MTI
D. S. B.
2022.11.12 13:42 Frissítve: 2022.11.12 16:39

Sakk: nem lehet Oroszországban a vb-döntő

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) orosz elnöke, Arkagyij Dvorkovics kizárta annak lehetőségét, hogy Oroszország rendezze meg a világbajnoki döntőt Jan Nyepomnyascsij és Ting Li-zsen (Ding Liren) között – írja az MTI.

 

Jan Nyepomnyascsij a FIDE elnöke szerint semleges helyszínen csaphat össze Ting li-zsennel a világbajnoki döntőben (Fotó: Getty Images)

Az orosz és a kínai nagymester páros mérkőzése 2023-ban lesz, de annak színhelyéről és pontos dátumáról még nem határozott a FIDE. Dvorkovics szerint egy hónapon belül megszületik a döntés.

Hozzáfűzte, hogy a FIDE a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ajánlására nem rendezheti meg Oroszországban a címmérkőzést.

A titulusért eredendően a címvédő Magnus Carlsen játszott volna a világbajnokjelöltek nyári tornáját megnyerő Nyepomnyascsijjal, a norvég nagymester azonban utóbb visszalépett a párharctól, mondván, semmi motivációt nem érez, hogy az általa a legutóbbi vb-döntőben legyőzött orosszal üljön újfent asztalhoz.

Visszatáncolása nyomán a FIDE hivatalosan bejelentette, hogy a sakkvilág koronájáért Nyepomnyascsij a világbajnokjelöltek versenyén másodikként végzett Tinggel csap össze. Ekkor ajánlotta fel az orosz szövetség, hogy kész a páros küzdelemnek otthont adni, s színhelynek a moszkvai Tretyakov Galériát javasolta azzal, hogy a vb-finálé második felét pedig Kína bonyolíthatná le.

„Sem Oroszország, sem Kína” – zárta rövidre a kérdést a FIDE-elnök a TASZSZ hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

„Semleges országgal számolunk, még tárgyalunk. Mexikó a fő esélyes, de van még néhány érdeklődő” – tette hozzá Dvorkovics.

A NOB február 28-án, négy nappal az ukrajnai háború kezdete után javasolta a sportági világszövetségeknek, hogy az invázió miatt akadályozzák meg Oroszország – és az őt támogató Fehéroroszország – sportolóinak indulását a nemzetközi versenyeken. A FIDE március 16-án megtiltotta a két ország válogatottjainak a részvételét a szervezet égisze alatt zajló viadalokon, de lehetővé tette, hogy eseményein az orosz és fehérorosz sakkozók egyénileg, a FIDE zászlaja alatt szerepelhessenek.

2023.02.01 00:00:53

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A részvétel mellett a győzelem is fontos.

2023.01.30 15:25:15

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Bizonyára szinte mindenki felismeri azokat az ikonikus lábbeliket, amik az elmúlt évtizedekben elképesztő slágernek számítottak.

2023.01.26 18:28:17

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A könyv felépítése jól megkomponált: minden oldalpáron egy fotó és vele szemben némi szöveg található.

2023.01.26 12:03:25

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

„Megkockáztatom, a zene és a sport rokon tevékenységi körök, kéz a kézben járnak.”

2023.01.18 11:38:08

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Rendszeresen figyelje meg a vizeletét, amikor WC-re megy! (x)