára. Leghátul azonban gondok lehetnek, az idáig a montreali cserepadot koptató Mathieu Garonnak kellene immár elsőszámú kapusként óriásit lépni előre, s helyettese, Jason Labarbera is gyakorlatlannak mondható; hisz eleddig csak az AHL-ben vitézkedett. A Kings csoportjának konkurenciaharcában pedig a jó kapus elengedhetetlen fontosságú. A rájátszásért azért az utolsó pillanatig harcban lesz a már hat esztendeje a csapatot gardírozó Andy Murray együttese.

8. EDMONTON OILERS
Utolsó szezon:
nyugati 9.
Érkezett: Chris Pronger, Mike Peca
Távozott: Eric Brewer, Mike York, Brad Isbister
Beharangozó: Nem mondhatni, hogy következetesek lennénk: míg a kételyt több csapatnál negatív tényezőként vettük figyelembe, az Oilersnél csak úgy sorakoznak a pozitívan értékelt kérdőjelek: Hogyan illeszkednek az új sztárok, Mike Peca és Chris Pronger a csapategységbe? Az eddig szárnyaikat bontogató fiatalok - Shawn Horcoff, Ales Hemsky vagy Raffi Torres - képességeiknek megfelelően játszanak-e? Ty Conklin és Jussi Markkanen elég jó kapusok a rájátszáshoz? És lehet-e igazi gólvágó center nélkül sorozatban meccseket nyerni? Ha minden kérdésre pozitív lesz a válasz, ez a csapat simán a rájátszásba kerül.

7. PHOENIX COYOTES
Utolsó szezon:
nyugati 13.
Érkezett: Brett Hull, Curtis Joseph, Petr Nedved, Mike Ricci, Dennis Gauthier
Távozott: Daymond Langkow
Beharangozó: Az Oilers mellett a másik nyugati zsákbamacska-klub. Szupersztárokból a legritkábban válik jó edző, de Wayne Gretzky már sok jégkorong-axiómára rácáfolt. Jobbnál-jobb nevek alkotják a csatársort: Brett Hull minden idők egyik legjobb góllövője, aki Dallasba és Detroitba érkezve is egyből kupát nyert új csapatával, de Shane Doan, Petr Nedved, Mike Johnson, Ladislav Nagy és Mike Comrie is villogtatja már oroszlán- illeve prérikutya-körmeit. A Detroitban kegyvesztetté vált Curtis Joseph személyében áron alul sikerült kiváló hálóőrhöz jutni, és a ponterős Paul Mara és Derek Morris, valamint a kemény Denis Gauthier vezette védelem is megfelelő - papíron minden szépnek tűnik. A legutóbbi szezon csalódást keltő szereplése után most megmutathatják, milyen fából faragták a prérikutyákat. Ha elég keményből, az évadmeglepetését is okozhatják. Ez az a csapat, mely vagy nagyot dobbant, vagy óriásit esik, a középút látszik a legkevésbé esélyes lehetőségnek.

Niko Dimitrakos (San José Sharks, fehérben) és Ruslan Salei (Anaheim Mighty Ducks, feketében) nyolcszor találkozik majd az alapszakaszban
Niko Dimitrakos (San José Sharks, fehérben) és Ruslan Salei (Anaheim Mighty Ducks, feketében) nyolcszor találkozik majd az alapszakaszban

6. NASHVILLE PREDATORS
Utolsó szezon:
nyugati 8.
Érkezett: Paul Kariya, Danny Markov
Távozott: Andreas Lilja
Beharangozó: A szabályváltozások segíteni fogják a zenevárosiakat, akiknek első sora az NHL-ben törpének számító, de rendkívül mozgékony játékosokból áll. Paul Kariya és Steve Sullivan - ha a bírók valóban betartatják az új szabályokat - őrületbe fogják kergetni az ellent. A legutolsó szezonban playoffba jutott csapat csak erősödött Kariya és a megbízható védő, Danny Markov révén, de a hamar mélyvízbe dobott, és mostanra beérett fiatalokból álló védelem nélküle is jónak mondható. Tomas Vokoun kapusnál megbízhatóbb hálóőrt pedig egy csapat sem kívánhat magának, azaz a sérülésektől függően a Nashville akár a Central divíziót is megnyerheti.

5. SAN JOSE SHARKS
Utolsó szezon:
nyugati 2.
Érkezett: -
Távozott: Vincent Damphousse, Mike Ricci, Mike Rathje, Alekszader Koroljuk
Beharangozó: Főcsoportdöntős babérjain pihenve a Cápák menedzsere alighanem vízbe ejthette a mobilját, vagy ráült a kezére, mindenesetre elmulasztotta megerősíteni a csapatot - amely ugyan így is erős, de a távozók pótlása teljeskörűen nem oldható meg a juniorok beépítésével. A csatárok rendkívül gyorsak és kellően erőszakosak is, a védelem jól mozgatja a korongot és Jevgenyij Nabokov kapus is világklasszis, ráadásul szerződésének utolsó évében van - ez csodákat szokott művelni a játékosok teljesítményével, az oroszokéval meg főleg. (Igen, Nabokov kazah. Akkor is.) A Cápa-hívek tehát hosszú rájátszásra és izgalmas tavaszra készülhetnek.

4. VANCOUVER CANUCKS
Utolsó szezon:
nyugati 3.
Érkezett: Anson Carter
Távozott: Brent Sopel, Johan Hedberg, Martin Rucinsky
Beharangozó: A Canucks a majdnem-csapat. Hosszú ideig majdnem sikerült rájátszásba jutniuk, s amikor végre sikerült, akkor legjobb játékosuk, Markus Näslund lábtörése miatt épphogy csak elmaradt a meglepetés. Később majdnem kiejtették a később bajnok Detroitot, aztán majdnem megelőzték a Coloradot az észak-nyugati csoport élén, majdnem továbbjutottak a második körből, s tavaly majdnem kiejtették a későbbi döntős Calgaryt… A csapatban idén is megvan a képesség, hogy kupát nyerjen: gólerős csatárok, kemény, megbízható és a koronggal is jól bánó védők, minden, ami kell... Azaz csak majdnem. A végső sikerhez ugyanis szükségeltetik egy jó kapus is.

Jarome Iginla nem csak csapata, a Calgary legjobbja, de az egész NHL egyik legnagyobb egyénisége
Jarome Iginla nem csak csapata, a Calgary legjobbja, de az egész NHL egyik legnagyobb egyénisége

3. DETROIT RED WINGS
Utolsó szezon:
alapszakasz-győztes
Érkezett: Chris Osgood, Andreas Lilja, Mikael Samuelsson
Távozott: Brett Hull, Dominik Hasek, Curtis Joseph, Derian Hatcher, Ray Whitney, Darren McCarty, Mathieu Dandenault
Beharangozó: Még egy szezonra visszatérnek az öregek, írhatjuk le immár sok-sok éve a Wings-szel kapcsolatban: Steve Yzermant és Chris Cheliost lelőni sem lehet a jégről, úgy látszik. De jönnek a fiatalok, a tavaly svéd ligában pontkirály Henrik Zetterberg, az orosz bajnokság legjobbja, Pavel Dacjuk, és az AHL legjobb hátvédje, Nicklas Kronwall. A Nyugat legjobb védelemével felálló Detroit legnagyobb gyengesége a jobbszárny, ahonnan hiányzik egy valódi elsősoros szélső, illetve a kapusposzt, ahol Chris Osgood és Manny Legace személyében két igyekvő, de csodákra nem képes hálóőr igyekszik majd állni a rohamokat. A rájátszást kétségkívül eléri a Red Wings, de ott már semmi jóra nem számíthatnak.

2. DALLAS STARS
Utolsó szezon:
nyugati 5.
Érkezett: Martin Skoula, Johan Hedberg
Távozott: Pierre Turgeon, Scott Young, Valeri Bure, Teppo Numminen, Don Sweeney
Beharangozó: A Stars nagy előnye az összeszokottság lehet idén. Csak harmadik számú sorát kell pótolnia a gárdának, s minden változatlanul mehet tovább - talán annyi különbséggel, hogy a két csatársztárnak, Mike Modanonak és Bill Guerinnek ilyen rossz éve, mint a legutóbbi, mégegyszer nem lehet. Sok jó képességű tartalékkal, jó védelemmel, kiváló kapussal vág neki a Dallas az idénynek, s ha a fiatalok beépítése jól sikerül, sokra hivatottak. És kivételesen akkor sem leszünk teljesen szomorúak, ha páratlan formahanyatlás sújtja a Dallas balszélsőit, akkor ugyanis az egyelőre a farmcsapatot erősítő Vas Jánosnak is jó esélye nyílik a bemutatkozásra.

1. CALGARY FLAMES
Utolsó szezon:
nyugati 6.
Érkezett: Tony Amonte, Daymond Langkow, Roman Hamrlik, Darren McCarty
Távozott: Roman Turek, Craig Conroy, Martin Gelinas, Tony Lydman
Beharangozó: A tavaly a nagydöntőben Nyugatot képviselő Calgary tovább erősödött Darryl Sutter menedzser nyári húzásai nyomán: a Philadelphiából elküldött Tony Amonte lehet Jarome Iginla kiegészítő párja az első sorban, a távozó Craig Conroy helyére igazolt Daymond Langkow centerezi majd az első sort. Hátrébb reményteljes fiatalok és kemény veteránok tolonganak a pozíciókért, a némileg átformált védelem pedig továbbra is remekül szolgálja majd Miikka Kiprusoff kapust. Minden adott a kiugró szerepléshez és az utolsó szezon sikereinek megismétléséhez, esetleg túlszárnyalásához, ami csak egyvalamit jelenthet: a kupagyőzelmet.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik