Segítünk Nemzeti Sport, avagy fórum a semmiről 1. rész

Vágólapra másolva!
2014.10.02. 08:10
Címkék
Régi vesszőparipám, hogy a TV szakkommentátorai ill. a sportújságírói társadalom döntő része úgy próbál szakmázni, hogy valójában még...

Régi vesszőparipám, hogy a TV szakkommentátorai ill. a sportújságírói társadalom döntő része úgy próbál szakmázni, hogy valójában még labdarúgó szakkönyv sem volt a kezükben és elképzelésük sincs a futballt leíró ALAPFOGALMAK jelentéséről.

Ilyen történt a magyar-ír meccs után, amikor a Zuhanyhíradó műsorában Murányi András bedobta a szokásos klisét, miszerint az "írek a játék minden elemében" jobbak voltak nálunk. Mire Petur András gyorsan visszakérdezett, hogy valójában, mik a "játék elemei", akkor válaszként csak annyi jött ki:

.....hát az írek csúsztak - másztak.

A stúdióban zajló beszélgetés során azonban Hajdú Attila és Kemenes Szabolcs is dobálózott szakzsargonokkal, aminek valójában nem is tudják a jelentését. Ilyenek voltak a taktikai elképzelés, taktikai feladat, technikai feladat, taktikai gondolkodás stb.

A Nemzeti Sport október 1.-i számában fórumot nyitottak a JÁTÉKRENDSZEREKRŐL. Ami a JÁTÉK EGYIK ELEME, de nem a döntő eleme.

Csanádi Árpád és eszmetársa Mezey György terjesztette el Magyarországon a játékrendszer kiinduló pontú edzői gondolkodást, úgy fetisizálva azt, mintha a futball legfontosabb szegmense lenne. Így képezték ki a magyar edzőket, akik nyilatkozataikban rendszeresen teret adnak ezen hitvallásuknak.

Lásd Pintér nyilatkozatait, aki mindig kihangsúlyozta, hogy több játékrendszerben kíván majd játszani (egyes hírek szerint ötöt oktatott le), ill. Dárdai nyilatkozatát, aki szintén két játékrendszer ismeretében határozta meg a szakmai célt.

Ez a gondolkodásmód szinkronban van az UEFA és a FIFA számháborús szemléletével.

Azonban ez a gondolkodásmód IDEGEN A MAGYAR TRADÍCIÓTÓL, MERT MAGYARORSZÁGONAZ EDZŐI GONDOLKODÁSMÓD KIINDULÓ PONTJA A JÁTÉKSTÍLUS ÉS NEM A JÁTÉKRENDSZER.

Vi. a Nemzeti Sport olyan dologról polemizált cikkében, ami huszadrangú a futball fejlődése történetében.

Mert a futballban a filozófiák, az eszmék, a játékfelfogások - megjelenési formája a pályán a stílus - változtak és alakultak az évtizedek során és nem a játékrendszerek. (Olvasd el Jonathan Wilson: Futballforradalmak, Ferenczi Attila: A magyar labdarúgó kultúra kivégzése, a Futball-filozófiák, A tradicionális magyar labdarúgás alapelvei című könyveket)

A stílus érvényre jutását szolgálja a JÁTÉKKONCEPCIÓ ill. JÁTÉKRENDSZER ÉS A CSAPATJÁTÉK.

Mi a különbség a stílus, a játékkoncepció és a taktika között?

- - - A stílus a játékfelfogás (AHOGYAN gondolkozom a játékról) képi megjelenítődése a pályán.

- - - A játékkoncepció a csapatjáték EGÉSZÉRE jellemző játékelgondolás (AMIT gondolok a csapatjáték egészéről) képi megjelenítődése a pályán. Ilyen játékkoncepció pl. az olaszoknál: a védekezz és kontrázz, a hollandoknál: pozíciós játékkal hozz létre 1:1 elleni helyzetet, az angoloknál: a labdát rúgd 3 érintésen belül a támadó centrumba stb.

- - - A taktika: hadrend és hadi terv (Holics-Mamusich: A modern futball elmélete 1936). Vi. a játék RÉSZLETEIRE jellemző játékelgondolás. Mentális tevékenység és nem motoros tevékenység, mint ahogy tévesen tanítják a TF-n és az UEFA rendszerű edzőképzésen.

Elődeink játékmodellje az alábbi. A képen látható, hogy a játékrendszer a hierarchiában a huszadrangú kérdéskör. A képen feltüntettem azokat a klasszikus szakirodalmakat, amiket illenék elolvasni a szakíróknak, sportújságíróknak (megj: a kettő fogalom nem ugyanaz) és az edzőknek.

A szörnyű az egészben az, hogy elődeink szellemi öröksége sem Csank Jánoshoz, sem Bognár Györgyhöz, sem Mezey Györgyhöz nem jutott el.

Így gyakorlatilag a FOGALMATLAN újságíró beszélgetett a FOGALMATLAN edzőkkel a futball egy nem lényeges szegmenséről.

A fogalmatlan jelen esetben nem úgy értendő, hogy hülye, hanem úgy, hogy ALAPFOGALMAKKAL sincs tisztában.

És a poén, a csattanó csak a cikk végén érkezik, amikor is Mezey György megfogalmazza jelenlegi szakmai álláspontját:

"A mai futballban nem aktuális játékrendszerekről beszélni, sokkal fontosabb a játékosok technikai és taktikai felkészültsége."

Mondja ezt Mezey akkor, amikor 40 éves oktatói pályafutása során végig a játékrendszerek elsőbbségét fetisizálta. Lásd az UEFA rendszerű edzőképzés egyik diáját, ill. könyvének tartalomjegyzékét.

Ha elolvassuk a következő részben, hogy mi volt elődeink hitvallása a futballról, akkor láthatjuk, hogy Mezey még mindig nem tért meg, még mindig téves kiinduló pontú eszmerendszert képvisel.

1) a játékosok technikai felkészültségének a STÍLUST kell szolgálnia.

2) a taktika definíciója Mezey szerint: "játékrendszerek alkalmazása" (Mezey: Élvonalbeli labdarúgók felkészítése 190.oldal). Ha ezt behelyettesítjük Mezey mondatába, akkor máris láthatjuk, hogy Mezey úgy mond valamit, hogy teljességgel értelmezhetetlen.

3) azt sem ártana tisztába tenni, hogy a technika az nem mozgásmód, mint ahogy tanítják az edzőknek, hanem MOZGÁSFELADAT.

Értsd: edzői, működési nézőpontból egyéni technika nincs.

A legkisebb labdarúgó technika: két ember összműködése, vi. az összjáték.

Miért fontos erről polemizálni?

Azért mert „A technika helyes értelmezését lényeges szemléleti kérdésnek tekintjük, mert egy sportág oktatását csak így tudjuk megvalósítani.” (Páder)

Emlékeztetőként idézek nagyjainktól:

Holics Ödön: (Nemzeti Sport 1923-04-11)

—A válogatott trénerének legfontosabb feladata lenne a válogatott csapatban, egy egységes játékstílus megteremtése!”

Kovács Ferenc:

—A stílus a legfontosabb. Ez a kiinduló pont, mert ez az egésznek a lényege. Az, hogy a csapatnak legyen egy stílusa. Stílus nélkül nem létezik játék.” —

Abban az időben a technika, taktika szavakat használtuk, de döntően a stílus szó fogalmazta meg a játék lényegét.”

dr. Kalocsay Géza:

—A stílus lenne a kiinduló pont. Innen lenne levezetve a technikai és a taktikai rész. Ez lenne az oktatás célja. A játék meg úgy lenne megszervezve, hogy a stílus érvényre jusson.”

—A technika és a taktika is a stílust szolgálja.” —

„A stílusból jövő technikát kell adaptálni és tanítani.” vi. a technika stílusfüggő

Pillinger Mihály (2002):

—„Amiben egy csapat megjeleníti a tudását, az a STÍLUS. A stílus kifejezi egy csapatnak a csapatjátékban, vagy az egyénnek a technikai felkészültségét. A JÁTÉKSTÍLUS az egy edzői koncepció, egy edzői játékfelfogás megjelenítése. A stílus egy vertikum, átfogja az oktatást a gyerekkortól, a felnőttkorig, és reprezentálja egy nemzet gondolkodásmódját a játékról.” —

A magyarok stílusban gondolkodtak. A külföldi szakemberek nem a stílusban látták a magyar győzelem okát, hanem a játéktudásban.” (ez a megállapítás a magyar-angol 6-3-ra vonatkozott)

„A „magyaros stílus” volt a sikerek hordozója.”

Zárszóként megállapíthatjuk, hogy a közgondolkodást és a közbeszédet befolyásoló Nemzeti Sport és a közgondolkodást, közbeszédet befolyásoló szakembereink a futball egy huszadrangú kérdésköréről beszélgettek felkészületlenül. Az a közmondás nagyon illik ide: "Bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű".

Ezek után azt a kérdést egyik fél se firtassa, hogy Miért is beteg a magyar futball?

Mert nálunk vak vezet világtalant!

A sötétben.

A következő részben - mindenki okulására - tisztába tesszük, hogy mi a különbség

- - a csapatjáték,

- - a játékrendszer,

- - a felállási forma,

- - a játékszerkezet és

- - az alapfelállás között.

Folytatjuk!

Ajánlom mindenkinek (edzőnek, edzőt oktatónak, újságírónak, szurkolónak, érdeklődőnek stb.) népművelő videóimat, ami a youtube-on elérhető.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik