Az Everton elnöke szerint Moyes a világ legjobb edzői között van

Vágólapra másolva!
2009.04.20. 20:59
Rossz volt a Wembley gyepe, tartalékos a Manchester United, de a tény megváltoztathatatlan: 14 év után ismét FA-kupa-döntőbe jutott az Everton, ezzel pedig lassan kiteljesedik David Moyes szívós és kitartó munkája, mellyel korlátozott anyagi lehetőségek közepette is Anglia egyik legstabilabb csapatát hozta össze. A menedzsert Bill Kenwright, a liverpooli „kékek” elnöke már a világ legjobb edzői közé sorolja.
Személyes diadal: Moyesnak és az Evertonnak nagyon sokat jelentett az MU elleni siker
Fotó: Action Images
Személyes diadal: Moyesnak és az Evertonnak nagyon sokat jelentett az MU elleni siker
Személyes diadal: Moyesnak és az Evertonnak nagyon sokat jelentett az MU elleni siker
Fotó: Action Images
Személyes diadal: Moyesnak és az Evertonnak nagyon sokat jelentett az MU elleni siker

MENEDZSERNEK SZÜLETETT?

Több volt játékosa és korábbi játékostársa szerint David Moyes menedzsernek született… Tény, már nagyon fiatalon megszerezte első edzői képesítéseit, és ifiként is „rendet teremtett” a pályán, mint ahogy az kitűnik Pat Nevin – egykori Everton-játékos, aki a Celticben nevelkedett együtt vele – beszámolójából.

„Egy ifimeccsen nem mentem oda elég keményen egy ötven-ötvenes szituációban. Nyertünk és rúgtam jó néhány gólt, de a meccs után félrevont, és azt mondta: ha még egyszer nem merek odalépni, akkor nekem annyi. Nem is egy csapatban játszott velünk, de eljött megnézni a meccseinket, és mi hallgattunk rá. A személyisége és a fanatizmusa nagyon hasonló Sir Alex Fergusonéhoz” – mesélte Nevin.
„A siker mögött igazából egy ember áll, egy fiatal szakember, aki hét évvel ezelőtt egy féltérdre rogyott klubot vett át. Emlékszem, akkor éjfél után még két órán keresztül beszélgettünk a terveiről, és ezektől sosem tért el a későbbiekben. David Moyes az Everton maga, és én kalapot emelek a teljesítménye előtt” – nyilatkozta az elnök.

„Négy vagy öt éve azt mondtam, a világ legjobb menedzserei között lesz. Most ott van: szerintem a bekerült a legjobb öt közé. A vasárnapi az ő nagy napja volt” – tette hozzá Kenwright, aki a klub hivatalos honlapjának adott interjút.

Ha az nem is biztos, hogy Moyes benne van a világ öt legjobb trénerének listájának, az igen, hogy a Premier League egyik legkitűnőbb szakembere, aki kőkemény munkával formálta saját képére az Evertont, tette ezt ráadásul igen korlátozott anyagi lehetőségek között.

Kitűnő játékosokat (Tim Cahill, Joleon Lescott, Phil Jagielka) „szúrt ki” másodosztályú kluboknál, vasfegyelmet tart a csapatnál, rengeteg saját nevelésű játékost vetett be, és most reméli, hogy a klub feljebb tud lépni egy szinttel, amelyet a rendszeres európai kuparészvétel jelentene az Evertonnak.

„Rendkívül fontos volt a döntőbe jutás, nem is annyira nekem, hanem a klubnak. Korábban többször elmondtam már, csak akkor tudunk előrelépni, ha rendszeresen játszunk az európai kupákban. Az FA-kupa jelentette a kaput Európába, és kész vagyunk belépni rajta. Azt mondtam a játékosoknak, hogy az elődöntő csak felkészülés a döntőre. Remélem, jó felkészülés…” – nyilatkozta a menedzser.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik