Sakk-vb: Anand remizett Lékó Péterrel, és világbajnok

Vágólapra másolva!
2007.09.30. 00:32
Az összetett éllovasa, az indiai Viswanathan Anand világossal döntetlent játszott Lékó Péterrel a Mexikóvárosban zajló sakkvilágbajnoki torna 14. fordulójában. Ezzel a világranglista-vezető indiai játékos megszerezte a végső győzelmet.
Viswanathan Anand másodszor világbajnok
Viswanathan Anand másodszor világbajnok
Viswanathan Anand másodszor világbajnok
Viswanathan Anand másodszor világbajnok

Anand és a magyar nagymester a 20. lépésben állapodott meg egymással a remiben. Anand 9 ponttal zárta a tornát, Lékó 7 pontot szerzett.

Az indiai Viswanathan Anand pályafutása során másodszor szerezte meg a sakkvilágbajnoki címet, először 2000 és 2002 között ült a sportág trónján.

A vb-k történetét tekintve Mexikóvárosban dőlt el harmadszor úgy az elsőség, hogy körmérkőzést rendeztek. Első alkalommal Alekszandr Aljechin halála után a szovjet Mihail Botvinnik szerezte meg így a címet négy vetélytársa ellenében.

A FIDE eredeti kiírása szerint a világbajnoknak minden harmadik évben párosmérkőzésen kellett megvédenie címét. Ez a rendszer egészen 1993-ig működött, amikor az angol Nigel Short ellen a címvédő orosz Garri Kaszparov az általa életre hívott Profi Sakkozók Szövetsége (PCA) keretei között ült asztalhoz és nyert. A FIDE vb-címét így az orosz Anatolij Karpov szerezte meg a holland Jan Timman legyőzésével.

Ezután a FIDE váltott, s kieséses rendszerű világbajnokságokat rendezett, míg Kaszparov 15 éves uralkodásának honfitársa, az orosz Vlagyimir Kramnyik vetett véget. Majd 2002-ben került sor a prágai egyezményre, ennek következménye volt a 2005-ös, szintén körmérkőzéses torna, amely a bolgár Veszelin Topalov sikerét hozta. A címegyesítő mérkőzést egy év múlva viszont Kramnyik nyerte Topalov ellen. (MTI)

SAKKVILÁGBAJNOKSÁG

  • 14. FORDULÓ:
  • Viswanathan Anand (indiai, 2792)-Lékó Péter (2751) döntetlen
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik