MTI/B. D. K. 2022.07.07 15:37 Frissítve: 2022.07.07 15:46

Öttusa: a CAS elutasította a fellebbezést, kikerülhet a lovaglás

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította a Dán Öttusaszövetség fellebbezését, amelyet azért nyújtott be, mert a nemzetközi sportági szövetség (UIPM) kivette a versenyszámok közül a lovaglást.

Egyre nagyobb bajban a lovaglás (Fotó: Getty Images, archív)

 

UIPM végrehajtó bizottsága tavaly novemberben közölte, hogy a 2024-es játékok után a lovaglás már nem lesz része a sportágnak, majd a közgyűlés – a nemzetközi tiltakozás ellenére – helyben hagyta azt. A dánok februárban fordultak a CAS-hoz és kérték a döntés érvénytelenítését, mivel szerintük a végrehajtó bizottságnak nem volt joga ilyen határozatot hozni, megszegte a UIPM alapszabályát és megsértette az etikai kódexet.

„Valamennyi bizonyíték áttanulmányozását követően a CAS elutasította a fellebbezést, és a megtámadott határozat érvényességét megerősítette” – írta a lausanne-i székhelyű bíróság csütörtökön közzétett ítéletében.

A UIPM novemberben azzal indokolta a szám kivételét, hogy az addigi formájában bizonytalan az öttusa helye az ötkarikás programban. A NOB végrehajtó bizottsága decemberben bejelentette, hogy – a súlyemelés és az ökölvívás mellett – az öttusa nem szerepel a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjában, ugyanakkor bizonyos feltételek teljesülése esetén még bekerülhet. A testület közgyűlése februárban hasonlóan foglalt állást.

A UIPM májusban tudatta, hogy az akadályverseny tesztelése kezdődik meg annak a folyamatnak a részeként, melynek végén a párizsi olimpia után a lovaglást új számmal váltják fel. A világszövetségnek ez év végéig kell véglegesítenie javaslatát az új formátumra vonatkozóan, illetve addig kell megjelölnie, hogy melyik sportág kerül be a lovaglás helyére. Emellett jelentős költségcsökkentést kell felmutatnia és bizonyítania azt, hogy a sportág biztonságos, mindenkinek hozzáférhető és vonzó a fiatalok, illetve a nagyközönség számára.

A UIPM közgyűlése a tesztelési időszak után, novemberben foglal véglegesen állást. Az ötkarikás programba – kedvező NOB-döntés esetén – jövőre kerülhet vissza a sportág.

A lövészetből, úszásból, vívásból, futásból és lovaglásból álló öttusa 1912 óta szerepel az ötkarikás játékok műsorában. A lebonyolítási rend sokszor változott az évek folyamán – egyre rövidebb lett a program, a lövészetet és a futást jelenleg kombinálva rendezik, a legújabb verzió szerint pedig kieséses rendszerben, másfél-két órás blokkokban zajlanak a versenyek –, de a sportágak sosem cserélődtek. A magyarok eddig kilenc arany-, nyolc ezüst- és hat bronzérmet nyertek ebben a sortágban olimpiákon.

2022.10.06 14:32:47

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Köztünk élő névlegendák: „Jó napot kívánok, Hidegkuti Nándort keresem!” „Üdvözlöm, én vagyok.”

2022.10.03 12:25:11

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A legnépszerűbb, eddig már több mint 51 ezer lájkot hozó posztjában a magabiztosságról ír.

2022.10.02 11:49:54

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az alkotás Erőss Zsolt hegymászó halálát és következményeit beszéli el a feleség szemszögéből.

2022.10.03 10:14:26

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az egykori kiváló kenusból erőnléti edző lett, többek között Milák Kristóf felkészülését is ő segíti.

2022.10.02 00:49:27

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A Ferencváros korábbi középpályása, a népszerű Dodó szeptember 11-én múlt a 60 éves.