MTI, I. SZ. 2020.12.03 12:03 Frissítve: 2020.12.03 12:03

Atlétika: jövőre feloldhatják az oroszok tilalmát

Márciusban megindulhat az a folyamat, amelynek végén a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) megszünteti az orosz szövetség felfüggesztését.


A WA jelenleg is zajló online kongresszusán a tagok a korábbinál lényegesen pozitívabban állnak az orosz szövetséghez (VFLA), ami a szervezet napokban rendezett tisztújításnak köszönhető. Rune Andersen, az orosz szövetség működését vizsgáló bizottság vezetője videotelefonon keresztül tárgyalt röviden Peter Ivanovval, a VFLA új elnökével, és a megbeszélést nyitottnak és konstruktívnak nevezte.

„Amennyiben Ivanov elkötelezett lesz és a szükséges erőforrásokat a terv mögé állítja, illetve sikerül elnyernie a szövetségen belül a támogatást hozzá Moszkvában és a többi régióban, akkor a bizottságunk és a nemzetközi szakemberek készek minden segítséget megadni számára, hogy elérhesse a felfüggesztés megszüntetését és az orosz atléták visszatérését a nemzetközi viadalokra” – nyilatkozta Andersen.

A nemzetközi szövetség szeptemberben határozott meg új menetrendet az orosz szövetség számára a felfüggesztés visszavonásának érdekében. A legfontosabb határidő március elseje, addig kell az oroszoknak részletes tervvel előállniuk az elvárt intézkedések és változások bevezetésére.

Az orosz szövetség mostanra egyértelműen lépéskényszerbe került, mivel a WA szeptemberben már a végleges kizárását mérlegelte, és bár ezt végül nem tette meg, jelen állás szerint az orosz atléták már semleges színekben sem indulhatnak nemzetközi viadalokon. A márciusi határidőt a WA biztosan nem halasztja tovább, amennyiben a VFLA nem teszi meg addig a szükséges lépéseket és nem fizeti a meghatározott eljárási díjat, a kizárás sorsára jut.

Az Orosz Atlétikai Szövetséget öt éve függesztette fel a nemzetközi szövetség az országban felderített rendszerszintű doppingolás és egyéb kihágások miatt. Az orosz atléták a riói olimpián már nem vehettek részt, és azt követően is csak semleges színekben indulhattak nemzetközi versenyeken.

Ehhez minden sportolónak kérvényt kellett benyújtania a nemzetközi szövetséghez és azt külön bírálta el egy arra kijelölt testület. A WA tanácsa viszont a külön indulási engedélyek kiadását szeptemberben felfüggesztette, mivel Oroszországban nem történt előrelépés a szövetség büntetését eredményező állapotok megváltoztatására.

Rune Andersen most azt is elmondta, hogy a versenyengedélyek eddigi kiadásának rendszerét akár már a március előtt visszaállíthatják, ha az Ivanov vezette szövetség eredményeket tud majd felmutatni.

2021.01.25 18:14:03

Atlétika L. PAP ISTVÁN

A csehszlovák műhelyben kotyvasztott szakállas rekordokat meg sem tudják közelíteni

2020.10.30 17:28:38

Atlétika VINCZE SZABOLCS

A huszonkilenc éve magyar csúcstartó vb-ezüstérmesnek mindig az járt a fejében, hogy feljebb jusson. sosem tartotta magát különösebben bátornak.

2020.10.21 18:31:06

Atlétika LÁNDORI BALÁZS

Wladyslaw Kozakiewicz világcsúccsal nyert a moszkvai játékokon – aztán csinált még valamit.

2020.10.21 22:32:44

Atlétika CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Meddig lehet az emberi agyat és akaratot folyamatosan halogató üzemmódban tartani? Meddig lehet abban a tudatállapotban tervezgetni felkészülést és formaidőzítést, amelyet a korábbi évtizedek alakítottak, illetve építették köré a versenynaptárt?

2020.10.06 23:56:56

Atlétika MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Senki sem tilt meg most szigorúbb házirendet a sportklubokban, egyetlen sportembernek sincs ott a kés a nyakán, hogy márpedig bulizni kell menni – és a sor folytatható. Pusztán az a kérdés, mennyit vagy hajlandó áldozni azért, hogy a legnagyobb célod elérd?