H. Á. 2019.09.05 15:47 Frissítve: 2019.09.06 14:16

World Urban Games: az utcai sportok világklasszisai jönnek hozzánk

Szeptember 13-15. között az utcai sportok leghíresebb versenyzői érkeznek hazánkba, hogy részt vegyenek a World Urban Games-en (WUG), amelyet a világon elsőként idén, Budapesten rendeznek meg a Nagyvásártelepen. Szeptember második hétvégéjén a WUG, vagyis az utcai sportok világjátéka hat utcai versenysport – BMX freestyle, inline, parkour, breaktánc, 3x3-as korsárlabda és repülő korong freestyle – élmezőnyét vonultatja fel, akik közül sokan a tokiói olimpián is indulnak majd.


Freestyle frizbi is lesz (Fotó: wugbudapest.sport)

Az inline kategóriájában a férfi és női mezőny jelenleg világelső sportolói is összemérik tudásukat a WUG-on. A győzelemért küzd majd többek között a brit Joe Atkinson, aki a múlt hónapban a World Roller Games bajnoka lett Barcelonában.

A breaktáncosoknál a férfi és a női világranglista első 16 helyezettje egyaránt részt vesz a budapesti viadalon.A jelenleg világelső holland Menno Wilhelmus Henricus van Gorp is a Nagyvásártelep pályáján száll versenybe, hogy a dobogó legfelső fokára állhasson.

Feladja a leckét a női parkour mezőnyének az orosz Alekszandra Sevcsenko, aki az idei évben Franciaországban megrendezett FIG Parkour Freestyle világbajnokság győztese lett. A férfiaknál a világranglista első öt helyezettjéből négy is bizonyíthat a magyar fővárosban.

A 3x3 kosárlabda eseménye egyben a FIBA U23 3x3 Nemzetek Ligájának döntője is lesz – így szeptember 13-15 között mindkét nem esetében a világ legjobb nyolc nemzeti csapata fog megküzdeni az U23-as bajnoki címért a Nagyvásártelepen. Jó hír, hogy mind a nőknél, mind a férfiaknál magyar csapatnak is szurkolhatunk.

A repülő korong (firzbi) freestyle kategóriában is a legnagyobb nevekkel találkozhatunk: a világranglista első helyéről érkezik a fővárosba a férfiaknál az amerikai Ryan Young, a nőknél pedig a német Ilka Simon.

A BMX freestyle versenyén a férfiak mezőnyében a legmagasabban jegyzett top öt sportoló borzolja majd a kedélyeket, míg a nőknél olyan világsztárok képviseltetik magukat, mint az amerikai Hannah Roberts és a japán Minato Oike.

A három nap alatt összesen 22 versenynek ad otthont a rendezvény, mindkét nem sportolói azonos számban képviseltethetik magukat a Játékokon. A férfiak és nők minden sportkategóriában azonos összegű pénzdíjban részesülnek.

„A budapesti versenyen a világ legjobb sportolói vesznek részt, ami inspirációt jelenthet az utcai sportot űzők következő generációjának. Mi sem bizonyítja jobban a World Urban Games jelentőségét, minthogy ezek a sportolók részt szeretnének venni rajta. Büszkén állunk ki a nemek egyenlősége mellett a Játékokon” – mondta Raffaele Chiulli, a GAISF (Global Association of International Sports Federations), vagyis a nem olimpiai sportágak ernyőszervezetének elnöke.

A GAISF megbízásából megvalósuló World Urban Games Budapest 2019 rendezvényének szeptember 13-15. között a budapesti Nagyvásártelep (Csepeli bejáró) ad otthont. A háromnapos ingyenes eseményen a versenysportok mellett bemutatósportok, zenei fellépők és további programok is színesítik a rendezvényt. További információ és részletek: https://wugbudapest.sport/

 

2021.08.03 22:16:06

Egyéb egyéni P. K.

Augusztus 4-én Olimpiai történetek címmel beszélgetést tartanak a Scruton közösségi térben.

2021.07.28 10:22:53

Egyéb egyéni BERTA MIHÁLY

A szellemi diákolimpián és a Futballtudor című versenyen is győztek a végzős gimnazisták.

2021.07.28 11:13:32

Egyéb egyéni BERTA MIHÁLY

A félig magyar Dominik Leins Futball és forradalom című munkája első helyezést ért.

2021.07.27 15:15:56

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Remek időtöltés megidézni a legendás győzelmek felejthetetlen pillanatait. (x)

2021.07.24 10:59:31

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

Az MTVA vezérigazgatója ígéri, a magyar olimpiai aranyak garantáltan képernyőn lesznek.