Olimpia 2032: pályázhat a rendezésért Észak-Rajna-Vesztfália

MTI/V. J.MTI/V. J.
Vágólapra másolva!
2021.02.23. 18:19
null
A tartomány miniszterelnöke szerint lendületet adhat a régió fejlődésének a rendezés (Fotó: AFP)
Armin Laschet, a német szövetségi tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke szerint döntő szakaszához ért az a folyamat, amelyben el kell dönteni, hogy a régió kandidáljon-e a 2032-es nyári olimpia megrendezésére.

 

„Hosszú idő után ismét van esély, hogy Németország pályázzon” – tette hozzá Armin Laschet tartományi kormányfő, aki pénteken az érintett városok polgármestereivel tárgyal többek között a tervezésről, a nyilvános konzultációkról, valamint a párbeszéd kereteiről. Csak ezt követően lehet majd hivatalosan jelentkezni. Korábban München és Hamburg esetében a pályázati terv a nyilvános párbeszéd szakaszában hiúsult meg.

Laschet elmondta, hogy az olimpiai sportágak német szövetsége (DOSB), a tartományi és a szövetségi kormányzat, a sportot szerető állampolgárok, valamint a szövetségi parlament támogatja a Rajna-Ruhr-régió pályázatát.

„Ez modernizációs lendületet ad majd az államnak az infrastruktúra és a digitalizáció területén” – tette hozzá a tartományi kormányfő.

A DOSB még ebben az évben ki akarja deríteni, hogy a német olimpiai pályázat megteremthető-e a Rajna-Ruhr régióban.

A 2032-es nyári olimpia nagy esélyesének az ausztráliai Brisbane-t tartják jelenleg.

A pályázati kérdés átgondolására és körültekintő mérlegelésére a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöksége január 27-én döntött a Budapest 2032 bizottság létrehozásáról. Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke akkor elmondta: az eddigi tapasztalatok alapján az várható, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hét évvel korábban, azaz 2025-ben dönt majd a 2032-es helyszínről, tehát a pályázó városoknak jelen rend szerint, legkésőbb 2023-ban jelezniük kell pályázati szándékukat. Érdeklődését jelezte még Katar, valamint két kínai város, Csengtu és Csungking is.

A koronavírus-járvány miatt tavalyról idénre halasztott nyári olimpiának Tokió ad otthont, a 2024-es játékokat Párizsban, a 2028-ast pedig Los Angelesben rendezik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik