EYOF: „Magyarországra hoztuk az olimpia legkomolyabb és legfelemelőbb jelképét”

(S. D.)(S. D.)
Vágólapra másolva!
2017.05.24. 20:00
null
Görbicz Anitáék hozták Győrbe az olimpiai lángot (Fotók: Földi Imre)
Ünnepélyes keretek között helyezték el a Rómából érkező EYOF olimpiai lángot a győri városháza előtt. Borkai Zsolt és Görbicz Anita is kiemelte, hogy milyen különleges érzés Magyarországra hozni az olimpiai mozgalom jelképét.

Nem egész két hónap múlva megkezdődik Győrben az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (angol rövidítése EYOF). Az olimpiai láng hiánya már nem okozhat problémát, szerdán ugyanis a városháza előtt elhelyezték az őrlángot.

A lángot, amelyet Borkai Zsolt polgármester, egyben az EYOF szervezőbizottságának elnöke öt kitűnő sportoló, Jakabos Zsuzsanna, Karakas Hedvig, Görbicz Anita, Berki Krisztián és Pars Krisztián kíséretében hozott a Rába-parti városba.

„Mi győriek, mi magyarok büszkék lehetünk arra,hogy ilyen környezetben, ilyen országban élünk. És arra a szeretetre is, ami minden magyar ember szívét megdobogtatja, amikor olimpiai bajnok magyar versenyző áll a dobogó tetején, és szól a Himnusz. Az olimpia legkomolyabb és legfelemelőbb jelképét, az olimpiai lángot most Győrbe, Magyarországra hozhattuk – mondta Borkai Zsolt a győri főtéren.

„Rómában csodálatos környezetben lobbant fel az olimpiai láng. Azok a versenyzők is, akik most mögöttem állnak, részesei lehettek ennek a pillanatnak. Ők nagyon sok csodálatos pillanatot átélhettek már, de mindannyian érezzük, hogy ez valami más. Olyan, amire később minden másodpercben az életben emlékezni fogunk” – tette hozzá a polgármester.

A városháza előtt helyezték el az őrlángot
A városháza előtt helyezték el az őrlángot

A megannyi siker részese, az „egyik” Borkai mögött álló kiváló sportoló, a nemrég a Győri ETO női kézilabdacsapatát Bajnokok Ligája-győzelemre vezető Görbicz Anita is kiemelte a láng Magyarországra hozásának eszmei értékét.

„Fantasztikus napok vannak mögöttem. Sok szép pillanatot átélhettem már életemben. Emlékszem, amikor 2004-ben Athénban életemben először léptem be az olimpiai faluba. Ma is beleborzongok, hogy milyen megtisztelő érzés volt Magyarországot képviselni. 2008-ban Pekingben már rutinos játékosként ugyanazt éreztem, mint négy évvel azelőtt. Az olimpia valami egészen különleges, semmivel sem összehasonlítható érzés. Büszke vagyok arra, hogy az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak, hazánk első olimpiai eseményének Győr, Magyarország adhat otthont” – fogalmazott Görbicz Anita.

„Büszkeséggel tölt el győriként, hogy hazámat és sportágamat nagykövetként képviselhetem, köszönöm szépen Borkai Zsoltnak, hogy mindezt elhozta Győrnek, Magyarországnak. Rómában, mikor felgyulladt az európai olimpiai láng, mindannyian valami különlegeset éreztünk, megható, megindító és felemelő érzés volt ott állni, fogni a fáklyát, érezni, hogy ez az EYOF miénk, magyaroké, miénk, győrieké. Magam is belelátok az esemény előkészítő munkálataiba, és biztos vagyok abban, hogy ötven országba viszik majd el a fiatalok Győr városának és Magyarországnak jó hírét, mert szuper EYOF-ot fogunk rendezni.”


Berki Krisztián és Jakabos Zsuzsanna is az EYOF magyar nagykövetei közé tartozik
Berki Krisztián és Jakabos Zsuzsanna is az EYOF magyar nagykövetei közé tartozik

AZ ELŐZMÉNYEK

A magyar delegáció szerda kora délután szállt le a győri repülőtéren, két nappal azután, hogy Rómában Borkai Zsolt, Győr polgármestere átvette az olimpiai lángot.

A fogadás pazar volt, az Arrabona Légvédelmi Rakétaezred és a Tatai Helyőrségi Katonazenekar köszöntötte a küldöttséget. No meg Hugoo, a kabalafigura.

A rövid üdvözlés után felcsendült a Himnusz is, majd Győr kézilabdás legendája, Görbicz Anita és Borkai Zsolt egy kabrióba ülve elhajtottak a lánggal, amellyel este ünnepélyes keretek között meggyújtják az olimpiai fáklyát.

A 14 és 18 év közötti fiatalok versengésén tíz sportágban 130 versenyszámot rendeznek július 23. és 29. között. Ötven országból 2500 sportolót és 1100 kísérőt várnak az EYOF-ra. Magyarországot 152 sportoló képviseli, ami rekordnak számít.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik