Ince az első színes bőrű brit menedzser az angol élvonalban

Vágólapra másolva!
2008.06.22. 18:49
Az angol válogatott történetének első színes bőrű csapatkapitánya volt Paul Ince, aki 53 alkalommal szerepelt a „háromoroszlánosok” nemzeti tizenegyében, és legutóbb a Milton-Keynes Dons csapatával megnyerte az angol harmadosztályú bajnokságot. Ez jó ajánlólevélnek bizonyult számára, a következő bajnokságot ugyanis már az élvonalban kezdi. A Blackburn vezetői az előzetes várakozásoknak megfelelően végül őt nevezeték ki a Manchester City kispadjára átülő Mark Hughes helyére.
Bajnokként érkezik Blackburnbe a tréner
Fotó: Action Images (archív)
Bajnokként érkezik Blackburnbe a tréner
Bajnokként érkezik Blackburnbe a tréner
Fotó: Action Images (archív)
Bajnokként érkezik Blackburnbe a tréner
A 41 éves Ince három éves kontraktust kötött a klubbal, és szerződtetése már csak azért is történelmi, mert ő lesz az első színes bőrű és angol nemzetiségű menedzser az angol labdarúgás élvonalában. Korábban már Ruud Gullit illetve Jean Tigana is dolgozott az élvonalban, és ugyan ők feketék, de nem angolok.

Ince egyébként nem rendelkezik az angol élvonalbeli munkavállaláshoz szükséges UEFA Pro Licenc-szel, de az illetékesektől két évet kapott arra, hogy elvégezze a megfelelő tanfolyamot és megszerezze a képzettséget igazoló papírt.

Korábban egyébként az angol élvonalban a Middlesbrough edzője, Gareth Southgate, a Chelsea-től egy hónapja kirúgott Avram Grant és a Southampton volt főnöke, Steven Wiggley is kapott már hasonló haladékot.

Ince kinevezése egyébként azt is jelenti, hogy már a negyedik olyan edző került állásba az élvonalban, aki játékosként Sir Alex Ferguson Manchester Unitedjének is tagja volt. A jelenlegi felállás szerint Steve Bruce a Wigan edzője, Roy Keane a Sunderland, míg Ince elődje, Mark Hughes – ahogy már említettük – visszatért Manchesterbe, és a Citynél vállalt munkát.

INCE PÁLYAFUTÁSA

Paul Emerson Carlyle Ince a '90-es évek legjobb angol védekező középpályása volt, aki kitartásának, elszántságának és győzni akarásának köszönhetően konstans módon a közönség első számú kedvence volt angliai csapatainál. A West Ham neveltje 22 esztendősen került a Manchester Unitedbe, ahol hamar Alex Ferguson alapembere lett. 1995-ben az Internazionaléba szerződött, de nem ízlett neki a Serie A világa, két idény múlva hazamenekült Angliába, némi meglepetésre a Liverpoolba.

Szörnyen kezdett a vörösöknél, mire formába lendült, lemondtak róla a Middlesbrough javára, ahonnan három szezon múlva, 35 éves korában a Wolverhampton Wanderersbe igazolt. Karrierje leszállóágában négy idényen át szolgálta a “farkasokat”, majd a Swindon Townban és a Macclesfield Townban vezetett le, utóbbi helyen már játékos-edzőként.

A válogatottban 53 mérkőzésen szerepelt, pályára lépett az 1996-os és 2000-es Európa-bajnokságon és az 1998-as vb-n is.
Az elmúlt évet a Milton Keynes Dons kispadján töltötte, akikkel megnyerte a League Two aranyérmét - ám valószínűleg nem ennek, hanem fényes játékosmúltjának köszönheti a Blackburn menedzseri székét.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik