nemzetisport.hu 2021.08.02 18:03

Csupasport: olimpiai aranyat ért az elképesztő szaltó

Női BMX freestyle versenyen még soha nem látott 360 fokos hátraszaltóval nyert olimpiai bajnoki címet a brit Charlotte Worthington, aki ezzel a háromszoros világbajnok amerikai Hannah Roberts orra elől halászta el az aranyérmet. A férfiak versenyében az ausztrál Logan Martin lett a győztes.

 Óriási várakozás előzte meg a BMX freestyle (szabad stílus) bemutatkozását a nyári olimpiai játékokon. A hölgyeknél a mindössze 19 éves bringás fenomén, Hannah Roberts úgy készült élete első olimpiájára, hogy megnyeri. A vasárnapi döntőben bemutatott első gyakorlata kifejezetten jóra sikerült, ám kihívója, a brit Charlotte Worthington még erre is rátett egy lapáttal: bár az első körben elesett, a másodikban úgy ugrott hátraszaltót, hogy közben 360 fokban megfordult saját tengelye körül. Robertsnek ugyan lett volna esélye visszaelőznie, második gyakorlata közben egy ugrás után letette a lábát a földre, s ezzel odalett az esélye az aranyérem megszerzésére.

„Láttam, hogy az esetet követően Roberts húzza a lábát – emlékszik vissza a női döntőben történtekre Szepesi Tibor magyar bajnok BMX freestyle versenyző. – Korábban együtt edzettünk az Egyesült Államokban, és akkor említette, hogy jó öt-hat éve úgy jár versenyezni, hogy nincsen keresztszalag a térdében. Vélhetően ez bosszulta meg magát. Ezen kívül az is meglepte, hogy vetélytársa, Charlotte Worthington már a verseny előtti gyakorlás során – a nőknél a világon elsőként – csinált egy háromhatvanas hátraszaltót.”

A teljes beszámolót elolvashatják a Csupasporton, ahol sorozatunkban ezúttal az ultrafutó Beda Szabolcs idézi fel legemlékezetesebb napját.

 

2021.09.20 14:37:07

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

„A forró húsleves, amelyet kapkodva kell megenni, nekem ez a futballal járó szent hevület.”

2021.09.20 10:21:39

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Megjelent a Túrázás magazin, 84 oldalon kínálunk érdekességeket a természetjárás világából.

2021.09.17 13:21:33

Egyéb egyéni KOHÁN GERGELY

Idén nyáron megszerezte karrierje 15. érmét: mind közül a legértékesebbet, az olimpiai aranyat.