Nemzetisport.hu 2012.09.29 13:46 Frissítve: 2015.01.05 02:13

Mata szabadrúgásai okozták az Arsenal vesztét

Az angol labdarúgó-bajnokság (Premier League) 6. fordulójának nyitó mérkőzésén a Chelsea a gólig és gólpasszig jutó Juan Mata vezérletével, valamint Petr Cech bravúrjainak köszönhetően idegenben 2–1-re legyőzte az Arsenalt.


Mata szabadrúgását Koscielny terelte a saját kapujába, ezzel a góllal alakult ki a 2–1-es vendégsiker (Fotó: Action Images)

 

A mostani szezonban e napig veretlen „ágyúsok” nagyszerű játékkal hoztak el egy pontot a bajnoki címvédő Manchester City otthonából egy héttel ezelőtt (1–1), a hét közepén pedig 6–1-re győzték le a Coventryt a Ligakupában. A Chelsea szintén veretlenül várta e meccset a Premier League-ben, a BL-címvédő londoni „kékek" ráadásul a bajnoki táblázatot is vezetik, a mai nap előtt megszerezhető 15 pontból 13-at gyűjtöttek be. A hétközi Ligakupa-fordulóban Roberto Di Matteo fiai is hatszor találtak be, de ők nem kaptak gólt a másodosztályú Wolverhamptontól (6–0).

A Chelsea számára a szombat kora délután kezdődő idegenbeli mérkőzés ígérkezett az első igazán komoly bajnoki tesztnek a szezonban, és arra lehet számítani, hogy a kilencvenperces csata minden bizonnyal sok mindent el is árul a BL-címvédő igazi erejéről, formájáról.  

A két csapat megelőző utolsó (szintén az Emirates Stadionban lejátszott) mérkőzése gól nélküli döntetlennel végződött, s mivel ez a két alakulat kapta a legkevesebb gólt a Premier League korábban lezajlott öt fordulójában (szám szerint kettőt-kettőt), könnyen előfordulhatott (volna), hogy szombaton is egy kevés gólos meccset fogunk látni.

Minden sorozatot figyelembe véve a két fél legutóbbi öt találkozójából hármat a Chelsea nyert meg (a mai találkozó előtt), ám több alkalommal is Didier Drogba volt a siker kulcsa, aki a nyáron elhagyta a klubot.

Bár a találkozó egy nagy Chelsea-lehetőséggel indult – David Luiz szabadrúgása ugyanakkor a vártnál sokkal rosszabbul sikerült –, az első negyedóra az Arsenal fölényét hozta, igaz, a kaput nemigen találták el a hazai játékosok, amikor pedig igen, akkor sem kellett Cechnek bravúrt bemutatnia.

A 20. percben aztán némileg váratlanul megszerezte a vezetést a vendégcsapat, Mata szabadrúgását Torres pofozta 4 méterről Mannone kapujának jobb sarkába (0–1).

Torres góljával szerezte meg a vezetést a Chelsea (Fotó: Action Images)


Sőt, a spanyol támadó percekkel később duplázhatott volna, de ziccerben nem tudott ellőni Mannone mellett. Nem úgy a labda melett: a luft eredménye egy nagy esés lett – hogy a Koscielny hozzáért-e ellenfeléhez, nem egyértelmű, a síp azonban biztosan néma maradt.

A találkozó inkább mezőnyjátékkal folytatódott, elvétve akadt egy-két távoli lövés, betörési kísérlet – ez utóbbiakban Gervinho járt élen.

A félidő hajrájában a nagyon aktív Gervinho kiegyenlített: a Diaby sérülése miatt csereként beálló Oxlade-Chamberlain jobb oldali beadása után nagyszerűen vette át a labdát az ötös előterében, majd fordulásból kilőtte a bal felső sarkot (1–1).

Gervinho egyenlített az első félidő hajrájában (Fotó: Action Images)

Az utolsó másodpercekben még egy Torres-oldalháló okozott riadalmakat, újabb gól azonban már nem esett az első félidőben.

A második játékrész úgy indult, ahogy a mérkőzés: az „ágyúsok” nyomtak, két kapáslövés után azonban nem sikerült kaput találniuk – nem úgy a túloldalon…

A kihagyott hazai lehetőségek ismét megbosszulták magukat. Mata újabb szabadrúgása után Koscielny tudott egyedül labdához érni, ő pedig a saját kapuja jobb sarkába továbbította (1–2).

Még mindig csak egy óra játékhoz közeledtünk, amikor Gervinho bal oldali beadása után Podolski fejesét hárította bravúrral Cech, majd egy megpattanó hazai beadás okozta rémületet követően ismét a csehnek kellett résen lennie: Giroud lövése David Luizon változtatott irányt, ám a „kékek” kapusa óriási reflexmozdulattal védeni tudott.

A találkozó hajrájában aztán már Cech sem tudott mit kezdeni Koscielny és Giroud helyzeténél, de előbbi fejesét a bal oldali kapufa hárította, utóbbi kiszorított lövése pedig az oldalhálóban halt el, így a Chelsea végül mindhárom pontot megkaparintotta.

ARSENAL–CHELSEA 1–2
 


PREMIER LEAGUE
 6. FORDULÓ
Arsenal–Chelsea 1–2 (Gervinho 42, ill. Torres 20., Mata 54.)
PERCRŐL PERCRE
95.
Véget ért a mérkőzés. Nyert a Chelsea!
94.
Bertrand egyéni akciója után Hazard lövése pattant szögletre.
93. Ramires besárgult.
91.
Giroud már Cech mellett is elvitte a labdát Oxlade-Chamberlain nagyszerű passza után, de az ötös bal sarkáról az oldalhálóba lőtt. 
90.
Négy perc hosszabbítás következett.
89.
Gervinho lekészítése után Cazorla 16 méterről fél méterrel a jobb felső sarok fölé-mellé tekert.
85.Mata helyén Bertrand folytatta.
83.
Óriási lehetőség maradt ki! Cazorla végezhetett el szabadrúgást a 16-os bal oldalvonala mellől, Koscielny megelőzte Cechet, ám 5 méterről a bal oldali kapufára fejelt, a kipattanó után pedig már lesről próbálkoztak a hazaiak.
81.David Luiz helyére Cahill állt be.
80.
Mata szabadrúgását Giroud fejelte ki, utóbbit pedig Koscielny le, ami után az áldozat a földön is maradt, ápolni kellett.
79.
Matát még pont a 16-os vonala előtt akasztotta Gibbs.
78.
Gibbs lövése jócskán fölé szállt.
76.
Hazard szögletei után sem született helyzet.
74.Csere a vendégeknél is, Oscar helyére Moses érkezett a pályára. A sarokrúgás után nincs helyzet.
73.Óriási Cech védés! Cazorla egyéni akciója után Giroud lövése David Luiz lábán pattant meg, a cseh kapus pedig reflexmozdulattal még belekapott, így centikkel a jobb felső mellé szállt a labda.
72.Mata bal oldali beadását könnyedén hatástalanították.
69.Torres került földre Gibbs mellett, újra néma maradt a síp.
67.A sarokrúgás után felszabadult a kapu.
67.Kettős csere a hazaiaknál: Ramsey helyére Walcott, Podolski helyére pedig Giroud állt be. 
66.
Oxlade-Chamberlain lapos lövése nem okozott gondot, az újabb hazai beadás pedig végül szögletre pattant.
65.
Oscar 19 méteres lövése egy védőn megpattanva nem jelentett már veszélyt.
62.
Jenkinson esett el Cole mellett a 16-os vonala mellett. A szabadrúgás után nem alakult ki helyzet, a kontra pedig megakadt Torresen.
61.
Az újabb Mata-szabadrúgás után kifejelték a védők a labdát.
59.
Egy bal oldali beadás után Podolski 5 méteres fejesénél óriási bravúrral védett Cech.
54.Ismét vezet a Chelsea! Mata szabadrúgásához egyedül Koscielny ért hozzá, a labda pedig a jobb alsóban kötött ki. A spanyolnak adták a gólt. 1–2
52.Vermaelen sodorta el a kilépni készülő Torrest a kaputól 27 méterre.
50.
Podolski beadása után a védők csak Cazorláig tudtak tisztázni, a spanyol kapáslövése azonban nem jelentett veszélyt.
49.
Gervinho passza után Oxlade-Chamberlain 22 méteres kapáslövése jócskán elkerülte a kaput.
48.Mata szöglete után David Luiz esett el a 16-oson belül, kapott érte egy sárgát.
46.Csere nélkül folytatódik a mérkőzés.
45+3.Torres tört be a 16-oson belülre a bal oldalon, 12 méteres lövése azonban az oldalhálóban kötött ki. Véget ért az első félidő.
45.
Három perc hosszabbítás következett.
44.
Jenkinson jobb oldali beadását kivágták a védők.
43.Egyenlített az Arsenal! Oxlade-Chamberlain jobb oldali beadása után Gervinhóhoz került a labda, ő a kapunak háttal állva átvette, majd fordulásból, 6 méterről a bal felsőbe lőtt. 1–1
39.Oscar harmadik szabálytalansága után jött a megérdemelt sárga.
37.David Luiz indítása kicsit hosszú volt Torresnek, így Mannonéé lett a labda.
35.Ramsey szabálytalankodott Oscarral szemben, sárgát kapott.
34.
Arteta buktatása után Gervinho tört be a 16-oson belülre, de csak egy szögletet tudott kierőszakolni; a sarokrúgás után kivágták a védők a labdát, majd Oxlade-Chamberlain jobb oldali beadását könnyedén fogta Cech.
32.
Vermaelen gondolt egyet és lőtt mintegy 33 méterről kapura – ha még tízzel hátrébbről próbálkozik, talán kaput is talált volna.
29.
Torres 7 méteres lövését védte ugyan Mannone, de ha bemegy, sem ért volna, mivel a spanyol lesen kapta a labdát.
28.
Bal oldali beadás után Gervinho fejelte az 5-ös jobb sarkáról középre a labdát, amelyet Terry mellel adott haza Cechnek.
25.
Cazorla jobb oldali beadása szögletre vágódott, a sarokrúgás után nem alakult ki helyzet.
23.
Tizenegyesgyanús eset a Chelsea kapuja előtt: Cazorla került a földre, a síp azonban néma maradt, így a túloldalon Torres került ziccerbe, ő megpróbált középre húzni és ellőni a kijövő Mannone mellett, de luftot rúgott, és elesett... Talán egy nagyon picit hozzáért Koscielny, ez a sokadik visszajátszás után sem lett teljesen egyértelmű, azonban a spanyol hiába reklamált, a játékvezető ezúttal is továbbot jelzett.
20.Hazard-t vágták fel a kaputól 33 méterre. Mata beívelt szabadrúgása elszállt David Luiz felett, Torres pedig védője szorításában, négy méterről a jobb sarokba lőtt. 0–1
18.
Gervinho egyéni akciója után nem született gól.
17. Diaby megsérült, helyére Oxlade-Chamberlain állt be.
16.
Hazard passza után Ivanovics indult meg a jobb szélen, beadása után azonban tisztáztak a védők.
12.
Az „ágyúsoknak” nagyon tetszett a 16-os előterének jobb oldala, most Diaby eresztett meg lövést, középmagas próbálkozása Cech ölében halt el.
10.
Gervinho beadását blokkolták, majd a hozzá visszapattanó labdát Cazorla elé tálalta, aki 20 méterről a bal felső fölé lőtt.
 9.Gibbs beadását Ivanovics hatástalanította.
 5.Jenkinson jobb oldali beadását könnyedén vágta ki Terry, a vendégkapu azonban nem szabadult fel, csak Ramsey 18 méteres, kissé jobbról leadott lövése után – a labda a bal felső sarok fölé-mellé szállt.
 3.David Luiz végezhetett el 32 méterről szabadrúgást, gyengécske lövése pont Mannone ölébe pattant.
 1.Elkezdődött a találkozó.

 A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Chelsea 6 5 1 11–3 +8  16
2. Manchester United 5 4 1 12–6 +6  12
3. Everton 5 3 1 1 9–5 +4  10
4. West Bromwich Albion 5 3 1 1 7–4 +3  10
5. Arsenal 6 2 3 1 10–4 +6  9
6. Fulham 5 3 2 12–7 +5  9
7. Manchester City 5 2 3 10–7 +3  9
8. Tottenham 5 2 2 1 8–6 +2  8
9. West Ham 5 2 2 1 5–4 +1  8
10. Newcastle 5 2 2 1 6–6 0 8
11. Swansea 5 2 1 2 10–7 +3  7
12. Sunderland 4 4 4–4 0 4
13. Stoke City 5 4 1 4–5 –1  4
14. Aston Villa 5 1 1 3 5–9 –4  4
15. Wigan 5 1 1 3 5–10 –5  4
16. Southampton 5 1 4 9–15 –6  3
17. Norwich City 5 3 2 2–8 –6  3
18. Liverpool 5 2 3 4–10 –6  2
19. Queens Park Rangers 5 2 3 3–11 –8  2
20. Reading 4 1 3 4–9 –5  1

 

2022.10.04 21:05:44

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. ...akinek néhány éve még az egész világ udvarolt.

2022.10.02 13:40:18

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A Manchester United hiába szerzett három gólt, nem volt ellenszere a norvég klasszisra.

2022.10.01 12:23:30

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

Partey hatalmas gólt lőtt, Jesus és Xhaka is betalált a Tottenham ellen. A vége 3–1.

2022.09.09 00:12:49

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Bajnokcsapatainkat előselejtezős fordulók során át előszobáztatják a BL-ben, míg a sajátjaik akkor is automatikusan a főtáblán kezdik, ha nem is bajnokok.