Győri hősök: az ETO kiverte a Montpellier-t!

Vágólapra másolva!
2010.08.05. 20:42
null
<a href="http://tudositas.nso.hu/genpage_lr_11179.html" target="_blank">AZ ÉLŐ, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁS MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!</a>
&Oacute;ri&aacute;si brav&uacute;rt hajtott v&eacute;gre a Győri ETO labdar&uacute;g&oacute;csapata, miut&aacute;n Babic g&oacute;lj&aacute;val 1&ndash;0-ra győz&ouml;tt Montpellier-ben, &eacute;s tizenegyesekkel kiv&iacute;vta a tov&aacute;bbjut&aacute;st az Eur&oacute;pa-liga playoffk&ouml;r&eacute;be. Az ETO tett&eacute;nek &eacute;rt&eacute;k&eacute;t n&ouml;veli, hogy Pint&eacute;r Attila csapata emberh&aacute;tr&aacute;nyban j&aacute;tszott a 45. perctől. Magyar csapat 1984-ben b&uacute;cs&uacute;ztatott ezelőtt utolj&aacute;ra francia klubot eur&oacute;pai kup&aacute;ban!

A franciák nem vesztegettek sok időt az ismerkedésre, és már a második percben tűz alá vették Szasa Sztevanovics kapuját, de Ait Fana célt tévesztett. A következő veszélyes támadást a bal oldalon vezették a franciák, de a beadással nem mentek semmire – mindenesetre az első öt perc a kék-narancssárgáké volt.

1984 ÓTA ELSŐKÉNT
Magyar csapat 1984, a Videoton PSG elleni, kettős győzelemmel kivívott diadala óta először búcsúztatott franciát európai kupában. Azóta győzni is csak egyszer sikerült (a Debrecennek a Bordeaux ellen), ennek a fényében is hatalmas bravúr a Győr remek sikere!

A hatodikban Sztanisics szedett be egy sárga lapot, miután szabálytalankodott a meginduló Ait Fanával szemben, Estrada jó szögből elvégzett szabadrúgása viszont elakadt a sorfalban. A Győr válaszát Ceolin postázhatta volna, de labdaátvétele nem volt pontos, így Collin menteni tudott előle. A hazaiak fölényben játszottak, de ez nem volt nyomasztó – elsősorban Ait Fana volt veszélyes.

Az első igazi felhördülést a lelátón Collin remek távoli lövése váltotta ki, Sztavanovics viszont szép vetődéssel ki tudta tolni a labdát. Az ezt követő szöglet után Giroud került helyzetbe, de fellélegezhettek a győriek – nem tudott élni a lehetőséggel. Az első győri szögletet Pilibaitis ívelhette be, a hosszún Rati Alekszidze emelkedett, de nem volt jó neki a labda, így csak a léc fölé tudott fejelni.

A félidő közepén megállapíthattuk: a Montpellier nem akar nagyon rohamozni, a győriek ellentámadásainál viszont rendszeresen kevés ember ért fel, így pedig nehéz volt veszélyes akciókat vezetni. Mindenesetre – mint arra az első meccs is volt példa – a semmiből is lehet gólt szerezni... A 28. percben Sztevanovics szorult ápolásra egy szöglet után, de folytatni tudta a játékot.

A 34. percben hatalmas helyzetet hagyott ki a Győr! Egy bal oldali beadásra Jourdren pocsékul mozdult ki, és a levegőbe bokszolt, a labda Tokody Tibor elé került, a magyar középpályás viszont nem találta el az üresen tátongó kaput... Két perccel később Alekszidze lefordult emberéről a tizenhatos előtt, ballábas lövése viszont veszélytelen volt.

A 40. percben megszerezte a vezetést az ETO, miután Jourdren másodszor is „eltévedt" egy beívelésnél. A jobbról keresztbe ívelt Szabó Ottó-szabadrúgást követően Pilibaitis középre fejelte a labdát a Montpellier-kapus hatalmas hibája nyomán, érkezett Babic, s centiméterekről a gólvonal mögé juttatta a labdát. 0–1, és meccsnull!

A 44. percben nagyon kevésen múlott a kétgólos győri vezetés, és megint egy beívelés hozott helyzetet. Pilibaitis csúsztatott, Jourdren belekapott a labdába, Djordjevics viszont sehogy sem tudta a kipattanót a hálóba terelni. Egy perccel később megfogyatkozott a Győr, Lazar Sztanisics egy visszarántásért megkapta a második sárga lapját – ellenfele jókorát dobott magán, de megadható sárga volt (kérdés, mikor billennek így egy magyar csapat felé az ítéletek). Ráadásul a Montpellier 17 méterről lőhetett szabadrúgást... Szerencsére ez nem volt veszélyes, a Győr pedig 1–0-s vezetéssel (de tíz emberrel) térhetett pihenőre.

PINTÉR ATTILA: BÁRMELYIK CSAPAT ELLEN LEHET ESÉLYÜNK
„Nem tudtuk azt a játékot mutatni, amire képes a csapat, és amit szerettünk volna, de játékosaim küzdeni tudása így is elismerésre méltó – nyilatkozta a győriek szakvezetője, Pintér Attila a találkozót követően a mérkőzést közvetítő Digi Tv-nek. – A kiállítás után a szünetben kért taktikai kéréseimet játékosaim maximálisan megoldották, akkor már csak a kontrákban bízhattunk, és adódott is két-három ígéretes lehetőségünk."
A tréner a folytatást illetően annyit jegyzett meg: tulajdonképpen mindegy, kit kapnak ellenfélnek – a párharc már a csoportkörbe jutásért megy majd –, bármelyik ellenféllel szemben lehet esélyük.
„Mindegy, hogy kit kapunk ellenfélnek, ha jól felkészülünk, bárki ellen lehet esélyünk. Persze, a nagyokat azért jó lenne elkerülnünk, ha már idáig eljutottunk, lehetne egy kis szerencsénk a sorsolásnál."

A második félidőre cserélni kényszerült Pintér Attila, Nicorec helyére Fehér Zoltánt hozta be. A Montpellier megint erősen kezdett, de Marveaux emelése inkább szép volt, mint veszélyes, Sztevanovics simán lehúzta a labdát. A győriek gyorsan feleltek, egy visszagurított labdát az igen jó teljesítményt nyújtó Pilibaitis lőtt mellé.

Az emberelőnyben játszó Montpellier a papírformának megfelelően kapuja elé szorította a magyar csapatot, de a szervezett győri védelmet nem tudta áttörni, és összességében kevés volt az ötlet a játékában. Az 55. percben aztán majdnem összehozott egy gólt az ETO védelme. Szabó Ottó az ötösön rosszul vette le a labdát (ahelyett, hogy elrúgta volna egyből), amely a közbeugró Yanga-Mbiwáról kis híján a kapuba pattant...

Az 59. percben Koltai Tamás ugrott meg, de lövését szögletre mentették a védők. Az ezt követő bal oldali szögelt után váratlan esemény történt: Jourdren magához ölelte a labdát. A 62. percben Estrada gyilkos erejű (és váratlanul eleresztett) lövését kitolta Sztevanovics, a Montpellier pedig kettőt cserélt: Camara és Belhamda lépett pályára.

A kettős csere sem változtatott sokat a játék képén, a házigazdák pontatlanul és ötlettelenül játszottak, a Győr pedig stabilan védekezett. No meg persze próbálkozott is, ha volt rá esély: Alekszidze a 69. percben egy átlövéssel adott munkát a hazai kapusnak.

Tizennégy perccel a rendes játékidő vége előtt centiken múlott az egyenlítő gól, egy kényszerítő után Camara lőtt, szerencsére kevéssel a jobb alsó mellé. A 86. percben újabb átlövést védett Sztevanovics, a hazaiak támadtak, de láthatóan nem akartak túl sokat kockáztatni. Így is volt meleg helyzet a győri kapu előtt bőven, de Camara ismét rosszul találta el a labdát helyzetben, így Pintér Attila (kicsit) fellélegezhetett a kispadon. Estrada lapos, kellemetlen lövését Sztevanovics védte három perccel a vége előtt – nehéz dolga volt az ETO-nak a hajrában.

A 91. percben Giroud fordult kapura, de nem gazdagodott sikerélménnyel, majd Camara botlott el a lábában beadás helyett, ezt egyáltalán nem bántuk. A Montpellier nem tudta benyomni az egyenlítő gólt – következett a hosszabbítás!

HOSSZABBÍTÁS

Ha elkezdődik egy játékrész, jön a Montpellier-helyzet: ezúttal Giroud mozgatta át Sztevanovicsot. A következő bátor próbálkozó a bosnyák Spahic volt, de a csapatkapitány bombája elszállt a léc fölött. A 100. percben a rendkívül magabiztos, kitűnően védő Sztevanovics újabb lövést fogott, a nyomás állandósult, de az ideges Montpellier nem jutott ziccerig.

Tokodyt egy ideig partvonalon kívül „jegelték", így egy-két percre kilenc emberre fogyatkozott az ETO. Egy szögletet még meg kellett úszni, és véget ért a ráadás első félideje is – még mindig magyar vezetéssel.

A 110.percben Sztevanovics tán először hibázott a meccsen, rosszul lépett ki, de Camara kapu fölé csúsztatott. A percek lassan vánszorogtak, a 115. percben aztán akadt egy kisebbfajta győri lehetőség is – sajnos Szabó Ottó szabadrúgásból beívelt labdája ezúttal nem hozta a frászt a hazaiakra. A franciák közül Spahic, Giroud és Szaihi is sárga lapot kapott, és már csak három percet kellett kibírni a tizenegyesekig.

Az ETO-kapu előtt kaotikus jelenetek játszódtak le, de őrizte az előnyt Pintér Attila együttese. A 121. percben egy kontrával elment a Győr, Alekszidze gyenge lövését viszont védte a kapus. Fél perccel később Sztevanovicshoz ismét ragadt a labda, Estrada újabb kísérletét védte a kisalföldiek szerb kapusa. Djordjevicset is ápolni kellett, a Montpellier már nem ment semmire – 1–0-ra nyert a Győr, jöhettek a tizenegyesek!

TIZENEGYESEK

A Montpellier cserejátékosát, Pitau-t a játékvezető elküldte piros lappal a kispadról – alighanem járt a szája a rutinos labdarúgónak.

A közjáték utána a Montpellier kezdett, Spahic állt a labda mögé. A franciák csapatkapitánya a jobb alsóba lőtt, bár Sztevanovics érezte az irányt. A gólszerző Valentin Babicé volt az ETO első kísérlete:  magabiztosan a jobb alsóba lőtt, 1–1!

A második sorozatban a meccset kvázi végigbénázó Souleymane Camara lőtt, Sztevanovics jobbra vetődött, és kivédte a tizenegyest! Alekszidze előnyt szerezhetett volna, de Jourdren könnyedén hárította a gyenge kísérletet. Maradt az 1–1.

A vb-t megjáró chilei Marco Estrada volt a harmadik a hazaiaknál, Sztevanovicsról kapufára pattant a labda! A remeklő Pilibaitis simán a bal fölsőbe lőtt, 1–2!

Giroud bebombázta a maga tizenegyesét. Hogy előnyben maradjon a magyar csapat, ahhoz Fehér Zoltánnak kellett betalálnia. A győri hatos gyönyörűen kilőtte a jobb alsót, 2–3.

Az utolsó sorozatban nem hibáztak a franciák (ha Armand megtette volna, vége...), így Tokody Tiborra hárult a feladat, hogy továbbjuttassa a Győrt. Tokody BELŐTTE A TIZENEGYEST, 1–1-ES ÖSSZESÍTÉSSEL, TIZENEGYESEK nyomán 4–3-mal továbbjutott a Győr a Montpellier ellen.

Idegenben, a 45. perctől kezdve tíz emberrel játszott az ETO, és hősies játékkal, hatalmas küzdelemben bravúrgyőzelmet aratott, már a harmadik párharcát megnyerve a kupasorozatban.

26 év után vert ki magyar csapat ismét francia együttest az európai kupaporondon!

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA
 
 (A Digi Sport felvétele)

 

MAGYAR–FRANCIA PÁRHARCOK AZ EURÓPAI KUPÁKBAN
Idény Párharc Eredmény Sorozat Továbbjutó
1955–1956 Vörös Lobogó–Stade Reims 2:4, 4:4 BEK Reims
1961–1962 MTK–Strasbourg 3:1, 10:2 VVK MTK
1982–1983 Tatabánya–St.-Étienne 1–4, 0–0 UEFA-kupa St.-Étienne
1984–1985 Videoton–PSG 4–2, 1–0 UEFA-kupa Videoton
1988–1989 Újpest–Bordeaux 0–1, 0–1 UEFA-kupa Bordeaux
1993–1994 Vác–PSG 0–3, 1–2 BL-selejtező PSG
1995–1996 Újpest–Strasbourg 0–3, 0–2 UEFA-kupa Strasbourg
1996–1997 Kispest-Honvéd–Nimes 1–3, 1–2 KEK Nimes
2000–2001 MTK–Nantes 1–2, 0–1 UEFA-kupa Nantes
2001–2002 DVSC–Bordeaux 1–5, 3–1 UEFA-kupa Bordeaux
2002–2003 Újpest–PSG 0–3, 0–1 UEFA-kupa PSG
2009–2010 DVSC–Lyon 0–4, 0–4 BL-csoportfázis
2010–2011 Győri ETO–Montpellier 0–1, 1–0* Európa-liga-selejtező Győri ETO
    *tizenegyesekkel 4–3    
         
Összmérleg

6 magyar gy., 2 d.,

18 francia gy.

     
A JEGYZŐKÖNYV MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A JEGYZŐKÖNYV MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
EL-PLAYOFFKÖR, A KIEMELÉS
KIEMELTEK NEM KIEMELTEK
Liverpool (angol) Anorthoszisz (ciprusi)
FC Porto (portugál) Arisz (görög)
CSZKA Moszkva (orosz) Bröndby (dán)
PSV (holland) Grasshoppers (svájci)
Sporting CP (portugál) Rapid Wien (osztrák)
Juventus (olasz) Timisoara (román)
Fenerbahce (török) APOEL (ciprusi)
Stuttgart (német) PAOK (görög)
AZ (holland) Vaslui (román)
Steaua Bucuresti (román) Lech Poznan (lengyel)
Lille (francia) Trabzonspor (török)
Galatasaray (török) Szibir Novoszibirszk (orosz)
Bayer Leverkusen (német) Genk (belga)
PSG (francia) Tavrija (ukrán)
Celtic (skót) Karpati Lviv (ukrán)
FC Bruges (belga) Marítimo (portugál)
Palermo (olasz) Elfsborg (svéd)
Getafe (spanyol) Utrecht (holland)
Besiktas (török) Sturm Graz (osztrák)
Manchester City (angol) Gent (belga)
AEK (görög) Motherwell (skót)
Aston Villa (angol) Lausanne (svájci)
Lokomotiv Moszkva (orosz) DVSC (magyar)
Levszki Szófia (bolgár) Dundee Utd. (skót)
Metaliszt Harkiv (ukrán) Slovan Bratislava (szlovák)
Unirea (román) Omonia (ciprusi)
Austria Wien (osztrák) AIK (svéd)
Feyenoord (holland) Maccabi Tel-Aviv (izraeli)
Villarreal (spanyol) Hajduk Split (horvát)
Liteksz Lovecs (bolgár) Maribor (szlovén)
CSZKA Szófia (bolgár) Dinamo Minszk (fehérorosz)
Odense (dán) Karabah (azeri)
Dnipro Dnipropetrovszk (ukrán) HJK (finn)
Napoli (olasz) Aktobe (kazah)
Borussia Dortmund (német) Dnyepr Mogiljev (fehérorosz)
Dinamo Zagreb (horvát) Győri ETO (magyar)
BATE (fehérorosz) TNS (walesi)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik