Meglepő kérdést kapott Rizzoli egy némettől: „Spori, ez a döntő?”

Vágólapra másolva!
2014.07.17. 13:12
null
Kramer azt se tudta, hol van (Fotó: Action Images)
A vb-döntőt vezető Nicola Rizzoli meglepő részleteket osztott meg a fináléval kapcsolatban: mielőtt lecserélték a németek Christoph Kramert, furcsa párbeszéd zajlott le a játékvezető és a középpályás között.  

Mint ismert, Christoph Kramer az Argentína elleni vb-döntőn kapott először kezdőként lehetőséget a nationalelfben, miután Sami Khedira megsérült a bemelegítés során. A Mönchengladbach 23 éves játékosának azonban nem volt szerencséje, Ezequiel Garayjal ütközött, és le kellett cserélni az első fél óra végén. Az már a televízión keresztül is látszódott, hogy Kramer kissé zavart volt, és erről tanúskodik a Rizzolival folytatott párbeszéde is.

„Nem sokkal a Garayjal történt ütközése után Kramer odajött hozzám, és megkérdezte: »Spori, ez a döntő?«" – emlékezett vissza a La Gazzetta dello Sportnak adott interjújában a vb-finálé játékvezetője.

„Azt hittem, viccel, de megismételte a kérdést: »Tudnom kell, hogy ez tényleg a döntő-e«. Miután igennel feleltem, láthatóan elcsodálkozott, majd így folytatta: »Köszönöm, fontos volt, hogy tudjam.« Szóltam Schweinsteigernek, hogy valami nincs rendben a játékossal."

Kramer később maga is elismerte, semmire sem emlékszik a történtekből, számára a második félidőben kezdődik a meccs.

Kramer és Garay ütközése

Rizzoli kitért arra is, miért nem mutatta fel a második sárga lapot Sergio Agüerónak, akinek az ütése nyomán felszakadt Schweinsteiger arcbőre.

„Nem láttam szándékosnak a mozdulatot, ezért nem adtam lapot. Lehet, hogy rosszul döntöttem" – mondta a 42 éves játékvezető, majd beszélt arról az esetről is, amikor a német hálóőr, Manuel Neuer a labdával együtt letarolta Gonzalo Higuaint is.

„Hibáztam, amiért a németek javára ítéltem kifelé szabadrúgást, mert nem történt semmi. De miért lett volna büntető? Neuer a labdát ütötte el előbb, s csak aztán ért a csatárhoz" – indokolta döntését Rizzoli.

Rizzoli beszélt arról is, milyen érzés volt közreműködni a fináléban:

„A játékvezetés számomra egy soha véget nem érő szenvedély. A vb-döntő felejthetetlen élmény, az utolsó lépcsőfok a húsz éve kezdett utamon. Először lettem játékvezető, és aztán férfi. Az elért sikeremet mindazon fiataloknak ajánlom, akik csak most kezdik a szakmát – nem fogjátok megbánni a döntéseteket. Reálisan egy elődöntőben reménykedtem, mivel Webb vezette a 2010-es döntőt, és 1990 óta az a szokás, hogy váltogatják a kontinenseket. Hogyan tudtam meg? Irmatov és Proenca mellett ültem, amikor bejelentették, úgy gondoltam, ők fognak örülni. Aztán a FIFA argentin delegáltja kimondta a »Rissoli« nevet, mintha Bolognából származna. Nem is fogtam fel, de az egyik segítőm, Andrea jól bokán rúgott, és a fájdalomtól eszméltem, hogy minket jelöltek ki."

Rizzoli elmondta, a spray-t és gólvonal-technológiát is hasznosnak tartja, utóbbival kapcsolatban az a legjobb, ha a plusz asszisztensekkel együtt alkalmazzák.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik