Hackett: Élvezzétek ki a sport minden percét, mert hamar véget ér

Vágólapra másolva!
2008.10.27. 22:13
Ahogy a nap során már beszámoltunk róla, a háromszoros olimpiai bajnok ausztrál Grant Hackett hétfőn az Ausztrál Úszószövetség éves díjátadó ünnepségén bejelentette visszavonulását. Az úszófenomén azzal érvelt, hogy állandó váll- és ízületproblémái miatt már nem tudná magából kihozni a száz százalékot. „Élvezzétek ki a sport minden percét, mert hamarabb véget ér, mint gondolnátok” – mondta úszótársainak búcsúüzenetében a háromszoros olimpiai bajnok klasszis.
Grant Hackett a medencében már biztosan nem ünnepel többet
Fotó: Action Images (archív)
Grant Hackett a medencében már biztosan nem ünnepel többet
Grant Hackett a medencében már biztosan nem ünnepel többet
Fotó: Action Images (archív)
Grant Hackett a medencében már biztosan nem ünnepel többet

LEGNAGYOBB EREDMÉNYEI

3xolimpiai bajnok (2X1500 gyorson: Sydney és Athén; 4x200 gyorsváltó: Sydney)
10x világbajnok
Jelenleg is ő tartja a világrekordot 1500 és 800 méteres gyorsúszásban.
A 28 éves Grant Hackett azzal töltötte az elmúlt két hónapot, hogy felmérte maga előtt jövőjét, miután a pekingi olimpián lecsúszott egy történelmi rekordról. Ő lett volna az 1500 méteres gyorsúszás első háromszoros egyéni bajnoka, ha nyer.

Az ausztrál klasszis elsősorban a hosszabb távú gyorsúszó számokban remekelt (800 és 1500 méter), ám utolérte őt egyik legnagyobb ellenfele, a sérülés. Hackett vállát három éve megműtötték, de a problémák nem múltak el, így álma feledésbe merült.

Az ausztrál Aranyparton nagy népszerűségnek örvendő sportoló, először az 1998-as Perth-i világbajnokságon mutatkozott be, ahol mindössze még csak 17 éves volt, de az akkor 15 éves Ian Thorpe legyőzte a 400 méteres gyors döntőjében. Végül első világbajnoki aranyérmét 1500 méteren szerezte meg, és nyert a 4x200-as gyorsváltó tagjaként is.

A folytatás pedig parádésra sikeredett. Sydneyben, az olimpián 1500 gyorson, a 4x200-as gyorsváltóban is aranyérmes lett. 2001-ben, a fukokai vb-n ismét nyert 1500-on és a váltóban, valamint 800 gyorson is. Ráadásul 800 és 1500 gyorson világcsúccsal győzött.

A Japánban elért sikereit 2003-bqan Barcelonában is megismételte.

Athénban nem is kellett volna megrendezni a másfél kilométeres távot, hiszen ha Hackett a rajtkőre állt nem akadt ellenfele 1500 méteren.

A montreáli világbajnokságon 2005-ben a 800 és 1500 méter mellett 400-on is első lett, az év úszójává is megválasztották. Ő és Ian Thorpe közösen repítették az ausztrál úszósportot a fellegekbe.

De vállai az idő múlásával egyre már nehezebben bírták a terhelést és a műtét elkerülhetetlenné vált.

A beavatkozás meggátolta felkészülését a pekingi olimpiára, ahol így is egy ezüstérmet nyert 1500-on a tunéziai Uszama Melluli mögött, a 4x200-as gyorsváltó tagjaként pedig bronznérmes lett.

„Az úszás fantasztikus, de neked tudnod kell, hogy mikor vagy kész” – mondta Hackett hétfőn az Ausztrál Úszószövetség éves díjátadó ünnepségén, amikor bejlentette, hogy befejezi pályafutását.

Az ausztrál klasszis kifejtette, hogy elmúlt hónapokban mérlegelte jövőjét és arra az elhatározásra jutott, hogy már nem bírná tovább testileg a felkészüléseket és versenyeket.

Ezentúl a 2006-ban 24 évesen visszavonult Ian Thorpe mellett az ausztrál úszósport másik legendás alakja, Hackett is csak az uszoda lelátójáról szemléli korábbi társait, akik számára egy búcsúüzenetet is megfogalmazott:

„Élvezzétek ki e sport minden egyes percét, mert hamarabb véget ér, mint gondolnátok” – mondta Hackett.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik