Ezért nem hiányozhat a te telefonodról sem az üvegfólia

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2022.08.01. 10:54
null
Fotó: smartdiszkont.hu
Címkék
Szeretnéd, hogy mobilod hosszú életű legyen, hogy ne bosszantsanak a képernyőn megjelenő hajszálrepedések, és hogy ne kelljen tartanod a kijelzőcserétől? Akkor egy üvegfólia a te készülékedről sem hiányozhat. Megmutatjuk, miért! (x)

 

Sokak szerint az okostelefon első fontos védvonalának a telefontok számít. Mások szerint viszont az üvegfólia. Az igazság az, hogy a tökéletes védelem érdekében mindkét kiegészítő fontos, azonban, ha választani kell, talán az üvegfólia az, ami nagyobb jelentőséggel bír.

Hogy miért? Azért, mert egy telefon legfontosabb alkatrésze a kijelző. Ha ez megsérül, akkor könnyen lehet, hogy a készülék használhatatlanná válik, és súlyos összegeket kell a kijelző cseréjéért fizetnünk. Véletlen balesetek pedig bárkivel, bármikor történhetnek.

Ha szeretnénk ezt elkerülni, akkor érdemes mobilunk megvásárlása után azonnal egy hozzá passzoló üvegfóliát is szereznünk. Most megmutatjuk azt, hogy milyen típusok közül választhatunk a maximális védelem érdekében!

2D, 2.5D és 3D üvegfólia: mi a különbség a számokon túl?

A 2D üvegfólia teljesen egyenes, a széleken nem hajlított, nem lekerekített üvegfólia. Ez a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás, melyet a kijelzőnk védelme érdekében választhatunk. A legjobb alternatívát az olyan telefonok esetében jelentik, amelyeknek a képernyője teljesen egyenes. Az egyszerű műanyag fóliáknál nagyobb biztonságot garantálnak, hiszen nemcsak a karcoktól, de a kisebb ütésektől is megvédik a képernyőt.

A 2.5D üvegfóliák mindössze annyiban különböznek, hogy lekerekített szélekkel rendelkezik. Ennek nagy előnye, hogy az egyszerű 2D fóliáknál mutatósabb végeredményt produkálnak a kijelzőre helyezve.

A 3D üvegfóliák ezek szemben már teljes lefedettséget biztosítanak a készülék kijelzője számára, beleértve a lekerekített részeket is. Ezáltal sokkal strapabíróbbak és nagyobb védelmet biztosítanak az ütésekből, leejtésből adódó repedés vagy törés ellen. A 3D fóliák esetében a ragasztó az átlagosnál erősebb a széleken, így nem ritka, hogy ezeket a részeket a képernyő színére (például feketére) színezik az üvegfólián annak érdekében, hogy a végeredmény esztétikus legyen.

Mivel nyújtanak többet az 5D és 6D fóliák?

Az 5D üvegfólia neve ellenére nem nyújt sokkal többet egy 3D üvegfóliánál. Használata mégis kényelmesebb és biztonságosabb. Hogy miért? Míg ugyanis a 3D üvegfóliák a szélükön található ragasztó segítségével tapadnak a kijelzőre, addig az 5D fóliák egész felülete ragasztós. Ennek köszönhetően jóval strapabíróbbak lehetnek, és általában az olyan körülményeknek is képesek ellenállni, mint a túlzottan meleg, nyári kánikula.

A 6D üvegfólia ezzel szemben az 5D továbbfejlesztett változata. A 6D fóliák az éleknél az erősebb kialakításnak köszönhetően egyrészt jobban megvédik a készülék kijelzőjét az ütésekből adódó sérülésektől, másrészt a finomabb kialakításnak köszönhetően praktikusabbak és hosszabb élettartamot is garantálnak. Már csak azért is, mert ezek alá a modellek alá jóval nehezebben férkőzik be a por és az egyéb szennyeződések.

Ha számít a keménység: mit jelent a 9H?

Első ránézésre sokan gondolhatják úgy, hogy az üvegfóliák esetében a számozás határa a csillagos ég. A 9H jelölés azonban a fentebb említett jelölésekkel ellentétben nem arra utal, hogy az adott megoldás milyen formában fedi le a kijelzőt és a készülék sarkait, hanem a fólia keménységére.

A 9H keménység azt jelzi, hogy a Mohs-féle keménységi skála alapján az adott üvegfólia csupán 1 értékkel marad el a gyémánt keménységétől. Ez pedig azt jelenti, hogy egy rendkívül masszív és strapabíró anyaggal van dolgunk. Más megoldások esetében elég egy esés vagy nagyobb ütés ahhoz, hogy a fólia megrepedjen. A kijelzőt megvédi ugyan, azonban a védőfólia rögtön cserére is szorul.

A 9H fóliák esetében emiatt sem kell aggódnunk, hiszen keménységüknek köszönhetően a karcoknak, az ütésnek és a törésnek is képesek ellenállni, ami azt jelenti, hogy hosszútávon is megbízható, strapabíró megoldást jelentenek.

UV üvegfólia: macerás megoldás a tökéletes tartás érdekében

Az UV üvegfólia olyan speciális 5D üvegfólia, melyet a tökéletes tapadás érdekében nem látnak el gyárilag ragasztóval. Ehelyett folyékony, UV-fényre kötő ragasztóval vásárolhatjuk meg. Ezt azelőtt kell a kijelzőre csepegtetnünk, hogy felhelyeznénk a fóliát. Miután a ragasztó szétterült, a kötés érdekében a felületet UV-lámpával kell megvilágítanunk.

Az UV üvegfólia tartós és strapabíró, és az extrán lekerekített kijelzők esetében is remekül működik. Azonban felhelyezése jóval macerásabb, mint a hagyományos, ragasztóval ellátott megoldásoké. Többek közt azért is, mert figyelnünk kell arra, hogy az UV-folyadék véletlenül se folyjon bele a hangszóróba. Arról már nem is beszélve, hogy a rögzítéshez az UV-lámpa is nélkülözhetetlen.

Nem véletlen, hogy ezt a fajta üvegfóliát főként felső-közép és csúcskategóriás készülékekhez gyártják. Összességében ez a megoldás azok számára jelent jó döntést, akiknek fontos az extraerős tartás vagy készülékük kialakítása miatt nem tudnak hagyományos 5D fóliát alkalmazni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik