Jelessel kezdődött a tanulás

CSILLAG IMRE, IZSÁNYI SZABOLCS, KAMLER JÁNOS, KORMANIK ZSOLT, MONCZ ATTILACSILLAG IMRE, IZSÁNYI SZABOLCS, KAMLER JÁNOS, KORMANIK ZSOLT, MONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2005.09.15. 00:00
Címkék
Akár a BL idei kiírásának első játéknapján a Real Madridot demoralizáló Lyonról is szólhatna visszapillantónk, azonban engedtessék meg, hogy ezúttal magunk felé hajoljon a kezünk, és Juhász Rolandot méltassuk. Az Anderlecht magyar védője a Chelsea ellen esett át új csapatában a tűzkeresztségen, a kritikák szerint jó teljesítménnyel, holott ennél nehezebb mérkőzésen aligha kezdhette volna karrierje új szakaszát.
Juhász (jobbra) hatost kapott a britektôl
Juhász (jobbra) hatost kapott a britektôl
Juhász (jobbra) hatost kapott a britektôl
Juhász (jobbra) hatost kapott a britektôl
Juhász (jobbra) hatost kapott a britektôl
Juhász (jobbra) hatost kapott a britektôl

- Ez így van, ugyanakkor mindenképpen jó, hogy ilyen hamar lehetőséget kaptam - mondta lapunknak Juhász Roland. - Mindössze három edzésen vettem részt, kettőn volt csak teljes a csapat, így meglepett, hogy ilyen gyorsan bedobtak a mély vízbe. De már vártam is a pillanatot!

- A Bajnokok Ligájában, a Stamford Bridge-en remek hangulatban pláne örömteli lehetett.
- Már az is meglepett, hogy sok szurkoló elkísért bennünket, az egyik kapu mögötti rész szinte teljes egészében lila-fehér volt, remek hangulatot teremtettek a drukkerek. A BL-nek egyébként a körítése is nagyon profi, ilyen légkörben a világ egyik legjobb klubcsapata ellen nagyon jó érzés futballozni.

- A jóból az elmúlt hetekben kijutott önnek, hiszen a Chelsea előtt az argentinok és a svédek ellen is játszhatott.
- A saját fejlődésem szempontjából jó, hogy a klubcsapatomban és a válogatottban is ilyen gárdák ellen kell fellépnem. Csak az ilyen erősségű találkozókon lehet leszűrni, mire vagyok képes, csak ezeken lehet megfelelő rutint szerezni.

- Az Anderlechtben elsőre nem is ment rosszul, legalábbis a kritikák szerint.
- Azért ezekből nem kell messzemenő következtetéseket levonni. Jól mutatkoztam be, ennyi, de most már a jövőre kell összpontosítani, és a következő mérkőzéseken kell kihoznom magamból a maximumot. Erősek a vetélytársak, oda kell tennem magam, ha a csapatba akarok kerülni.

- Ha jól tudom, a mostani szereplésében az első számú centerhalf, Kompany sérülése is közrejátszott.
- Ez tény, de azért az is benne volt, hogy a szombati bajnokihoz képest más játékrendszerben, három belső védővel álltunk fel a Chelsea ellen. Amikor megvettek, többen is azt mondták, ez az év inkább a tanulásé lesz, de nem szeretném csak a kispadról szemlélni az eseményeket, mindent megteszek a lehető legtöbb játéklehetőségért. A sorban Kompany előttem van, de őt előbb-utóbb jó pénzért szeretnék eladni, Tihinennek meg jövőre lejár a szerződése, és nem akar hoszszabbítani. Nekem elsősorban vele kell megküzdenem, Kompanyt aligha hagyják ki a csapatból.

- Térjünk vissza a mérkőzéshez! Crespót, Ibrahimovicot vagy kedden Drogbát volt nehezebb őrizni?
- Nehéz volt Drogbával is, de ha mindenképpen ki kell emelnem valakit, akkor az Ibrahimovic. Ő mindenben nagyon jó, remekül fejel, erős, gyors, technikás, a világ egyik legjobb csatára. De mindhármójukra igaz, hogy szimpatikusak. Drogba például már akkor elnézést kért, amikor véletlenül rálépett a lábamra. Igazi profi, még erre is figyel.

Szavazás

Mely' csapat nyeri a BL-t?

- Közös az is, hogy amíg Juhász Rolanddal is találkoztak a pályán, egyikük sem szerzett gólt.
- Azért ez nem csupán az én érdemem, mindig kellett hozzá egy csapat, egy komplett védelem munkája is. De azért jó érzés, hogy a három klasszissal felvettem a harcot.

- Mennyire nehéz ezt a formát hosszú távon állandósítani? Eddig itthon játszott, a langyos magyar bajnokságban pedig messze nem találkozott ilyen kaliberű futballistákkal, különösen nem heti rendszerességgel.
- Azért én a magyar ligában is minden meccshez úgy álltam hozzá, hogy a maximumot adom ki magamból. Csak így lehet fejlődni, így van értelme a játéknak. Örültem a váltásnak is, mert Belgiumban rá vagyok kényszerítve a folyamatosan magas szintű teljesítményre. Harmincegyen vagyunk a keretben, minden posztra többen pályázunk, a harcból hasznot tudok húzni.

- Miben kell még fejlődnie?
- Mindenben lehet. Még csak két éve számítanak rám komolyabban is védőként, van csiszolnivaló bőven, a helyezkedési hibáktól kezdve mindenen. De próbálok javulni!

Hysénnél a bekk volt a legjobb
Juhász Roland teljesítményét a mérkőzésről tudósítók is jó kritikával illették. A skysports.co.uk internetes oldalon a szakíróktól 6-ost kapott, míg a szurkolók által adott jegyek átlaga 8-as volt. Az Anderlecht "osztályozókönyve" a következőképp festett: Zitka 6 (a szurkolóknál 5.8) - Mi. Zewlakow 7 (7), Juhász 6 (8), Tihinen 7 (7.8), Deschacht 6 (6.8), Vanden Borre 7 (6.9), Vanderhaeghe 6 (7.2), Deman 6 (8), Goor 5 (6.8), M. Mpenza 5 (7), Serhat 5 (6.6).
A sport.be értékelése szerint "Juhász ennél szebb, ugyanakkor ennél nehezebb debütálásról nem álmodhatott volna. A magyar védő jó meccsen jutott túl."
A legnagyobb dicséretet azonban alighanem a meccset közvetítő svéd televízió szakkommentátorától, a volt válogatott védőtől, Glenn Hyséntől kapta Juhász. A szakember a csatorna szokásához híven megválasztotta a mezőny legjobbjait, és az Anderlechtből a magyar bekknek adta az elismerést. ---- A Real Madrid az egymást követő második évben bukta el 3-0-ra a BL-idénynyitóját, és ezúttal még a Leverkusen elleni mérkőzésénél is rövidebb idő alatt szedte össze a három gólt. Tavaly a 39. és az 55. perc között talált be a Krzynówek, Franca, Berbatov trió, ezúttal pedig a 21. és a 31. perc között küldte padlóra a spanyol gárdát a Carew, Juninho Pernambucano, Wiltord hármas.

A Fenerbahce ötödször utazott Olaszországba, és ötödször is pont nélkül maradt, sorozatban harmadszor úgy, hogy két góllal kapott ki. A gárda számára legfeljebb az jelenthet pozitívumot, hogy olasz csapattal szemben sikerült megszereznie a második gólját.

A 2005-2006-os idényben továbbra is az arsenalos Cesc Fabregas az egyetlen, aki betalált a Chelsea kapujába. Az Arsenal légiósa még a Community Shielden mattolta Petr Cechet (a "kékek" így is nyertek 2-1-re), azóta viszont a Premier League-ben a Wigan, az Arsenal, a West Bromwich, a Tottenham és a Sunderland, most pedig a BL-ben az Anderlecht támadói hiába kísérleteztek ezzel.

A BL-főtáblán már nyolc meccs óta veretlen Liverpool első, Sinama Pongolle által jegyzett gólja volt a 25. találat, amelyet spanyol csapat ellen ért el a nemzetközi porondon a gárda.
A Rangers negyedszer fogadott portugál csapatot az Ibrox-parkban, és negyedszer is egygólos különbséggel győzte le. A mostani, Porto elleni 3-2-es siker előtt a Sportingot (1971, 3-2), a Portót (1983, 2-1) és a Marítimót (2004, 1-0) intézte el.

Továbbra sincsen szlovák pont a BL-ben! Az 1997-98-as kiírásban hatból hatszor elbukó 1. FC Kosice után az Artmedia is elveszítette az első meccsét, és a kassaiakhoz hasonlóan a pozsonyiaknak is még várniuk kell az első rúgott góljukra hazai közönség előtt. ---- "Ha a támadójátékot nézzük, a Real a világ egyik legjobb csapata, kár, hogy a védekezésről fogalmuk sincs a spanyoloknak. Amióta világsztárokkal van tele a keretük, rendre a védekezés az Achilles-sarkuk" - a lyoni John Carew szavai a madridiak kiütése után.

"Nem vagyok dühös, mert szerintem jól játszottunk, jobban, mint a Celta Vigo ellen. A Lyon az első két lehetőségéből betalált, de azt hiszem, ez nem szerencse, hanem hatékonyság. Nagyon jó csapat, remek középpályával és egy fantasztikus rúgótechnikájú vezérrel, Juninhóval" - méltatta a franciákat Wanderley Luxemburgo, a Real edzője.

"Az elején kicsit idegesek voltunk, és megpróbáltuk megnézni, mik a szándékaik az első tizenöt percben. Ha valaki ebben a sorozatban csak ennyit tesz, ugyanúgy jár, mint mi. Három támadásból két gólt kap…" - filozofált Tony Doblas, a Betis kapusa a Liverpooltól elszenvedett 2-1-es vereség után. Ehhez edzője, Llorenc Serra Ferrer a következőt tette hozzá: "Ha nem tudjuk kijavítani a hibáinkat, a többi csapat ellen is hasonlóra számíthatunk. De legyünk optimisták: ha ők két gólt szereztek az első negyedórában, miért ne lehetne nekünk is ekkora szerencsénk az Anfield Roadon?"

"Nagyon fontos volt, hogy győzelemmel, idegenbeli győzelemmel kezdjük a sorozatot. Volt egy kis előnyöm, nem tagadom, mert ismertem az ellenfelet, és tudtam, milyen atmoszféra vár bennünket. A játékosokat is ennek megfelelően készítettem fel, nagyon figyeltünk az elején, és ennek eredménye is lett" - árult el néhány kulisszatitkot Rafa Benítez, a címvédő Liverpool spanyol trénere.

"A játékosaim azt tették, amit kértem tőlük. Nézzék meg például a labdabirtoklást, hatvannégy százalékban volt nálunk a labda. Mondtam a fiúknak, hogy ne veszítsék el a labdát, mert a belgák csak erre várnak. Azt is mondtam, hogy ne adjanak nekik területet, mert csak erre várnak. Labdát és területet sem kaptak. Különben is, a szurkolóink jobban szeretik az egy nullát, mint az egy egyet" - José Mourinho, a londoni együttes vezetőedzője ezekkel a szavakkal torkollta le erőtakarékos futballja miatt a Chelsea-t megfeddőket.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik