Duncan tripla duplájával verte a Spurs a Memphist

ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)ADORJÁN ISTVÁN, GOBODICS TAMÁS (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2014.12.06. 09:24
null
Tim Duncan négy év után tripla duplázott az alapszakaszban (Fotó: Reuters)
Tizenkét meccset rendeztek az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) pénteki játéknapján és megszakadt a Memphis hazai sikersorozata, Tim Duncan tripla duplájával a címvédő Spurs aratott náluk győzelmet. Láttunk két hosszabbítást, meccsnyerő dobásokat, a Cavs simán nyert Torontóban, a Phoenix szétdobta a Dallast, a Bucks a Heatet, a Boston pedig a Lakerst – íme, a részletek!

 

Charlotte Hornets–New York Knicks 103–102

Későn ébredt a Knicks. A harmadik negyed végéig húszpontos hátrányt szedett össze az addig távolról gyenge dobóformát mutató és lepattanózásban alulmaradó vendég együttes. Az utolsó játékrészben azonban Anthony (11/22 mezőnyből) és Hardaway Jr. (3/3 tripla a negyedik negyedben) vezérletével hat triplát rámolt be a Knicks és a végjátékban egy alig két és fél perc alatt bemutatott 12–2-es rohammal a vezetést is átvették, de az utolsó dobás lehetősége a hazaiaké volt. Kénytelenek voltak ők húzni a gárdát, ugyanis mellettük csak J. R. Smith jutott tíz pont fölé.

Ha eljön Kemba Walker. Úgy tűnt, hogy magabiztos előnye birtokában már csak le kell hozni a meccset a hazaiaknak. Ám totális összeomlást produkáltak a záró negyedben, a New York pedig köszönte a lehetőséget és feljött, fordított. Henderson (8/10 mezőnyből) precíz, szezonbeli legjobb játékát szolgáltatta, Jefferson dupla duplázott, Stephenson pedig nem vállalta túl magát. (7/15 mezőnyből, 6 lepattanó, 6 gólpassz). A mérkőzés hőse viszont Walker lett, aki nem nyújtott még csak átlagos teljesítményt sem, mégis ő vállalta és értékesítette a meccset eldöntő dobást. Idén már második alkalommal mentette meg a vereségtől együttesét.

A Hornets legjobb dobói: Henderson 22/6, Jefferson, Stephenson 16-16, Neal 13
A Knicks legjobb dobói: Anthony 32/6, J. R. Smith 14/6, Hardaway Jr. 13/9

Philadelphia 76ers–Oklahoma City Thunder 91–103

Covington a fedélzeten. Az előző mérkőzésen már mutatott biztató jeleket a 16 NBA mérkőzéssel rendelkező játékos, aki a hazaiaktól egyedüliként tudott 50 százalék feletti mezőnyhatékonyságot (8/14) felmutatni, s lett így a legeredményesebb 76-os, újabb karriercsúcsot állított fel. Carter-Williams gyenge dobóformája ellenére (6/19 mezőny) közel állt a tripla duplához (7 lepattanó, 14 gólpassz), de a vendéglátók így is csak szorongatni tudták a Thundert.

Durant nélkül is jött a győzelem. Játszott, ám visszafogott teljesítményt nyújtott a regnáló MVP (3/11 mezőnyből), akivel majdnem megesett az a csúfság, hogy 2009. február 27-e után újra hoz egy tíz pont alatti mérkőzést. Westbrook az eladott labdáit leszámítva hatékonyan dolgozott támadásban, Lamb (3/3) és Ibaka (2/2) pedig kintről nem hibáztak dobást. Az utolsó percekben közel állt az OKC-hez a hazai csapat, de egy 8–0-s rohammal rögtön 15 pontra nőtt a vendégek fórja.

A 76ers legjobb dobói: Covington 21/9, Carter-Williams 16/3, Mbah a Moute 11/6
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 27/3, Ibaka 19/6, Lamb 15/9

Washington Wizards–Denver Nuggets 119–89

Szárnyaló Varázslók. A második negyedben bemutatott parádéjával idő előtt eldöntötte a mérkőzést a fővárosi alakulat. 35–18-ra nyerte ezt a játékrészt a Wizards, mely lepattanózásban 52–36-re múlta felül ellenfelét és 52 százalékos mezőnypontosságot produkált. Az már csak hab a tortán, hogy a 45 kosarukra 35 gólpassz jutott, idei legnagyobb különbségű győzelmüket aratták, így nem csoda, hogy a franchise elmúlt 40 évének legjobb szezonkezdetével büszkélkedhetnek.

Átütő erő nélkül várat magára a siker. A 19 eladott labdát jegyző és csupán 37 százalékos mezőnyhatékonyságot produkáló vendégektől hiányzott szinte minden, ami a sikerhez kell. Faried csak erőlködött (3 lepattanó, 5 eladott labda), a Lawson - Afflalo duó 5/19-cel zárt mezőnyből, egyedül Chandler (6/14 mezőnyből, 3/4 tripla) mutatott valamit, aki a harmadik negyedben hátán cipelte a csapatot, de faultproblémái miatt csak 25 percet játszhatott.

A Wizards legjobb dobói: Humphries 20, Butler 16/6, Seraphin 16, Gortat 15
A Nuggets legjobb dobói: Chandler 20/9, Lawson 14, Faried 9

Boston Celtics–Los Angeles Lakers 113–96

A páratlan negyedekben hengerelt a Celtics. Az elsőben tíz, a harmadikban tizenegy pontot vert ellenfelére a zöld mezes csapat, mely jobb szó nincs rá, szétfutotta a Lakerst. A visszarendeződéssel – a dobáspontosságon és lepattanózáson felül – komoly problémájuk volt a vendégeknek, akik 27 pontot kaptak gyorsindításból, míg ők csak hetet szereztek. Bryant (9/21 mezőnyből) helyett a Sacre, Price kettős kezdett egyéni akcióba, 4/20-as dobásmutatót hoztak össze a padról beállva, előbbi a kihagyott dobások után sem a labdára figyelt, így nem csoda, hogy a lepattanópárharcot is nyerte a Boston, 54–38-ra.

A magasemberek diadala. Ezen az estén szinte minden összejött a hazaiak palánk alatti állományának, különösen Tyler Zellernek (10/11 mezőnyből, 14 lepattanó), aki karriercsúcsot állított fel, több nehéz, kifacsart dobást értékesített. Bár nagy köszönetet mondhat a 16 gólpasszig és 8 lepattanóig jutó Rondónak, aki tömte jobbnál jobb labdákkal. Sullinger kevés dobásból hozott dupla-duplát (17 pont, 13 lepattanó), így a Kelták könnyedén intézték el ellenfelüket.

A Celtics legjobb dobói: Zeller 24, Green 19/3, Sullinger 17/6
Lakers legjobb dobói: Bryant 22/3, Young 16/3, Lin 14/3

Brooklyn Nets–Atlanta Hawks 75–98

Egy kiugró negyed döntött. Borzalmasan kezdte a meccset mindkét fél, homályok, rontott ziccerek sorát mutatták be az első negyedben. A második játékrészben aztán feljavult az Atlanta, 36 egységet szereztek, Carroll egymaga 14-et – miközben a teljes Brooklyn 13-at. A második félidőben nem tudott közelebb kerülni a Nets, ez az egy negyed eldöntötte a találkozót.

Lopez kevés volt. A hazaiak centere húsz egységet rámolt be (egyedül a mezőnyben), miközben Horfordot hét ponton tartotta, de rajta kívül csak az ex-Hawk Joe Johnson tett hozzá bármi érdemlegeset, a többiek mintha pályán sem lettek volna. A vendégeknél viszont ismét szépen járt a labda, 35 kosarukra 22 gólpassz jutott, a Millsap, Carroll páros mellett Teague és Schröder is hozta magát, 38 százalékkal tripláztak és jól használták ki a Nets 19 eladott labdáját – így még a gyenge büntetőzés is belefért.

A Nets legjobb dobói: Lopez 20, Johnson 12, Williams 8/6
A Hawks legjobb dobói: Carroll 18/12, Millsap 17/6, Teague 14/6

Toronto Raptors–Cleveland Cavaliers 91–105

Nagyon hiányzott DeRozan. Ha nincsenek játékosok, akik pótolják a hiányzó sztárt, akkor bajban lesz a Toronto. Vásquez (2/11 mezőny) és Ross (2/9 mezőny) egyaránt pontszegény estét fogott ki, Valanciunas pedig szezonbeli leggyengébb játékát (20 perc, 7 pont, 2 lepattanó) adta elő. Lowry és a pazarul játszó Amir Johnson (11/15 mezőnyből, 7 lepattanó, 4 gólpassz) megpróbálták tartani a lépést, a harmadik negyedben fel is jött a Raptors, átvette a vezetést, de csak eddig tartott a hazai drukkerek öröme.

Nem törékeny a Cavs. Visszavágott a korábbi, 18 pontos zakóért a Cleveland. A hazai fordítás után nem rogyott meg a vendég gárda, sőt, Jamesék szilárdítottak védekezésükön és alig négy perc alatt egy 16–2-es rohammal elhúztak. James ez alkalommal az előkészítésben jeleskedett (9/18 mezőny, 7 lepattanó, 13 gólpassz), Love és Irving is csendesebbek voltak. A mérkőzés hőse a kanadai fiú, a Toronto ellen rendre betliző, ám most kiugróan jól játszó Thompson volt (8/13 mezőnyből, 14 lepattanó), aki megmutatta újfent, hogy milyen energia rejlik benne. A Cavs november 22-e, a Toronto elleni hazai vereség óta nem talált legyőzőre.

A Raptors legjobb dobói: A. Johnson 27/3, Lowry 22/6, J. Johnson 10/6
A Cavaliers legjobb dobói: James 24/6, Thompson 21, Love 15/9, Irving 15/3

Memphis Grizzlies–San Antonio Spurs 101–107

A jó kezdés a kulcsa mindennek. Jól nyitotta a találkozót a címvédő, mindössze 14 ponton tartotta a Grizzliest és 11 egységnyi előnyre tett szert az első játékrészben. A hazaiak belső védekezését ízekre szedték a külső dobásokkal Ginobiliék. Az argentin 5-ből 5-tel zárt távolról, Green és Bonner is három-három alkalommal talált be, a Spurs 56 százalékos pontossággal dobta a hárompontosokat (14/25). Duncan négy év elteltével teljesített ismét tripla duplát alapszakaszbeli mérkőzésen (14 pont, 10 lepattanó, 10 gólpassz), a Memphis úgy fest, hogy nem bír a texasi alakulattal, ugyanis sorozatban kilencedik alkalommal kaptak ki Popovich mester tanítványaitól.

Ismét fogott a Spurs átka. Az első negyedben beszedett hátrány ledolgozásáért nagyot küzdöttek a hazaiak. Randolph sokat nem segíthetett a csapaton (4/11 mezőny, 3 kapott blokk), Gasol azonban mindent elkövetett (9/20 mezőny, 10/11 büntető, 12 lepattanó, 4 blokk), hozzá csatlakozott a dupla-duplázó Conley és padról hihetetlen extrát hozó Prince (8/11 mezőnyből, 4-ből 4 tripla), de így sem mentek sokra a hazaiak. Erejükből másra nem futotta, azért dolgoztak, hogy a tíz ponton belüli különbséget tartsák és néha 5-6 egységnyire zárkózzanak. A Grizzlies egyetlen egyszer sem vezetett a találkozó során.

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 28, Conley 23/3, Prince 20/12
A Spurs legjobb dobói: Ginobili 17/15, Green 16/9, Parker, Duncan 14-14

Minnesota Timberwolves–Houston Rockets 112–114 – hosszabbítás után

Ha Harden nincs, jó az újonc is. A Rockets dobóhátvédje óriási meccset játszott, gyakorlatilag tarthatatlan volt – 38 ponttal húzta csapatát, 17 dobásából 11 jó volt, 14 büntetőjéből 13-at értékesített. A négy pattanó és hat gólpassz mellé ugyanakkor eladott nyolc labdát (a csapat összesen 23-at), ráadásul pont a legvégén hibázott, majd másfél perccel a vége előtt kipontozódott. A hosszabbításban Terry lépett fel és húzta a Houstont, de a döntő szót az idei második körös választottjuk, Nick Johnson mondta ki, aki egy betörés utáni ziccerrel nyerte meg a meccset az utolsó mp-ben.

Nagyon közel volt a Minnesota. Az utolsó öt percnek még 13 pontos hátránnyal futottak neki a hazaiak, de remek védekezéssel ledolgozták, majd Harden kipontozódása után még a vezetést is át tudták venni – Motiejunas végül egyenlített. A hosszabbításban is partiban voltak, Young (19 pont) kosarával itt is egyenlítettek, de LaVine túlsegített a végén Terryre, így Johnson lezárhatta a találkozót.

A Timberwolves legjobb dobói: Muhammad 20, Young 19, LaVine 17/3
A Rockets legjobb dobói: Harden 38/9, Terry 19/9, Ariza 17/15

Dallas Mavericks–Phoenix Suns 106–118

A Phoenix megállíthatatlan volt ma. Dragicék már az első negyedben átrohantak a Dallason, 70 százalékkal dobtak mezőnyből és 40–27-re hozták ezt a negyedet. Félidőben már 69-nél jártak és bár a fordulás után kicsit lassítottak, így is 56 százalékon zártak – nem forgott veszélyben a győzelmük. A hátvédekre ma nem volt válasz, Dragic 28 ponttal, 13 gólpasszal, Bledsoe 19 ponttal és 7 gólpasszal jelentkezett, de Green is berámolt 15 pontot, mielőtt kipontozódott.

Ellis egyedül maradt. A dobóhátvéd hiába próbálta ellensúlyozni Dragicék teljesítményét (33 pontig jutott 14/22-es mutatóval), egyáltalán nem járt a labda, ő sem passzolt túl sokat és gyakorlatilag egyedül Chandler (15 pont, 18 pattanó, ebből 9 támadó) tudott fellépni mellé. Parsonsnak sem igazán ment a dobás, Nowitzki pedig 2/10-zel zárt – eközben a túloldalon Markieff Morris 22 pontos, 10 pattanós dupla duplát hozott négyesként.

A Mavericks legjobb dobói: Ellis 33/6, Chandler 15, Parsons 15/3
A Suns legjobb dobói: Dragic 28/9, Mark. Morris 22/3, Bledsoe 19/6

Milwaukee Bucks–Miami Heat 109–85

Brutális a Bucks-pad. Knight, Parker és Antetokunbo a kezdőben is hozta, amit kell, de igazán a Milwaukee második sora volt elképesztő, a nem éppen a dobásairól híres Marshall vezetésével 60–18-ra múlták felül a Heat cseréit. Marshall 20 pontot szórt be, 7/8-as mezőnymutatóval, 4/5 triplával, melyből három a záró etapban érkezett. Mellette Bayless és Middleton is tíz fölé jutott, de lepattanózásban és védekezésben is nagyot alkottak a cserék.

Köze nem volt a meccshez a Heatnek. Ugyan az első negyedet még megnyerte a Miami, gyakorlatilag csak a 28 pontos Wade játszott jól, Boshnak sem ment a dobás és a fordulás után már egyikük sem tudta tartani a tempót. 56 százalékkal dobott ellenük a Milwaukee, 45–20-ra elbukták a lepattanózást, így még a Bucks 24 eladott labdájával együtt sem volt esélyük – pláne, hogy ők is elszórtak 18-at.

A Bucks legjobb dobói: Marshall 20/12, Parker 14, Antetokunbo 14, Middleton 14/6
A Heat legjobb dobói: Wade 28, Bosh 21/3, Chalmers 9/3

Utah Jazz–Orlando Magic 93–98

Oladipo volt a kulcs. Az irányító posztot tanuló másodéves ma pontosan azt csinálta, amit kellett, méghozzá nagyon jól. Húsz pontig jutott mindössze három rontott dobással, kiosztott hat gólpasszt, többnyire a remek spacing miatt üresen álldogáló dobók kezébe – 50 százalékos mezőnymutatóval, egyszerű, mégis nagyszerű játékkal nyert az Orlando.

Nagy győzelem volt ez a Magic számára. Nik Vucsevics nélkül a legutóbbi 32 meccsből 27-et elbuktak, nyugaton pedig időtlen idők óta nem nyertek – ehhez képest ma remek dobóteljesítménnyel használták ki a Jazz gyengeségeit. A hazaiaknál ugyan Favors (21 pont, 13 pattanó), Kanter és a Burks helyett játszó Hood hasznos volt, Haywardnak nem ment a játék, a védekezésük megint nem létezett, nem tudtak mit kezdeni Oladipo betöréseivel.

A Jazz legjobb dobói: Favors 21, Kanter 16, Hood 15/9
A Magic legjobb dobói: Harris 22/6, Oladipo 20/3, O'Quinn 13

Sacramento Kings–Indiana Pacers 102–101 – hosszabbítás után

Landry nyerte meg. Nagy utolsó negyedet futott a Pacers, 24–16-ra nyerték ezt a játékrészt és kiegyenlítettek, majd West elrontotta a győztes dobást és jöhetett a ráadás. Itt alig akadt kosár, mindössze 5–4-re vezettek a vendégek, Rudy Gay elrontotta az utolsó dobást, de Landry leszedte a támadót és az utolsó másodpercben tette vissza a gyűrűbe – drámai körülmények között nyert a Kings.

Pótolták Cousinst. A Sacramento franchise-játékosa nélkül 0–16-ra állt az elmúlt három szezon alatt, de ma a 27-et szóró Gay, a húszig jutó Collison (6 pattanó, 6 gólpassz, 4 labdaszerzés) és a padról besegítő Landry „összedobták", ami hiányzott – ehhez persze kellett a Pacers is. Frank Vogel ezúttal is kihagyta Donald Sloant, a Hill, Copeland páros nagyon gyatrán dobott, de csapatszinten is 40 százalék alatt maradtak, kész csoda, hogy elérték a száz pontot.

A Kings legjobb dobói: Gay 27/3, Collison 20, Landry 14
A Pacers legjobb dobói: West 16, Stuckey 14/6, Watson 14/3

NBA
ALAPSZAKASZ

Charlotte Hornets
–New York Knicks 103–102
Philadelphia 76ers–Oklahoma City Thunder 91–103
Washington Wizards
–Denver Nuggets 119–89
Boston Celtics
–Los Angeles Lakers 113–96
Brooklyn Nets–Atlanta Hawks 75–98
Toronto Raptors–Cleveland Cavaliers 91–105
Memphis Grizzlies–San Antonio Spurs 101–107
Minnesota Timberwolves–Houston Rockets 112–114 – hosszabbítás után
Dallas Mavericks–Phoenix Suns 106–118
Milwaukee Bucks
–Miami Heat 109–85
Utah Jazz–Orlando Magic 93–98
Sacramento Kings
–Indiana Pacers 102–101 – hosszabbítás után

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik