Salakmotor: virágkarneváli salakszórás, világsztárokkal

BOROS NORBERTBOROS NORBERT
Vágólapra másolva!
2022.08.17. 16:40
null
A sajtótájékoztató résztvevői (balról): Barcsa Lajos, Szabó Péter és Baráth Norbert (Fotók: Boros Norbert)
Címkék
„Minden idők legszínvonalasabb Debrecen Nagydíj-mezőnyét sikerült összeverbuválnunk” – hangzott el az augusztus 20-án megrendezendő nemzetközi meghívásos salakmotorverseny szerdai sajtótájékoztatóján a cívisvárosi Paris Garden étteremben.

 

Államalapításunk ünnepén a virágkarneváli programkavalkád legkiemelkedőbb sporteseménye az immár 47. alkalommal megrendezendő Debrecen Nagydíj lesz. Hazánk legnagyobb tradíciójú viadala a legnagyobb tömeget vonzza a honi salakmotorversenyeken, így nem véletlen, hogy óriási presztízzsel bír a salakszórók körében. Az elmúlt évben közel telt ház, több mint négyezer néző előtt versengtek a pilóták, s most szintén óriási érdeklődés övezi a derbit, ugyanis nem kisebb klasszis, mint a sportág egyéni világbajnoka, az ausztrál Jason Doyle is starthoz áll szombaton. A szervezők figyeltek arra, hogy megnehezítsék a többek között csapatvilágbajnoki címmel is büszkélkedő sztár dolgát, ezért magasan kvalifikált riválisokat szerződtettek a versenyre.

„Tizenegy ország – Ausztrália, Dánia, Lengyelország, Svédország, Szlovénia, Ukrajna, Finnország, Németország, Lettország, Csehország és Magyarország – 16 versenyzője méri össze erejét a 23 futamból álló viadalon. A 20 alapfutam után – amelyen mindenki megmérkőzik mindenkivel – az első helyezett egyenes ágon bejut a fináléba, míg a következő nyolc pilóta két elődöntőben küzd a döntőbe jutásért. Az elődöntők első két helyezettje csatlakozik a legjobbak futamához, így öten küzdenek meg a végső győzelemért – tájékoztatott a részletekről Baráth Norbert főszervező, a SpeedWolf Debrecen ügyvezetője. – Természetesen a legnagyobb név az ausztrál világbajnok és friss csapatvilágbajnoki aranyérmes Jason Doyle, aki napjainkban is a Grand Prix-ban húzza a gázt. Doyle versenyzése azért is különleges, mert legutóbb éppen harminckét éve, 1990. augusztus 20-án motorozott egyéni világbajnok Debrecenben, nevezetesen a dán Hans Nielsen. Nem szeretnénk, ha Doyle számára csak bemutatómotorozás lenne a nagydíj, ezért magasan jegyzett riválisokat szerződtettünk a mezőnybe: Niels Kristian Iversent, Peter Ljungot, Timo Lahtit, Jakub Jamrógot vagy éppen Oleg Mihailovot nem kell bemutatnunk a szurkolóknak, de itt lesz a debreceni közönségkedvenc, a német hölgy, Celina Liebmann is, illetve a három magyar élversenyző, Magosi Norbert, Kovács Roland és Fazekas Dennis. Baráth elárulta: a másik világbajnokkal, Chris Holderrel már aláírt szerződésük volt, ám később kiderült, az ausztrálnak indulnia kell a glasgow-i Grand Prix Challenge-en, amelyet szintén augusztus 20-án rendeznek, így le kellett mondaniuk a szerepléséről.

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere kiemelte, a város sportpalettája széles lesz augusztus 20-án és környékén, de a salakmotoros küzdelem során igazi világsztárokat köszönthetünk a cívisvárosban. „A Debrecen Nagydíj Kelet-Magyarországon az egyik legfontosabb megméretés a technikai sportágak körében. Évről évre egyre nívósabb a verseny a nagydíjon, s most, hogy magasan jegyzett világsztárokat láthatunk, a nemzetközi figyelem is Debrecenre összpontosul majd” – fogalmazott a politikus, aki hozzátette, a városvezetés 1 millió forinttal támogatja a viadalt.

Tihanyi Sándor, a magyar salakmotorozás élő legendája az idén életre hívott utánpótlás-nevelő program, a SpeedWolf Juniorsnál folyó munkát ecsetelte. „Közvetlenül a nagydíj előtt a tanítványaim közül két tehetség, Harangozó László és Kónya Milán licencvizsgát tesz, míg Szabó Zsombor és Antal-Pákh Dániel bemutató motorozást tart. Bízom benne, hogy a jövő győztesei köztük vannak, ugyanis megvan bennük a tudás, a tisztelet és az alázat is. Próbálom elérni, hogy ne legyen rajtuk teher, mert nem lesz egyszerű feldolgozniuk, hogy egy depóban lehetnek egy világbajnokkal, több Grand Prix-győztessel, csapatvilágbajnokkal, s a nézőtéren több ezren figyelik őket. Tudom, hogy képesek teljesíteni a minimumvizsgát, s büszke lehetek majd rájuk – fogalmazott a háromszoros Debrecen Nagydíj-győztes, aki elmondta, mindig nagy rangja volt az augusztus 20-ai salakversenyeknek, s boldog, hogy olyan világklasszisokat láthat a hajdúsági publikum, mint Doyle, Iversen vagy éppen Ljung.

Az esemény több kísérőprogrammal várja a közönséget, megrendezik a Debrecen Nagydíj legendái eseményt, ahol a korábbi győztesekkel találkozhat a nagyérdemű, emellett lesz hivatalos autogramosztás, illetve a szponzorok ajándékai is gazdára várnak.

Szabó Péter, a Schaeffler Magyarország debreceni gyárának ügyvezető igazgatója, mint a Debrecen Nagydíj legendái esemény támogatója beszélt a múlt fontosságáról. „Számomra nagyon örömteli, hogy a múlt, a jelen és a jövő is együtt lesz a nagydíjon. rendkívül közel állnak hozzám a régi idők motorosai, hiszen miattuk lettem a sportág rajongója, remélem, egyszer még újra látom motorozni a »nagy öregeket« egy old boys viadalon. A negyvenhetedik Debrecen Nagydíj az elmúlt időszak egyik legrangosabb versenye lesz, biztos vagyok benne, hogy telt ház előtt bizonyíthatnak a motorosok, s ez lesz a virágkarneváli programsorozat egyik legjobb szórakozása” – mondta a debreceni salakmotorsport egyik legnagyobb támogatója.

A 47. Debrecen Nagydíj augusztus 20-án, szombaton 15 órától kezdődik, kapunyitás 12 órától lesz. A viadalra jegyeket elővételben online lehet vásárolni, a 14 éven aluli gyermekek ingyen tekinthetik meg a versenyt.

A RAJTLISTA
1. Celina Liebmann (német)
2. Magosi Norbert (magyar)
3. Niels Kristian Iversen (dán)
4. Nick Skorja (szlovén)
5. Kovács Roland (magyar)
6. Marko Levisin (ukrán)
7. Matic Ivacic (szlovén)
8. Sebastian Szostak (lengyel)
9. Timo Lahti (finn)
10. Pawel Miesiacz (lengyel)
11. Peter Ljung (svéd)
12. Fazekas Dennis (magyar)
13. Jakub Jamróg (lengyel)
14. Oleg Mihailov (lett)
15. Petr Chlupác (cseh)
16. Jason Doyle (ausztrál)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik