nemzetisport.hu 2019.10.29 13:47 Frissítve: 2019.10.29 14:41

Atlétika: kampány a 2023-as budapesti vb-ért és a sportág jövőjéért

Több ismert magyar atléta a közösségi médiában kampányt indított, amelyben kiáll a sportág jövőjéért és a 2023-as budapesti világbajnokságért, ehhez pedig a hazai atlétikai élet számos képviselője és a magyar szövetség is csatlakozott. 

 

A Budapesti Atlétikai Stadion látványterve

Mint ismert, a Kúria szerint lehet népszavazást tartani arról, épüljön-e atlétikai stadion a Csepel-sziget csúcsán, ezért a bíróság hitelesítette az erről szóló népszavazási kezdeményezést. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár arról beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy az újonnan megválasztott fővárosi önkormányzat leállíthatja azokat a beruházásokat, amelyekkel nem ért egyet. Világos állásfoglalást várnak Karácsony Gergely főpolgármestertől azzal kapcsolatban, hogy támogatja-e a már elnyert világesemények megrendezését – ebbe a körbe tartozik az atlétikai vb vagy a 2022-es kézilabda Európa-bajnokság.

Közben Baji Balázs és több ismert sportoló kampányt is indított, melyhez számos kiváló sportoló és a magyar szövetség is csatlakozott: „Még senki nem mondott olyat, hogy nem Budapest rendezi a vb-t. Mi azt szeretnénk, hogy ez ne is forduljon meg senkinek a fejében! A cél, hogy mindenki lássa, sokan vagyunk, akik imádjuk az atlétikát és szeretnénk 2023-ban Budapesten látni a vb-t! Minél többen vagyunk, annál kevésbé gondol bárki arra, hogy ne fővárosunk rendezze a világbajnokságot. Csatlakozz hozzánk, hogy együtt váltsuk valóra ezt az álmot!” – áll a Facebookon közzétett felhívó szövegben.

A világbajnoki bronzérmes Baji Balázs az atlétika jövőjét féltő, összefogást kezdeményező posztot tett ki a közösségi oldalára a kampány kapcsán. „Elbizonytalanított a jelenlegi helyzet és megijedtem attól, hogy a budapesti atlétikai világbajnokság és vele együtt az atlétika jövője veszélybe kerül. Fontosnak érzem, hogy a végleges döntés előtt mindenki tudja, hogy mit jelent számunkra a hazai rendezésű világesemény, és azt is, hogy az atlétikának, ami Magyarország ötödik legsikeresebb sportja, nincs egy igazi otthona, edzőközpontja, nemhogy nemzetközi eseményekre alkalmas létesítménye – olvasható a bejegyzésben, amely így folytatódik:

„A vb szól erről és még többről. Szól rólunk, akiknek a hazai közönség mindennél többet jelent, és szól azokról a fiatalokról, akik a hazai rendezésű vb miatt kapnak kedvet a gátfutáshoz vagy más versenyszámhoz. Nem is beszélve a nézőkről, akik életre szóló élményt kapnak! Nem tudom, most honnan fog jönni a segítség, de hiszem, hogy akinek volt a fentiekhez hasonló élménye, az megérti, hogy miről beszélek. Mondják egyesek, hogy az atlétika alig érdekel valakit. Hogy a mi sportágunk népszerűsége sehol nincs a többi sporthoz képest. Mutassuk meg, hogy hányan szeretik az atlétikát, és fogjunk össze a jó ügyért!”

Bajihoz számos versenyzőtársa, így a súlylökő világbajnok Márton Anita és a hétpróbázó Krizsán Xénia is csatlakozott.

„A tavalyi évben kétszer éreztem magam a fellegekben. Először Birminghamben, amikor megszereztem a magyar atlétika első világbajnoki aranyérmét. Másodszor, amikor Budapest elnyerte a 2023-as atlétikai vb rendezési jogát. A pályázat során – amelynek én is aktív részese voltam – legalább úgy küzdöttem, mintha a dobókörben álltam volna. Küzdöttem nemcsak a vb-ért, nemcsak egy végre használható edzőközpontért, hanem az egész hazai atlétikáértemelte ki Márton Anita, aki egyetértett abban, hogy a vb csak egy eszköz arra, hogy hatalmas dolgok történjenek a sportágban.

„Versenyeztem itthon, tudom, mennyi pluszt jelent a közönség buzdítása, de a vb az mégis más. Pár napja azonban elkezdtem kapni a kérdéseket: Xéni, nem félsz, hogy bukik a vb? Hogy hiába hittem, mégis máshol rendezik? Igazából erre nem tudok mit felelni, nem vagyok politikus, hanem sportoló. Nekem nincs jobb- vagy baloldali buzdítás, számomra csak EGY közönség van. A hazai pálya. Ahol mindent beleadok írta le érzéseit Krizsán Xénia.

2021.07.09 09:14:52

Atlétika SZABÓ GÁBOR

A 150 éve született Szokolyi Alajos díjmentesen kapott nemességet Ferenc Józseftől.

2021.07.08 21:31:25

Atlétika N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Embert ily gazdaságosan futni, gátat ily tökéletesen venni négyszáz méteren nem láttam, s hinni szeretném, nemcsak nagy eredményeket, új szemléletet is hozhat az új világcsúcstartó, a norvég Karsten Warholm példája.

2021.07.01 08:05:54

Atlétika VINCZE SZABOLCS

Háromszor járt Budapesten, legutóbb 2019-ben, az Év Sportolója Gála díszvendégeként.

2021.05.24 09:19:56

Atlétika L. PAP ISTVÁN

Négy olimpián nyert érmet, s egyedüli sportolóként futott világcsúcsot 100, 200 és 400 méteren.

2021.04.14 19:31:32

Atlétika VINCZE SZABOLCS

A fedett pályás Európa-bajnokságon 8. lett, minden idők legjobb magyar téli Eb-döntős idejével.