Volt két gól, de nem ezt vártuk a Benfica–Arsenal meccstől

Vágólapra másolva!
2021.02.18. 20:52
null
A kékben játszó Arsenalnak volt több helyzete, de nem játszottak igazán jól a londoniak sem (Fotó: AFP)
A labdarúgó Európa-ligában, a nyolcaddöntőbe jutásért a Benfica tizenegyesből ugyan megszerezte a vezetést az addig többet támadó Arsenal ellen, viszont a londoniak gyorsan egyenlítettek, így döntetlennel zárult a kevés helyzetet hozó mérkőzés.

EURÓPA-LIGA, A NYOLCADDÖNTŐBE JUTÁSÉRT
ELSŐ MÉRKŐZÉS
BENFICA (portugál)–ARSENAL (angol)1–1 (0–0)
Róma,Olimpiai Stadion, zárt kapuk mögött.Vezette:Cakir (török)
BENFICA:Leite – Lucas Veríssimo (Chiquinho, 85.), Otamendi, Vertonghen– Goncalves, Taarabt (Gabriel, 77.), Weigl, Pizzi (Seferovic, 64.), Grimaldo – Waldschmidt (Rafa Silva, a szünetben) – Núnez (Everton, 64.).Vezetőedző:Jorge Jesus
ARSENAL:
Leno – Bellerín, David Luiz, Gabriel, Cédric Soares (Tierney, 63.) – Ödegaard (Willian, 90.), Ceballos (el-Neni, 90.), Xhaka, Saka – Aubameyang (Pépé, 77.), Smith Rowe (Martinelli, 77.).Vezetőedző:Mikel Arteta
Gólszerző:
Pizzi (55. – 11-esből), ill. Saka (57.)

A visszavágót február 25-én rendezik Athénban, az Olympiakosz stadionjában.

ÖSSZEFOGLALÓ

A Rómában megrendezett Benfica–Arsenal El-meccs előtt okkal várhattunk közönségszórakoztató, kimondottan jó mérkőzést. Igaz ugyan, hogy a bajnokságban sem a lisszaboni, sem a londoni csapat nem brillírozik, de az Európa-ligában eddig mindkét együttes veretlen volt, sőt az Arsenal egyedüliként az összes csoportmeccsét megnyerte ebben az idényben. Ráadásul a Leverkusen után az Arsenal és a Benfica szerezte a legtöbb gólt a jelenlegi kiírásban, 20-at, illetve 18-at.

Ezek után az első félidő nagy csalódást jelentett, a két csapatnak összesen egy-egy kaput eltaláló lövése volt. Az Arsenal birtokolta többet a labdát, és több lövési kísérlete is volt, de igazán nagy helyzetet csak egyet tudtak kialakítani a londoniak: a jobb oldalon nagyon aktív Héctor Bellerín középre passzolt labdáját Pierre-Emerick Aubameyang hat méterről nem tudta gólra váltani, a kaput sem találta el.

A KIMARADT ZICCER

A második félidő elején is kihagyott egy hatalmas ziccert az Arsenal Bukayo Saka révén, majd pedig Emil Smith Rowe felesleges kezezéssel megajándékozta a Benficát egy 11-essel, amelyetPizzi gólra is váltott. 1–0

Viszont tulajdonképpen a következő támadásból egyenlíteni is tudott az Arsenal Saka révén – a harmadik ziccerüket már nem hagyták ki az angolok. 1–1

Ezután már nem sok említést érdemlő esemény történt, a döntetlennek az Arsenal örülhet jobban, a papíron hazai, de Athénban sorra kerülő, jövő heti visszavágó előtt.

PERCRŐL PERCRE


VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK!

NÉGY PERC A RÁADÁS.

90. perc Az Arsenal is kihasználja a cserelehetőséget.Ceballos helyett el-Neni, Ödegaard helyett Willain állt be.

85. perc Verissimo helyett Ciquinho állt be.

78. perc Seferovic ugratná ki a tizenhatoson belül Rafa Silvát, de Leno jól mozdult ki.

77. perc Cserék mindkét oldalon. Aubameyang helyett Pépé, Smith Rowe helyett Martinelli, Taarabt helyett Gabriel állt be.

74. perc Aubameyang akadt össze a menteni igyekvő lisszaboni új szerzeménnyel, a brazil Verissimóval, a labda közben túljutott a kifutó kapuson is, de vissza tudott rá vetődni. Szabálytalanság nem történt, Verissimót ápolni kellett.

73. perc A nem rég beállt Everton a bal oldalon visszahúzta a labdát David Luiz mellett, a 11-es ponttal egy magasságban lőtt, de mellé ment.

63-64. perc Cserék mindkét oldalon: az Arsenalnál Cédric helyett Tierney a Benficánál Nunez helyett Everton állt be, Pizzit Seferovic váltotta!

63. perc AUBAMEYANG! Hét méterről, éles szögből, jobbról a hosszú alsó mellé lőtt.

62. perc Rafa Silva lőtt külsővel, Leno védett.

És ahogy Korda Gyuri bácsi mondaná a pókerközvetítésekben: CAKIR MEGADTA! (Videózás után – a lesállást vizsgálták, de Saka nem volt lesen). 1–1

57. perc 1–1 VAGY MÉGSEM? Cédric bal oldali beadásból Saka talált be közelről, de videóznak!

55. perc PIZZI BELÖVI! Toporog, toporog, majd a bal alsóba lövi a 11-est. A 12., tétmeccsen szerzett gólja az idényben, az El-ben a hetedik, ezzel jelenleg vezeti is az El-góllövőlistáját. 1–0

Smith Rowe sárga lapot is kapott.

54. perc KÉZ! 11-eshez jut a Benfica. Egy ártalmatlannak tűnő, jobb oldali beadási kísérletbe ütött bele kézzel Smith Rowe.

52. perc SZÉP TÁMADÁS, CSÚNYA BEFEJEZÉS! Ceballos készített le egy labdát sarokkal Sakának, aki tíz méterről csúnyán mellé lőtt.

49. perc Xhaka jobbról beadott Smith Rowe közelről lőtt, de már lesen volt.

48. perc Pizzi cselezgetett a tizenhatoson belül, tíz méterről jobbról lőtt, Leno résen volt, vetődve fogta a labdát.

ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK FÉLIDŐ

Csere a Benficánál. Rafa Silva állt be Waltschmidt helyére

45-55%-os labdabirtoklás, 1 és 3 lövés, 1-1 kaput eltaláló lövés. A statisztikák is mutatják, eddig nem egy jó meccs, némi Arsenal fölénnyel, bízzunk a jobb folytatásban.

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK!

Az Arsenal játszott a kapura veszélyesebben, főleg Bellerín volt nagyon aktív a jobb oldalon és a londoniak többet is birtokolták a labdát, de Aubameyang hat méterről kihagyta a legnagyobb helyzetet.

45. perc MICSODA HIBA! Xhaka ajándékozta oda a labdát a saját tizenhatosa előtt a Benficának, Grimaldo indulhatott meg a kapu felé, de Ceballos menteni tudott.

44. perc Az Arsenal szöglete utánn Gabriel fejelt, de nem volt igazán veszélyes a fejes.

43. perc
Smith Rowe-t kell ápolni.

40. perc
David Luiz kényszerítőzik a tizenhatoson belül Ödegaarddal, de a norvég közben lesre futott.

39. perc MEGINT BELLERÍN KEVERGET! Ismét a spanyol védő passzolta be a labdát jobbról, Vertonghenről lepattant a labda Smith Rowe érkezett, de megint csak a belga védőt találta el.

31. perc BENFICA-LÖVÉS! Pizzzi sarkazása után indított akciót a Benfica, Nunez lőhetett balról, de elcsúszott a csatár lövés közben, így nem volt nehéz dolga Lenónak, de fél óra játék után eltalálta a kaput a portugál csapat!

30. perc Benfica-szöglet. Könnyedén fejelték ki a londoniak. Először jutott el a Benfica az ellenfél kapujáig, de lövés nem lett belőle.

28. perc63 százalékban birtokolja a labdát az Arsenal - uefa.com.

27. perc Újabb Arsenal-helyzet! Saka lőtt 17 méterről, a tizenhatos jobb oldaláról, a középre tartó labdát Leite könnyedén fogta.

19. perc ZICCER! Bellerín passzol be jobbról a középen üresen érkező Aubameyangnak, aki hat méterről a kapu mellé lőtt. Az első helyzet volt, de ezt kis túlzással nehezebb volt kihagyni, mint belőni...


18. perc Otamendi lyukat ollózott a tizenhatos előterében, Leite jól mozdult ki és tisztázott.

16. perc Arteta máris elküldte az Arsenal cseréit melegíteni.

12. perc Többet birtokolja a labdát az Arsenal, de az előrehúzódó balhártvéd, Cédris beadása pontatlan.

6. perc Ceballos jobb oldali beadásánál röviden szabadítanak fel a portugálok, visszakerül a labda az Arsenalhoz, Bellerín lőné be laposan középre, de Vertonghen közbelépett, szöglet következhet. A sarokrúgás pontatlan nem alakul ki helyzet.

2. perc Az Arsenal vezeti az első támadást, Aubameyang passzolná be középre a labdát a tizenhatos bal széléről, de les miatt szabadrúgás kifelé.

ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS! Az Arsenal kezdett.



ELŐZMÉNYEK

A Benficából a brazil Jardel és Andre Andrade is sérülés miatt hiányzik, ahogy az Arsenalból a ghánai Thomas is.

Az Arsenal ugyanabban az összeállításban kezd, mint legutóbb a Leeds ellen 4–2-re megnyert meccsen. A londoniaknál a kezdőcsapatban kapott helyet a brazil David Luiz is, aki 2007 és 2011 között négy évet játszott a Benficában, mielőtt a Chelsea-be igazolt.

A mérkőzést, a koronavírus miatt több országban bevezetett beutazási korlátozások miatt nem Lisszabonban, a Benfica otthonában, hanem semleges helyszínen, Rómában, az Olimpiai Stadionban rendezik meg zárt kapuk mögött. A visszavágót február 25-én rendezik Athénban, az Olympiakosz stadionjában.

Az Arsenal legutóbb 2017-ben, az Emirates-kupában 5–2-re győzött a Benfica ellen, 2014-ben ugyanezen a felkészülési tornán 5–1-re.

Az Arsenal jelenleg a 10. a Premier League-ben, legutóbbi hat meccséből hármat elveszített, és csak kettőt nyert meg, igaz, múlt héten a Leeds ellen a három gólt szerző, gaboni Pierre-Emerick Aubameyang vezérletével 4–2-re győzött. A Benfica sincs igazán jó passzban, csak a 4. helyen áll a portugál élvonalban, a legutóbbi hat bajnoki mérkőzéséből mindössze egyet nyert meg (négy döntetlen és egy vereség mellett).

A Benfica az előző idényben a 2. helyen végzett a portugál élvonalban, így a Bajnokok Ligája selejtezőjében indulhatott az őszi szezonban, de 2–1-re kikapott a PAOK-től, így átkerült az Európa-ligába. A csoportkörben veretlenül zárt, de 12 ponttal csak a 2. helyet szerezte meg a D-csoportban a 14 pontos skót Rangers mögött (mellyel kétszer is döntetlenre végzett), viszont a playoffkörben a Mol Fehérvárt búcsúztató belga Standardot és a lengyel Lech Poznant megelőzte, így továbbjutott Jorge Jesus együttese.

Az Arsenal az előző évadban a Premier League-ben 8. lett, de megnyerte az FA-kupát. Az Európa-liga csoportkörében, a teljes mezőnyben egyedüliként mind a hat meccsét megnyerte, így 18 ponttal, 20–5-ös gólkülönbséggel, csoportelsőként jutott tovább a norvég Molde, az osztrák Rapid és az ír Dundalk előtt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik