F1: Nehéz lesz valamennyi futamot megnyerni, de... – Honda

Vágólapra másolva!
2021.04.06. 11:32
null
A Honda úgy hiszi, bizonyos helyszíneken a Red Bullnak kell nyernie (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Honda ügyvezető igazgatója, Jamamoto Maszasi arra számít, hogy a Red Bull több győzelmet is arathat az idén, és végig versenyképes lehet.

 

17. BAHREINI NAGYDÍJ
MÁRCIUS 26., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Verstappen 1:31.394
2. szabadedzés: 1. Verstappen 1:30.847
MÁRCIUS 27., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Verstappen 1:30.577
Időmérő: 1. Verstappen 1:28.997
MÁRCIUS 28., VASÁRNAP
A verseny: 1. Hamilton, 2. Verstappen, 3. Bottas
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Április 18., 15.00Emilia Romagna-i Nagydíj, Imola
Május 2., 16.00Portugál Nagydíj, Portimao
Május 9., 15.00Spanyol Nagydíj, Barcelona

Az elmúlt években a Red Bull volt a Mercedes legnagyobb kihívója, ám rendre hátrányból kezdte az idényt, és mire elérte a kellő szintet, a Mercedes már jócskán ellépett a bajnokságban. Ez a tendencia azonban úgy tűnik, megtört, hiszen a Red Bull kezdte a legerősebben az idei téli felkészülést, és Max Verstappen az egész hétvégén gyorsabb volt a Mercedesnél az idénynyitó Bahreini Nagydíjon is.

Bár a győzelmet az agresszív taktikát választó Lewis Hamilton nyerte meg, a tanácsadó, Helmut Marko is elmondta, az ő rendelkezésükre állt a legjobb csomag, így azon vannak, hogy a soron következő versenyen már ne hátráltassa őket semmilyen probléma.

Szahírban ugyanis többek között a differenciálművel adódott baj, aminek következményeként túlpörögtek a hátsó kerekek, és túlmelegedtek a gumik is. Marko szerint ez a gond körönként nagyjából három tizedmásodperc veszteséget jelentett számukra, és ez vezetett ahhoz is, hogy Verstappen nem tudott elég nagy előnyt kiépíteni az élen, valamint kiszolgáltatottá vált a Mercedes stratégiájával szemben.

A tanácsadó ezen kívül arra is rámutatott, a verseny későbbi szakaszában a motorteljesítményt is vissza kellett venniük a túlmelegedéses gondok nyomán, és azt is megosztotta, elsősorban szoftveres problémákról volt szó, így ezeket viszonylag könnyen tudják orvosolni a folytatás előtt.

A Red Bull tehát sokkal erősebb is lehetett volna a nyitányon, így egyelőre Verstappen számít a favoritnak a soron következő futamokon, főleg, hogy a Mercedes saját bevallása szerint tart az imolai és a portimaói pályától, illetve Hamilton is elmondta, könnyen elléphet tőlük a rivális.

A gyors szakaszokat is magukba foglaló nyomvonalakon a Red Bull segítségre lehet az új Honda-erőforrás is, amely határozott előrelépés tavalyhoz képest. Az év végén a Formula–1-ből kiszálló, de a hajtásláncát, illetve programját a Red Bullnak, valamint testvércsapatának, az AlphaTaurinak átadó japánok ügyvezető igazgatója, Jamamoto Maszasi is arra számít, hogy Verstappenék több győzelmet is arathatnak az idény során.

Az eredeti tervek szerint 2021-ben terveztük bevetni az új erőforrást, azonban jött a koronavírus-járvány, ami átírta a terveinket, hiszen hatással volt a fejlesztési programunkra, szóval úgy határoztunk, egy évvel eltoljuk a bevetését. Ám ezt követően bejelentettük, hogy 2021 végén kiszállunk a sorozatból, aminek következményeként megint változott a helyzet, és egy évvel megint előrehoztuk az új hajtáslánc bemutatását. Nyilván a pandémia okán kiesett néhány hónap, és mivel előrébb hoztuk a határidőt, eléggé szűkös időkeretünk volt a fejlesztésekre. A gyárban dolgozó mérnökök viszont így is nagyon jó munkát végeztek" – kezdte a Formula–1 hivatalos oldalának adott nyilatkozatában.

Ha figyelembe vesszük, milyen kevés idő állt a rendelkezésünkre, egyértelmű, hogy nem volt egyszerű dolgunk. De 2015 óta rengeteg tudást halmoztunk fel, és bíztunk a mérnökökben, hogy képesek rá. Biztosak voltunk benne, hogy ez a motor erősebb lesz, és elég egyértelmű célunk volt, hogy jobb és nagyobb teljesítményű erőforrással álljunk elő, szóval nagyon elszántak voltunk. Reálisan nézve nehéz lesz valamennyi futamot megnyerni, és az összes pályán versenyképesnek lenni, de a Red Bull-lal hisszük, hogy bizonyos helyszíneken nekünk kell győznünk. A többi futamon eközben biztosítanunk kell, hogy legalább dobogóra álljunk. Erre az egyensúlyra kell törekednünk, és minden futamon erős eredményt kell elérnünk" – zárta a gondolatait a szakember.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik