Prof. Szalpingidisz és a Greece Klinika - elemzés

Vágólapra másolva!
2012.06.23. 14:43
null
Szalpingidisz és a görög válogatott mindent megtett, de ez csak ennyire volt elég (Fotó: Action Images)
Címkék
Az esélyeknek megfelelően a görögök nem tudták meglepni a németeket a negyeddöntőben a lengyel-ukrán közös rendezésű kontinenstornán. A kétgólos vereség ellenére emelt fővel búcsúzhattak az Európa-bajnokságtól, hiszen sokkal többet mutattak, mint amit vártunk tőlünk.

A NÉMETEK KILÓGNAK A GRAFIKONBÓL

Érdekes mérkőzés volt a Németország–Görögország Eb-negyeddöntő, hiszen a Nationalelf borzasztóan „szétrúgta” a futball minden elemében ellenfelét, amelyik mégiscsak két gólt lőtt neki, ráadásul néha egyenesen általános iskolás módon védekezve járult hozzá a négy találathoz. Ugyanakkor azt Joachim Löw, a németek szövetségi kapitánya is elismerte, hogy „a görögök egy helyzetből két gólt szereztek”, igaz, gyorsan hozzátette: „gyakorlatilag rombolták a játékot”.

Nézzük szokásunk szerint először a labdarúgás statisztika alapjait! Aki csak egy kicsit is beleütötte az orrát a mérkőzésbe, annak nem nagy újdonság, hogy a németek 73, a déliek ennek megfelelően 27 százalékban birtokolták a labdát. A kapura lövést 24:10, a párharcokat viszont már csupán 55:45 százalékos arányban nyerték meg Lahmék, akik 97-szer támadtak az ellen 47-jével szemben; de ami a döbbenet: a németek 90, a görögök 77 százalékos pontossággal passzoltak. Jellemző módon erre az őrületre az InStat sem volt felkészülve, ezek a csodás adatok ki-kilógnak a rendszerből…


Az első ábrán a kapura lövések, a másodikon a labdabirtoklás, a  harmadikon a támadások, a negyediken a pontos passzok, az ötödiken a  megnyert párharcok láthatók (német: piros; görög: kék). A TELJES ÁBRA  NAGYÍTVA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!
Az első ábrán a kapura lövések, a másodikon a labdabirtoklás, a harmadikon a támadások, a negyediken a pontos passzok, az ötödiken a megnyert párharcok láthatók (német: piros; görög: kék). A TELJES ÁBRA NAGYÍTVA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

STRUMOLTAK RENDESEN

Ha megfigyeljük a passztáblát, megértjük, miről beszélt Löw, hiszen a görög támadójáték, mint olyan, gyakorlatilag csak percekig létezett; beszédes adat, hogy az első félidőben egyszer sem értek labdába az ellenfél 16-osán belül. A szünet után Theofanisz Gekasz beállásával változott a helyzet, de az összkép így is siralmas lett. Bámulatos viszont, hogy a német támadók nagyságrendekkel többet passzoltak, mint a görög középpályások, a félidőben több német futballista is volt, aki egymaga több labdát adott, mint a komplett görög középső kvintett. A párharcoknál némileg csalóka a kép német részről, mert a 30 százalék körüli adat önmagában gyalázatos lenne középen és a bal oldalon, de összesen hét párbajra került itt sor. A jobb szélen már hatszor lendült neki védőjének Jorgosz Szamarasz, ebből viszont csak egyszer sikeresen. Persze minden relatív: a kiemelkedően harcoló Jérome Boateng csak egyszer hibázott, de abból egyenlített embere…

A Germany ugyebár Németország, a Greece Görögország. AZ ÁBRA NAGYÍTVA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!
A Germany ugyebár Németország, a Greece Görögország. AZ ÁBRA NAGYÍTVA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

EZ ITT SPÁRTA!

ÍGY OSZTÁLYOZNAK ŐK
A Kicker osztályzatai, 1-től 6-ig, a kisebb a jobb.
NÉMETORSZÁG: Neuer 3 – J. Boateng 3.5, Hummels 2, Badstuber 2.5, Lahm 2 – Khedira 1, Schweinsteiger 4 – Reus 1.5, Özil 2, Schürrle 4.5 – Klose 2.5
GÖRÖGORSZÁG: Szifakisz 5.5 – Toroszidisz 4, Papasztathopulosz 5, K. Papadopulosz 5.5, Cavelasz 5 (Fotakisz, a szünetben, 5) – Makosz 5, Maniatisz 5 – Ninisz 5 (Gekasz, a szünetben, 4.5), Kacuranisz 3.5, Szamarasz 2.5 – Szalpingidisz 3.5
A cikk alján láthatjuk, a SkySports egy egészen más találkozót nézett...

Ha Löw mester megnézi az egyéni statisztikákat, minden bizonnyal olyan vitustáncot lejt mérgében, mint a találkozón Marco Reus ötödik kihagyott ziccere után. A párharcokban csupán Holger Badstuber, Miroslav Klose és Mesut Özil nem vérzett el, bár utóbbi sokak szerint gyengécskén játszott. Passzaik miatt már hozsannáztunk fentebb, és bár nem szokásunk, ezúttal belinkeltük az egész bandát: szegény Klose a maga 79 százalékos, csatártól amúgy frenetikus százalékával a sereghajtó, Badstuber pedig három rossz passzának „köszönheti”, hogy nem állított fel Eb-rekordot.

A görög harcosok közül ki Akhilleusz, ki Parisz módjára harcolt, Szamarasz, Szotirisz Ninisz és Gekasz csúnyán utóbbi kategóriába esett. A passzolás sokkal jobban ment, Gekasz például 45 perc alatt háromszor is labdát adott társainak, és mindhármat jó helyre! A többiekre viszont nem lehet panasz, Szamarasz például 83 százalékig jutott, de a középpálya 80-as átlagteljesítményét is frenetikusnak minősítenénk, ha azok legalább fele a támadásokat indította volna…

Hogyan harcoltak a németek? AZ ÁBRA NAGYÍTVA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG! A GÖRÖGÖK HASONLÓ STATISZTIKÁIT ITT ÉRHETI EL.
Hogyan harcoltak a németek? AZ ÁBRA NAGYÍTVA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG! A GÖRÖGÖK HASONLÓ STATISZTIKÁIT ITT ÉRHETI EL.

GREECE KLINIKA

A kapura lövéseket elemezve önök is megértik, miért lejtett esőtáncot Löw az első játékrészben, amikor hat ziccert is kihagytak övéi, ugyanis 13 próbálkozás kellett az első gólhoz. A fordulás után viszont összesen csak négy lövés vagy fejes tévesztett célt, hét nem (a sikeres próbálkozást a tele karika jelzi, a sikertelent az üresek), ennek is köszönhető a három gól. Klose három lövése mind kapura tartott, és adott egy „fél” gólpasszt Reusnak. A görög tábla nem ennyire izgalmas, az első félidőben két távoli lövést kellett fognia Manuel Neuernek, aztán megtáltosodott a kalózhajó, amelynek tengerészei háromszor is megmozgatták a kapust, így összesen öt kapu felületére tartó löketből szereztek két gólt, amely zseniális arány, klinikai pontosságúnak számít ebben a sportágban!

Német lőlap. AZ ÁBRA NAGYÍTVA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG, A GÖRÖG LÖVÉSEKET ITT SZÁMOLHATJÁK ÖSSZE!
Német lőlap. AZ ÁBRA NAGYÍTVA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG, A GÖRÖG LÖVÉSEKET ITT SZÁMOLHATJÁK ÖSSZE!

ÍGY ADTOK EL TI

Egy dologra felhívnánk Löw mester figyelmét, mert ennyi labdát elszórva nem sok jó vár a németekre az elődöntőben. Kilencvenhét alkalommal lepték meg a görögöket, ha nem is egy újabb mentőcsomaggal, de ajándéklabdával mindenképpen. A nem éppen technikai virtuóz ellenfél viszont csak 78-szor kedveskedett ellenfelének.

Német segélylabdák a görögöknek. AZ ÁBRA NAGYÍTVA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!
Német segélylabdák a görögöknek. AZ ÁBRA NAGYÍTVA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

ÖZIL, AZ ADOGATÓGÉP – SZALPINGIDISZ, A TÖKÉLY

A „csapateszek” közül Mesut Özil és Konsztantinosz Kacuranisz munkásságát hasonlítjuk össze. A német karmester hatalmas InStat-indexet hozott össze (amely 699-re rúg), ugyanis 129 passzának 90 százaléka jó helyre ment, párharcainak sokkal több, mint felét nyerte meg (irányítótól ez bőven jó), mintegy félszáz pontrúgást végzett el. Érdekes azonban, hogy a „gyilkos passzokat” nemcsak olvasóink hiányolták, a 16-osra ismét csak nagyon ritkán játszotta be a labdát, pontosan meg pláne; jellemző módon 17-szer Phillip Lahmot, 14-szer a jobb oldali középpályás helyén álló Reust indította.


Özil és Kacuranisz teljes statisztikai adatlapjai a nevekre kattintva elérhetők.

Konsztantinosz Kacuranisz sem állt a helyzet magaslatán, igaz, Maniatisz 23, Makosz 11, Ninisz nyolc, Fotakisz és Szalpingidisz 16-16 passzához képest az ő 30-a maga a görög rekord. Ebből 21 volt a nyerő, ugyanúgy nyolc labdát vesztett, mint Özil, de ő nemcsak egyet, hanem nyolcat szerzett is hozzá. Az első félidőt viszont átaludta, úgy látszik, sokkot kapott ikertestvére, Jorgosz Karagunisz hiánya miatt, mert csupán öt jó labdát adott társainak. A szünet után belelendült, és ügyesen mozgatta az ekkor már kétfősre duzzadt támadóosztagot. Mindent összevetve azért nem lehet büszke teljesítményére.

A két kiszemelt támadó Miroslav Klose és Dimitrisz Szalpingidisz. A német veterán nem vallott szégyent, egy gólt lőtt, egyet előkészített, háromszor tüzelt/fejelt kapura. A második félidőre viszont kivonta magát az összjátékból, öt indítása magáért beszél, bár ha társai kissé ügyesebbek, három assziszttal zárhatott volna! Összességében elégedett lehetett magával, de hogy belerondítsunk némileg a nagy ünneplésbe, jegyezzük meg, hogy 17 labdát adott el, és csupán két jó csellel jeleskedett.


Klose és Szalpingidisz teljes statisztikai adatlapjai a nevekre kattintva elérhetők.

Szalpingidisz viszont maga a görög csoda: már első Eb-fellépésén megmentette népét, most adott egy gólpasszt, a végén pedig egy talán nem kimondottan jogos büntetőből maga is betalált (ez volt az Eb első büntetőgólja, előtte csak egy 11-est rúghattak, azt éppen ő harcolta ki, Karagunisz pedig kihagyta). Egy gól és egy gólpassz, egy kapura lövés – klinikai pontosság itt is. Persze volt néhány rossz passza és eladott néhány labdát, de ne keressünk a kákán is csomót.

Mindehhez társaitól 18 labdát kapott. Te jó ég, mit művelne Cristiano Ronaldo, ha ő is ilyen hatékonysággal működne?

SAJNOS EZT NEM LÁTHATJUK MEG, PEDIG LENNE MIVEL ELJUTNI A STADIONIG: A NEMZETI SPORT HELYSZÍNI TUDÓSÍTÓINAK MOBILITÁSÁT AZ I30 FORGALMAZÓJA, A HYUNDAI HOLDING HUNGARY KFT. BIZTOSÍTJA.

A NÉMET–GÖRÖG MECCS 17 KAPURA LÖVÉSE
EURO 2012
NEGYEDDÖNTŐ
NÉMETORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG 4–2
Gdansk, PGE Arena, 38 751 néző. Vezette: Skomina (szlovén)
A SKYSPORTS OSZTÁLYZATAI
NÉMETORSZÁG: Neuer 7 – J. Boateng 7, Hummels 7, Badstuber 7, Lahm 8 – Khedira 7, Schweinsteiger 7 – Reus 8 (Götze, 80., 5), Özil 9, Schürrle 7 (Th. Müller, 67., 7) – Klose 7 (Gomez, 80., 5). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Kispad: Wiese, Zieler (kapusok), Schmelzer, Höwedes, Mertesacker, Gündogan, Bender, Kroos, Podolski
GÖRÖGORSZÁG: Szifakisz 6 – Toroszidisz 6, Papasztathopulosz 6, K. Papadopulosz 6, Cavelasz 6 (Fotakisz, a szünetben, 6) – Makosz 6 (Liberopulosz, 72., 4), Maniatisz 6 – Ninisz 7 (Gekasz, a szünetben 7), Kacuranisz 6, Szamarasz 6 – Szalpingidisz 7. Szövetségi kapitány: Fernando Santos
Kispad: Halkiasz, Corvasz (kapusok), Malezasz, Fortunisz, Fetfacidisz, Mitroglu
Gólszerző: Lahm (39.), Khedira (61.), Klose (68.), Reus (74.), ill. Szamarasz (55.), Szalpingidisz (89. – 11-esből)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik