Krakkó meccsek nélkül is szurkolók tízezreire számíthat

ACKERMANN SÁNDORACKERMANN SÁNDOR
Vágólapra másolva!
2012.05.23. 13:30
null
Krakkói életkép I.
Címkék
Ahogy közeledik a labdarúgó Európa-bajnokság kezdete (június 8.), egyre gyakrabban hallunk nagy kimaradókról, váratlan sérülésekről, de az Ukrajnában kialakult belpolitikai vita miatt is egyre több nyugat-európai vezető marad távol a nyári kontinenstornától. Cikkünkben ugyanakkor ezúttal nem a játékosokkal, de még csak nem is a nézőkkel foglalkozunk: Krakkóba látogatunk el, Lengyelország turisztikai fővárosába, ahol minden körülmény adva lenne, hogy mérkőzéseket tartsanak, a város valamiért mégis kimarad a rendezésből. A krakkóiak mégsem panaszkodhatnak: három résztvevő válogatott is náluk foglalt szállást, így könnyen lehet, hogy Krakkó mérkőzések rendezése nélkül is a kontinenstorna egyik „fővárosává" válik majd.

Tartalékhelyszínből edzőközpont

Lengyelország a 2012-es Európa-bajnokságra pályázva több stadiontervet is benyújtott, amelyekből végül Varsó, Gdansk, Poznan, illetve Wroclaw arénáját választották ki. Krakkó tartalékhelyszín lett, de a stadionok felújítását már akkor megkezdték, amikor 2007-ben a lengyelek az ukránokkal közösen elnyerték a rendezés jogát. Nem lett volna egyedülálló egyébként a helyszínváltoztatás, hiszen az ukránok a győztes pályázat után két évvel a Dnipropetrovszkba tervezett meccseket Harkivba tették át, így a krakkóiak is reménykedhettek, hogy legalább csoportmeccseket kapnak.

Krakkói életkép II.
Krakkói életkép II.

A lengyeleknél azonban nem történt változás, így valószínűleg már nem rendeznek meccset Krakkóban a 2012-es játékokon, azt azonban mégsem mondhatjuk, hogy az egykori lengyel főváros kimaradna az Európa-bajnokságból: három résztvevő válogatott (Anglia, Hollandia, Olaszország) is Krakkóban foglalt magának szállást, de szurkolók ezreire is számíthatnak majd a városlakók, hiszen Krakkón keresztül akár Ukrajna is könnyen megközelíthető, nem csak a lengyel városok.

Turisztikai központ, felújított stadionok

Több szempontból is érthetetlen, hogy Krakkóban miért nem rendeznek meccseket, hiszen a város Lengyelország legnagyobb turisztikai központja, szállások szempontjából abszolút felkészült lenne a terhelésre. Emellett a város lokalizációja is tökéletes lenne a közös rendezés szempontjából, hiszen az ukrán határ egyáltalán nincs messze, de a felújított repülőtér is minden igényt kiszolgálna.

A városban nemrég fejezték be az egyik legnagyobb lengyel klubcsapat, a Wisla Kraków stadionjának felújítását, amely ugyan „csak” 33 680 férőhelyes, ettől függetlenül nyugodtan lehetne helyszíne legalább néhány csoportmérkőzésnek.

A hollandok a Wisla stadionját foglalták le
A hollandok a Wisla stadionját foglalták le

A Wisla-arénától nem messze lévő, városi rivális Cracovia stadionját szintén most újították fel, amit rögtön ki is használt a városban szállást foglaló olasz válogatott: miután a hollandok a Wisla-stadionban tartják az edzéseiket, az olaszok a Cracovia pályáját foglalták le, de az angol válogatott is a városban tartja majd az edzéseit (Hutnik Kraków).

Az olaszok a Cracovia pályáján edzenek majd
Az olaszok a Cracovia pályáján edzenek majd

 

A három Krakkóban megszálló csapat közül egyébként csak az olaszok játsszák csoportmeccseiket Lengyelországban. Hollandia Lvivben és Harkivben, Anglia pedig Kijevben és Doneckben küzd majd a negyeddöntőbe jutásért.

Meccs nélkül is akár százezren érkezhetnek Krakkóba

Habár hivatalosan nem rendeznek mérkőzést a kis-lengyelországi Krakkóban, mégis szurkolók tízezreire számíthatnak a torna során. Az UEFA szabályzata szerint ugyanis legalább egyszeri alkalommal köteles minden résztvevő válogatott nyilvános edzést tartani, így a Krakkóban állomásozó három nemzeti csapat valószínűleg szurkolók tömegét vonzza majd az amúgy is népszerű városba. Kérdés ugyanakkor, hogy a Lengyelországban – de akár egész Európában – hírhedt Wisla Kraków fanatikus szurkolói hogyan fogadják például az angol kemény magot.

Krakkó és Lviv között tényleg kicsi a távolság - viszonylag
Krakkó és Lviv között tényleg kicsi a távolság - viszonylag

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik