Kettős Ferrari-győzelem és Red Bull-os dupla nulla a bahreini idénynyitón

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2022.03.20. 15:46
null
Leclerc-győzelemmel indult a 2022-es idény! (Fotó: AFP)
Charles Leclerc vezérletével a Ferrari kettős sikert aratott a 2022-es Formula–1-es idénynyitó Bahreini Nagydíjon. A dobogó alsó fokára Lewis Hamilton (Mercedes) állhatott fel, miután mindkét Red Bull megadta magát az utolsó körökben. Az első ötös sorát George Russell (Mercedes) és Kevin Magnussen (Haas) egészítette ki.

 

A Ferrari és a Red Bull csatáját hozta az év első időmérője, a leggyorsabbnak végül a maranellóiak monacói pilótája, Charles Leclerc bizonyult, aki pályafutása során a tizedik alkalommal vághatott neki az élről a versenynek. Mellőle az egyéni címvédő, Max Verstappen indulhatott, míg a második sorban a csapattársak, Carlos Sainz Jr. és Sergio Pérez foglalhattak helyet.

18. BAHREINI NAGYDÍJ
MÁRCIUS 18., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Gasly 1:34.193
2. szabadedzés: 1. Verstappen 1:31.936
MÁRCIUS 19., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Verstappen 1:32.544
Időmérő: 1. Leclerc 1:30.558
MÁRCIUS 20., VASÁRNAP
A verseny: 1. Leclerc, 2. Sainz, 3. Hamilton
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Március 27., 15.00Szaúdi Nagydíj, Dzsidda
Április 10., 6.00Ausztrál Nagydíj, Melbourne
Április 24., 15.00 Emilia-romagnai Nagydíj, Imola

A konstruktőri címvédő Mercedes eközben kénytelen volt megelégedni az ötödik és a kilencedik pozícióval, Lewis Hamilton és George Russell közé Valtteri Bottas, Kevin Magnussen, illetve Fernando Alonso tudott beférkőzni.

Az 57 körös futam legnagyobb kérdése így az volt, versenytávon a Ferrari vagy a Red Bull kerekedik-e felül, illetve, hogy a Mercedes képes-e valamelyest tartani a tempót az első kettőssel, vagy egyelőre a középmezőnnyel kell megküzdenie.

Leclerc jól rugaszkodott el, és sikerült megtartania a vezetést, mögé Verstappen, Sainz, valamint Hamilton sorolt be, míg Bottas egészen a tizennegyedik helyig esett hátra, miután szemmel láthatóan beragadt a rajtnál.

Hátrébb eközben Esteban Ocon és Mick Schumacher találkozott össze egymással: az Alpine-pilóta hátulról találta el a vetélytársat, és ki is forgatta a Haast, aminek következményeként a sportfelügyelők öt másodperces időbüntetésben részesítették.

A következő körökben Kevin Magnussen próbálta magát minél közelebb egerészni Hamiltonra, ám vétett egy kisebb hibát, amit Pérez azonnal kihasználta, és visszajött az ötödik helyre. A dánt ezt követően Russell is maga mögé utasította, további pozíciót azonban már nem bukott.

Leclerc eközben a 10. körre már több mint 2.5 szekundumos előnyt épített ki az élen Verstappen előtt, míg Sainz lemaradása a 7 másodpercet is meghaladta. Mögöttük Hamilton tempója esett vissza, és Pérez rövidesen el is ment mellett, aminek révén kialakult a Ferrari, Red Bull sorminta a top 4-ben.

A Mercedes ezt követően nem is várt sokáig, és bokszba hívta a hétszeres világbajnokot, aki kemény keveréken tért vissza, majd keveredett kisebb csatába az újonc Csou Kuan-jüvel. Az élmezőnyből eközben Verstappen lépett elsőként, a holland a 15. körben váltott lágyra, őt egy körrel később Leclerc is követte, aki ugyancsak a piros jelzésű abroncsokon tért vissza a pályára.

Az az egy kör sokat számított, hiszen a Red Bull-os majd' 3 szekundumot hozott a ferrarison, és felzárkózott rá DRS-távolságon belülre. A páros a következő körökben komoly adok-kapokba kezdett: a holland többször is az élre tudott állni, ám a monacói valamennyi alkalommal visszavágott. Verstappen ráadásul a 19. körben el is fékezte magát, amit kihasználva Leclerc hamar 2 másodperc felé növelte az előnyét az élen, miközben a Ferrari érezhetően jobban is bánt az abroncsokkal.

A Red Bull előbb is hívta ki a hollandot, aki a 31. körben váltott közepesekre, és noha ezúttal is csökkenteni tudta a hátrányát a következő körben kiálló Leclerc-rel szemben, most nem tudott támadni, és a monacói rövidesen el is húzott előtte.

Az időközben kormányproblémákra panaszkodó Verstappen ezután már nem is tudott visszakapaszkodni, a Red Bull így újabb csere mellett döntött, és a 31. friss lágyakon küldte vissza a pilótát – a „vörös bikák" ezzel újabb kerékcserés hullámot indítottak el a mezőnyben, amit a biztonsági autó tetézett.

Pierre Gasly alatt a 45. körben gyulladt ki az AlphaTauri, amit követően rövid ideig virtuális, majd hosszabb ideig valódi biztonsági autós szakasz lépett érvénybe. Leclerc-nek sikerült visszajönnie az élre, mögötte Verstappen, Sainz, Pérez, Hamilton, Russell, Magnussen, Bottas, Ocon és Mick Schumacher érkezett pontszerző helyeken.

A mezőny az 51. körben kapott újra zöld jelzést: Leclerc remekül kapta el az újraindítást, nem úgy, mint Verstappen, aki bealudt és mellé még Sainz is be tudott vágódni mellé. Noha a hollandnak sikerült megtartani a pozícióját, a ferraris nem szakadt le róla, míg hátrébb Schumacher bukott több helyet, aminek következményeként kiszorult a top 10-ből.

Három kör múlva aztán jött a dráma: Verstappen alatt megadta magát a Red Bull, aminek révén Sainz jött fel a második helyre. Nem sokkal később aztán a harmadik pozícióban haladó Pérez is teljesítményvesztésre kezdett panaszkodni, amit kihasználva Hamilton is teljesen felkapaszkodott rá.

A mexikói az utolsó körben aztán technikai gondok következtében megforgott, így Hamilton fellépett a harmadik helyre a kettős győzelmet arató Ferrari mögé. A pályafutása harmadik győzelmét szerző Leclerc ráadásul a leggyorsabb kört is megfutotta, így ő és csapata is maximális pontszámmal távozhat Szahírból.

Negyedikként Russell szelte át a célvonalat, majd Magnussen, Bottas, Ocon, Cunoda Juki, Alonso, valamint az újonc Csou Kuan-jü egészítette ki az első tízes sorát.

Folytatás jövő hétvégén a Szaúdi Nagydíjjal.

BAHREINI NAGYDÍJ, A VERSENY VÉGEREDMÉNYE
1. Charles Leclerc monacói Ferrari -
2. Carlos Sainz spanyol Ferrari 5.598 mp h.
3. Lewis Hamilton brit Mercedes 9.675 mp h.
4. George Russell brit Mercedes 11.211 mp h.
5. Kevin Magnussen dán Haas-Ferrari 14.754 mp h.
6. Valtteri Bottas finn Alfa Romeo-Ferrari 16.119 mp h.
7. Esteban Ocon francia Alpine-Renault 19.423 mp h.
8. Cunoda Juki japán AlphaTauri-Honda 20.386 mp h.
9. Fernando Alonso spanyol Alpine-Renault 22.390 mp h.
10. Csou Kuan-jü kínai Alfa Romeo-Ferrari 23.064 mp h.
11. Mick Schumacher német Haas-Ferrari 32.574 mp h.
12. Lance Stroll kanadai Aston Martin-Mercedes 45.873 mp h.
13. Alexander Albon thaiföldi Williams-Mercedes 53.932 mp h.
14. Daniel Ricciardo ausztrál McLaren-Mercedes 54.975 mp h.
15. Lando Norris brit McLaren-Mercedes 56.335 mp h.
16. Nicholas Latifi kanadai Williams-Mercedes 1:01.795 p h.
17. Nico Hülkenberg német Aston Martin-Mercedes 1:03.829 p h.
18. Sergio Pérez mexikói Red Bull-Honda 1 kör h.
19. Max Verstappen holland Red Bull-Honda 3 kör h.
FELADTÁK megtett körök
Pierre Gasly francia AlphaTauri-Honda 44
A VB ÁLLÁSA
PILÓTÁK GYŐZELEM DOBOGÓ PONTSZERZÉS LEGGYORSABB KÖRÖK PONT
1. Charles Leclerc 1 1 1 1 26
2. Carlos Sainz 1 1 18
3. Lewis Hamilton 1 1 15
4. George Russell 1 12
5. Kevin Magnussen 1 10
6. Valtteri Bottas 1 8
7. Esteban Ocon 1 6
8. Cunoda Juki 1 4
9. Fernando Alonso 1 2
10. Csou Kuan-jü 1 1
KONSTRUKTŐRÖK
1. Ferrari 44
2. Mercedes 27
3. Haas-Ferrari 10
4. Alfa Romeo-Ferrari 9
5. Alpine-Renault 8
6. AlphaTauri-Honda 4
7. Aston Martin-Mercedes 0
8. Williams-Mercedes 0
9. McLaren-Mercedes 0
10. Red Bull-Honda 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik