NBA: LeBron James megsérült, a Lakerst is legyőzte az Atlanta

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.03.21. 09:30
null
LeBron James megsérült (Fotó: Getty Images)
LeBron James sérülése után nem bírt a bomba formában lévő Hawksszal a címvédő, a Philly három kezdőjátékosa nélkül is parádézott, a Clippers ismét előkapta a jobbik arcát, a Bucks lenyomta a Spurst, a Memphis pedig visszavágott a Golden State-nek. Ez történt az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) legutóbbi játéknapján.

 

Los Angeles Lakers–Atlanta Hawks 94–99

LeBron James megsérült. A vereségnél is jobban fáj a Lakersnek az, hogy a második negyedben bokasérüléssel kidőlt a vezér, LeBron James – egyelőre nem tudni, hogy mennyire komoly a dolog, de eléggé nagy fájdalmai voltak a hazaiak MVP-jelöltjének, nem is tért vissza és a többiek sem árultak el semmit az állapotáról. Mivel Anthony Davis és Marc Gasol amúgy sem állt rendelkezésre, így meglehetősen nehéz helyzetbe kerültek az arany-lilák, akik a nagyszünetig még megpróbálták megnyomni a dolgot és egy ponttal vezettek is félidőben, de aztán a fordulás után 0/11-gyel kezdtek mezőnyből, összesen 12 pontot dobtak a harmadik negyedben és onnantól hátrányban voltak. Nem szakadtak le nagyon, mert védekezésben parádésan küzdöttek, de nem volt bennük elég tűzerő ahhoz, hogy fordítsanak, így négy győzelem után újra vereséget szenvedtek – ráadásul ha Jamest is elvesztették pár meccsre, az eléggé visszavetheti őket...

 

Nyolcból nyolc. Ugyan több játékos is elmondta az Atlantánál, hogy James sérülése után már nem ugyanolyan megverni a Lakerst, de ettől még megverték, így zsinórban nyolcadik sikerüket könyvelhették el, amire 2015 januárja óta, tehát hat éve nem volt példa Nate McMillan továbbra is veretlen vezetőedzőként, így pedig utolérték a Miamit a keleti negyedik-ötödik helyen. Támadásban nem brillíroztak a Lakers szigorú védekezése ellen, de a fordulás után Danilo Gallinari feljebb kapcsolt, egymaga beszórt 14 pontot, John Collins (27 pont, 16 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 blokk) végig dominálni tudott, Clint Capela 16 lepattanót szedett le, Trae Young 11 gólpasszt osztott ki – 40 százalék alatt dobtak csak csapatszinten, de máshol próbálták ezt ellensúlyozni. Mivel a védekezésük nekik is jól működött, így a harmadik negyedben meg tudtak lépni, onnantól pedig beosztották a 14 pontra rúgó előnyüket – egyelőre nem tudnak hibázni, most viszont a Clippersszel is megmérkőznek idegenben.

A Lakers legjobb dobói: Harrell 23, Schröder 16, Morris 12/6
A Hawks legjobb dobói: Collins 27/3, Gallinari 18/12, Young 14

Philadelphia 76ers–Sacramento Kings 129–105

Tartalékosan is simán nyert a Philly. Joel Embiid mellett Ben Simmons és Seth Curry sem játszott a hazaiaknál, ez pedig sok jót nem ígért Doc Rivers csapata számára, de a játékukat látva fel sem tűnt, hogy három kezdőjük hiányzik, köztük a két All-Starjuk. Tobias Harris megint úgy játszott, mint aki szintén AS (29 pont, 11 lepattanó, 8 gólpassz), a kezdőbe kerülő Shake Milton 28 pontot termelt 9/17-es mezőnymutatóval és 9/11 büntetővel, Danny Green 18 ponttal és 4/6 triplával jelentkezett, centerposzton pedig jól működött a Bradley, Howard páros. Csapatszinten 56 százalékkal dobtak mezőnyből, 48 százalékkal tripláztak, 21 pontot dobtak leindításból és végig nagy fölényben játszottak, hiszen 42–21-re nyerték az első negyedet - onnantól csak az volt a kérdés, hogy jön-e náluk egy komolyabb hullámvölgy, de nem jött, sőt, vezettek már 36 ponttal is, mielőtt kiengedtek. Rivers és Harris is azt mondta, hogy nincs itt semmi látnivaló, hisznek a jól működő rendszerben és ha jól hajtják végre a játékokat, akkor erre képesek – nagyon magabiztosak jelenleg a gondjaik ellenére.

Csalódást keltő Sacramento. Előző este meglepetésre nyerni tudott Bostonban (előtte pedig Washingtonban) Luke Walton csapata és bár a back-to-back nyilván bejött a képbe, de a három kezdőjét nélkülöző Philly ellen sem kellett volna ennyire szétesni, pláne nem mindjárt az első negyedben. Ezúttal támadásban, védekezésben, lepattanózásban, fegyelemben, mindenben messze voltak ellenfelüktől, Walton is úgy fogalmazott, hogy csalódott a játékuk miatt, mert nem volt meg a kellő energia és egyáltalán nem tudtak harcolni. Ennél többet most nem akart mondani, csak annyit, hogy pihennek és mennek Clevelandbe, ott megpróbálják kijavítani a hibáikat – most egy másodpercig sem volt esélyük...

A 76ers legjobb dobói: Harris 29/6, Milton 28/3, Green 18/12
A Kings legjobb dobói: Hield 25/21, Fox 16, Barnes 12/3

Memphis Grizzlies–Golden State Warriors 111–103

Ezt már megnyerte a Memphis. Előző este ugyanitt találkoztak a felek és akkor a tartalékos Warriors győzött, a Grizzliesnél viszont a vereség után átbeszélték a dolgokat és fejben sokkal jobban rákészültek erre a derbire. Különösen Ja Morant vállalta magára a felelősséget, most nagyon harcosan, keményen kosárlabdázott és bár rengeteget hibázott (5/20 mezőnyből), de mentálisan így is képes volt tartást adni övéinek – összesen hatan jutottak náluk tíz pont fölé, nem engedték rohanni a Warriorst, nyerték a lepattanózást és 46–32-re győztek a festékben is. Ugyan a dobásaik nem ültek, de most ez is belefért, bár összességében egy hullámzó mérkőzésen, de sikerült visszavágniuk – nem játszottak jól, viszont most sokkal jobban kapartak, aminek a végén meglett az eredménye. A harmadik negyedben kiépített tízpontos előnyük egyszer még eltűnt, de a záró etapban is futottak egy nagyon fontos 8-0-t, majd az utolsó két és fél percben kiharcolták a győzelmet: 99–100 után három kosárral, két nagy védekezéssel és két támadópattanóval jelentkeztek és ebben az időszakban összesen egy jó dobást engedtek ellenfelüknek, így 12–3-ra nyerték a végjátékot.

Steve Kerr csalódott volt. A GSW oldalán a Curry, Wiseman, Paschall trió után már Kevon Looney sem léphetett pályára, így Smailagic lett a kezdő center, aki nyolc perc alatt öt faultot ütött be, úgyhogy finoman szólva nem jelentett megoldást Jonas Valanciunas ellen. Innentől muszáj volt small-ballozni, aminek meg is voltak az előnyei, a második negyedet meg is nyerték 27–21-re, de Steve Kerr vezetőedző szerint itt sokkal több volt bennük, mint amit kihoztak – úgy érezte, hogy itt akár komolyabban is a kezükbe vehették volna a meccset, de rengeteget hibáztak, így csak két ponttal vezettek a szünetben. A fordulás után nekik is voltak jobb és rosszabb időszakaik, hol nekik állt a zászló, hol kapaszkodniuk kellett, majd a végjátékot megint nagyon elrontották – egyébként alig 34 százalékkal dobtak mezőnyből, mégis egy-két jó játékra voltak a sikertől...

A Grizzlies legjobb dobói: Brooks 19/9, Valanciunas 19/3, Clarke 16
A Warriors legjobb dobói: Poole 26/9, Wiggins 20/6, Oubre Jr. 12/3

Milwaukee Bucks–San Antonio Spurs 120–113

Meg kellett érte küzdeni. Nem adta könnyen magát a Spurs, a Milwaukee rosszul is kezdte a meccset és már az első félidőben 14 pontos hátrányt szedett össze – innen kellett összekapnia magát a gárdának, amihez elsősorban védekezésben kellett változtatni. Előbb elkezdtek sokkal többet váltani, Jannisz Adetokunbo és Jrue Holiday egyénileg is feljebb kapcsolt, aztán elővettek egy olyan zónavédekezést is, ami megfogta a San Antoniót – a nagyszünetben már ők vezettek, de később is kiélezetten alakult a küzdelem. Egészen a záró etapig izgalmas volt a helyzet, de ott a Bucks fő playmakerei megoldották a helyzetet és fontos dobásokat elsüllyesztve szállították a győzelmet a vendéglátónak – Adetokunbo a 26 pontja és 8 lepattanója mellett szezoncsúcsot jelentő 15 gólpasszt osztott ki, Holiday 21 pontig jutott 50 százalékkal, Khris Middleton pedig 23-at szórt 3/4 triplával és főleg a hajrában villogott igazán. A Milwaukee továbbra is őrzi jó formáját, tizenkettőből tizenegyet nyert, alig fél meccsel van lemaradva a Brooklyntól és másféllel a Sixerstől, úgyhogy még bármire képes lehet.

Gregg Popovich elégedett volt. A Spurs mesterének kifejezetten tetszett csapata játéka, a mérkőzés után azt emelte ki, hogy 29 gólpasszt osztottak szét egy Bucks ellen, mindenki nagyon fegyelmezetten és harcosan játszott, de nyilván hét nap alatt most léptek pályára ötödször és voltak hiányzóik – ez rendben van, a lényeg, hogy ezt a szintet tudják hozni kiegyensúlyozottan, akkor nem lehet baj. Most azért Lonnie Walker IV ehhez hozzátett egy extrát is, hiszen 31 pontot dobott 5/9 triplával, neki nagyon ment a játék, de a 22 pontos, 13 gólpasszos DeMar DeRozan teljesítményét is dicséret illeti, ahogy a 17-8-4-et hozó Keldon Johnson is megtette a magáét – a Spurs továbbra is tartja nyugati hetedik helyét, úgyhogy egyelőre valóban van ok elégedettségre Popovich-éknál.

A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 26/6, Middleton 23/9, Holiday 21/6
A Spurs legjobb dobói: Walker 31/15, DeRozan 22/3, Johnson 17/6

Los Angeles Clippers–Charlotte Hornets 125–98

Ez most a jobbik Clippers volt. A hazaiak szép győzelmeket és bosszantó vereségeket váltogatnak most már hosszú ideje, a kiegyensúlyozatlanság jellemzi a szezonjukat, úgyhogy önmagában ez a meccs sem jelent még sokat, de az tény, hogy Tyronn Lue alakulata most nem tűrt ellentmondást. A Clippersnél nem kellettek az egyéni extrák, Paul George 21 ponttal lett a legjobb dobó, Kawhi Leonard megállt 17-nél, de csapatszinten most mindent beletettek a védekezésbe és nem adtak érdemi esélyt a Charlotte-nak – ebből aztán jöttek a könnyed támadások, mindenki hozzászólt és végül heten is elérték náluk a tízpontos határt. A 16 ponttal nyert első negyed után már nem kellett nagyon aggódniuk, a nagyszünetben 22-vel vezettek, ez most egy olyan este volt, ami az ő szájízük szerint alakult – nagyon simán nyertek a Beverley, Ibaka páros nélkül is, a kérdés az, hogy mi marad meg ebből a folytatásban.

Nehéz időszakát éli a Charlotte. A vendégeknek volt egy szép győzelmi sorozatuk, feljöttek a playoff-helyekre Keleten, de most egy kőkemény túrát teljesítenek, amit eddig nem tudnak megugrani – sorozatban harmadszor kaptak ki, a Nuggets és a Lakers után a Clippers ellen sem tudtak bravúrt bemutatni. James Borrego vezetőedző ennek ellenére nem kritizálta csapatát, sőt, szerinte nagy dolog, hogy hogyan küzdenek, harcolnak fiatal játékosai, de tény, hogy most nem ment nekik a játék, nem tudtak mit kezdeni Leonardék védekezésével – 40 százalék alatt dobtak mezőnyből és igazából egy pillanatig sem volt esélyük. A nehéz nyugati túra San Antonióban folytatódik és Houstonban zárul számukra, aztán a Heat, Suns páros elleni hazai back-to-back után megint be kell pakolni a bőröndöt, ugyanis egy hatmeccses idegenbeli kirándulás vár rájuk – nem irigyeljük őket...

A Clippers legjobb dobói: George 21/12, Leonard 17, Mann 16
A Hornets legjobb dobói: Bridges 21/15, Hayward 17/9, Ball 13/3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik