WNBA: Holt, Coleman, Griffin és a többiek számára nincs nyári szünet - szezonrajt

Vágólapra másolva!
2011.06.04. 07:22
Címkék
A Los Angeles Sparks–Minnesota Lynx mérkőzéssel (82–74) magyar idő szerint szombatra virradó éjszaka megkezdődött az észak-amerikai női profi kosárlabda-bajnokság (WNBA) 2011-es idénye.

A bajnokságban tizenkét csapat vesz részt, ezeket két divízióba osztották. A szeptember közepéig tartó alapszakasz után csoportonként négy csapat jut be a rájátszásba, amelynek végén Kelet és Nyugat legjobbja az egyik fél harmadik győzelméig tartó csatát vív a végső sikerért.

A női NBA 1997 óta létezik, a most kezdődő a 15. szezonja. A bajnoki örökranglistát az időközben megszűnt Houston Comets vezeti négy elsőséggel a ma Tulsában működő korábbi Detroit Shock (3), továbbá a Los Angeles Sparks (2), a Phoenix Mercury (2), a jelenlegi címvédő Seattle Storm (2), valamint a már nem létező Sacramento Monarchs (1) előtt.

A CSOPORTOK
KELETI CSOPORT
Atlanta Dream
Chicago Sky
Connecticut Sun
Indiana Fever
New York Liberty
Washington Mystics
NYUGATI CSOPORT
Los Angeles Sparks
Minnesota Lynx
Phoenix Mercury
San Antonio Silver Stars
Seattle Storm
Tulsa Shock
A menetrend

Ami az erőviszonyokat illeti, a WNBA honlapján megszavaztatott klubvezetők a legutóbbi idény legjobbját, az ausztrál Lauren Jacksont soraiban tudó Seattle Stormot tekintik a bajnoki cím fő várományosának (58.3 százalék), míg döntőbeli ellenfelének az Atlanta Dreamet vagy az Indiana Fevert várják (41.7-41.7 százalék).

Bár Iványi Dalma, Nagy Andrea és Ujhelyi Petra nyomába nem lép egyetlen honfitársunk sem, azaz nem játszik magyar légiós az évadban, magyar érdekeltségű csapatokat azért figyelhetünk.

A soproniakkal bajnoki címet szerző Amber Holt (Tulsa) és Marissa Coleman (Washington), valamint a pécsi Kelsey Griffin és a győriek által a közelmúltban szerződtetett Renee Montgomery (mindkettő Connecticut) ott lesz a mezőnyben.

A korábban rövidebb-hosszabb ideig Magyarországon légióskodó kosarasok közül mások is felbukkannak majd a mérkőzéseken, például Kristi Toliver (Los Angeles), Tully Bevilaqua (San Antonio) és Angel McCoughtry (Atlanta).

Ami az utánpótlást illeti, az idei amatőrjátékos-kiválasztón a 21 éves Maya Moore kelt el elsőként, ő a Minnesota Lynx kötelékében kezdi meg WNBA-beli pályafutását.

A holt idény egyik szenzációja Sheryl Swoopes újbóli játékra jelentkezése volt: a WNBA történetének első szerződtetett játékosa, a háromszoros olimpiai bajnok „női Michael Jordan" a Detroitból Tulsába költöző Shock játékosaként kezdi a szezont – túl a 40. születésnapján!

Az első játéknapon a kétszeres bajnok Los Angeles Sparks a 19 pontot és tíz lepattanót jegyző Candace Parker vezetésével 82–74-re győzött a Minnesota Lynx ellen.

WNBA
ALAPSZAKASZ, 1. JÁTÉKNAP
Los Angeles Sparks–Minnesota Lynx 82–74
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik