H. Á. 2021.04.22 18:28 Frissítve: 2021.04.22 18:32

Tokió 2020: mutatjuk, mi szól majd az orosz himnusz helyett

Csajkovszkij 1. zongoraversenye lesz az orosz himnusz az idén nyárra halasztott tokiói olimpia eredményhirdetésein – adta hírül az MTI.

 

Olimpiai zászló és és Csajkovszkij lesz, orosz lobogó és himnusz nem (Fotó: AFP)

Sztanyiszlav Pozdnyakov, az Orosz Olimpiai Bizottság (COR) elnöke csütörtökön bejelentette, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elfogadta az orosz sportvezetés márciusi javaslatát.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) december 17-én jóváhagyta Oroszországnak a világversenyekről való eltiltását, de felére csökkentette a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által kiszabott négyéves büntetést, amelyet az állami szintű doppingolás, illetve a moszkvai doppingellenőrző laboratórium működésében észlelt visszaélések miatt 2019 decemberében hozott meg.

A határozat továbbra is megakadályozza az orosz sportolókat abban, hogy a nemzetközi versenyeken országuk zászlaja alatt induljanak és elhangozzék tiszteletükre a himnuszuk. A CAS-döntés értelmében az oroszok a tokiói nyári, valamint a 2022-es pekingi téli olimpián sem indulhatnak nemzetük képviseletében. Oroszország emellett 2022 végéig nem rendezhet világversenyeket és nem is pályázhat azok megrendezésére, ezeken kormánytisztviselői és képviselői sem vehetnek részt.

Pozdnyakov elmondta, hogy sportolóik a COR zászlaja alatt versenyeznek majd a japán fővárosban. A lobogó tartalmazza az orosz nemzeti színeket, ahogyan a küldöttség formaruhája is, de az ország neve, vagy annak rövidítése egyiken sem szerepel.

A CAS korábban elutasította, hogy a következő két évben a világversenyeken a Katyusa című szovjet háborús dalt játszhassák le orosz győzelem esetén. Az indoklás szerint ez a zenemű „túlságosan kötődik Oroszországhoz”. Az orosz sportvezetés ezt követően javasolta Csajkovszkij 1. zongoraversenyét, amely az indoklás szerint a zenei világörökség része.

A világszerte ismert zongoraverseny februárban debütált az orosz himnusz „helyetteseként” a gyorskorcsolyázók távonkénti világbajnokságán, a hollandiai Heerenveenben.

CSAJKOVSZKIJ 1. ZONGORAVERSENYE 

(MTI)

2021.05.06 22:29:50

Egyéb egyéni Cs. M.

Az angol dartsos maradt a tabella élén, de csütörtöki legyőzője és Michael van Gerwen is ott van a nyomában.

2021.05.06 10:20:48

Egyéb egyéni TÓTH ANITA

„A sajtófőnök próbált eltolni, de Roy Hodgson megfordult, és azt mondta: erre a kérdésre még válaszol.”

2021.05.03 23:43:06

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Rengeteg jó tanácsot kapok arra, hogyan kezdjem, folytassam a futást, kerékpározást, úszást, akármi mást, de annak nem találtam nyomát a világhálón, hogy ki és hol mondja meg, mire vagyok alkalmas, és hogyan kell csinálni – jól.

2021.05.02 08:39:41

Egyéb egyéni KOHÁN GERGELY

„Ott nem lesz helye visszafelé tekintgetésnek, kizárólag arra a két napra kell koncentrálni.”

2021.04.30 11:19:54

Egyéb egyéni TÓTH ÁDÁM

A labda elől elugrik, a new pilates órákon viszont kikapcsolódik egy-egy hajnali híradós nap után.