Feljutott a Manchester, jövőre a hetedosztályban szerepel a United

Vágólapra másolva!
2008.05.07. 17:29
Angliában sok furcsaságot tapasztalni, ám az biztos, hogy imádják a focit, elvégre a labdarúgás őshazájának tekinthető a szigetország. Az ezredforduló óta többször előfordult, hogy egy csapat szurkolói – nem egyetértve a klubvezetés egy-egy döntésével –, a neves profikhoz hasonlóan saját klubot indítanak el, és neveznek bajnokságba.
Így néz ki egy hetedosztályú bajnoki Angliában - pirosban támad a United
Így néz ki egy hetedosztályú bajnoki Angliában - pirosban támad a United
Így néz ki egy hetedosztályú bajnoki Angliában - pirosban támad a United
Így néz ki egy hetedosztályú bajnoki Angliában - pirosban támad a United

A legnagyobb visszhangot kapó ilyen irányú ténykedés a Manchester United szurkolóihoz köthető, akik 2005-ben a Glazer fivérek felvásárlási akciójakor döntöttek úgy, hogy nem értenek egyet az amerikai mágnások érkezésével. Ezért tiltakozásképp megalapították az FC United of Manchestert, és a 2005-os szezonban az angol 10. osztályban indultak.

Az FCUM a hangzatos Észak-nyugati Megyei Másodosztályból indulva két év alatt két osztályt lépett előre, idén pedig az Észak-nyugati Premier Liga Északi Egyes Divíziójának második helyén végzett, és a rájátszást megnyerve jutott fel, így jövőre a 7. osztályban szerepelhet.

Az FC United vezetőségének egyébként igen komolyak az elképzelései az elkövetkező évekre: többek között minimum ötezres átlag-nézőszámot szeretnének elérni, jövőre tovább mennének a hatodosztályba, és 2012-re felhúznák saját tízezer fős stadionjukat. Mindezt az angol hetedosztályban szerepelve.

A manchesteri kis klubhoz hasonlóan a Liverpool-drukkerek által alapított AFC Liverpool is a 10. osztályban kezd – ők azért szakadtak ki az Anfield Roadról idén márciusban, mert túl drágának találták az éves bérletet.

Az AFC Liverpoolnál viszonylag gyorsan sikerült lezavarni a bajnoki nevezést illető procedúrát, és a brigád már be is nevezett a 2008–09-es szezonra.

A harmadik nagy, egykori élvonalbeli csapat, amelyik szurkolói változatot is kapott az AFC Wimbledon, amely azért másabb helyzetben van, mint a fent említett két brigád. A „teniszezők” klubja anyagi helyzete miatt elköltözött Milton Keynesbe, ám oda a drukkerek már nem követték a csapatot, így az szép lassan csődbe ment.

A legkeményebb Wimbledon-szurkolók már 2002-ben beneveztek a 10. osztályba az AFCW-vel, és remek menetelésbe kezdtek – többek között 78 bajnoki mérkőzésen keresztül nem találtak legyőzőre, ami angol rekord. A magát az eredeti Wimbledon FC-nek nevező csapat az elmúlt idényben a hetedik osztályban vitézkedett, és a szezon végén bejutott a rájátszásba, amit megnyerve biztosította helyét a hatodik vonalban.

Amúgy a hatodosztály a nem profi körülmények között készülő csapatok második legerősebb bajnoksága Angliában. A helyi és regionális ligák egész sora üzemel az angoloknál, a futballőrületre jellemző, hogy a legalsó liga a 24. osztályt(!) jelenti.

A Bristol Downs Liga 4. Divíziójában olyan szép nevű klubok szerepelnek, mint például a Bristol Barcelona Reserve (azaz a Bristol Barcelona tartalékcsapata), amelynek első csapata az illusztris 20. osztályban játszik.

Azon se lepődjünk meg, ha az angol nyolcadosztály bajnoki jegyzőkönyveit böngészve egészen véletlenül magyar névre bukkanunk, ugyanis a korábbi magyar bajnok balhátvéd, a 32 éves Kiss György a Nantwich Town futballistája. Csapatával a 3. lett a 42 meccses szezonban, 22 alkalommal pályára lépve 2 góllal járult hozzá a bronzéremhez.

VIDEO A WIMBLEDON FELJUTÁSÁRÓL

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik