Ben Simmons karriercsúcsa sem volt elég a Utah ellen

Vágólapra másolva!
2021.02.16. 09:41
null
Ben Simmons karriercsúcsa sem volt elég a Utah ellen (Fotó: Getty Images – archív)
Jól tartotta magát a Joel Embiidet nélkülöző Sixers, de végül behúzta a rangadót a listavezető – a Clippers B kerettel is megverte a Miamit – parádézott az Irving-Harden páros és Julius Randle is – hosszabbítást nyert Indianában a Bulls – hozta a kötelezőt a Warriors.

 

Indiana Pacers–Chicago Bulls 112–120 – hosszabbítás után

Most megoldotta a Bulls. Rengeteg ilyen meccset játszott már idén a Chicago, amikor minden esélye megvolt a győzelemre, csak be kellett volna váltani ezt az esélyt, de nem tudott vele élni a társaság – ezen az estén viszont sikerült behúznia a sikert. Zach LaVine (30 pont, 9 lepattanó, 4/9 tripla) előbb 12 pontot szerzett a záró etapban, majd a hosszabbításban a védekezésével tűnt ki, nagyon nagyot harcolt hátul azért, hogy megállítsák a Pacerst – mellette a 19 pontos, 7 lepattanós, 8 gólpasszos Coby White is dicsérhető, de a többiek is megtették a magukét. A rendes játékidőben sem voltak három pontnál nagyobb hátrányban, inkább ők jártak előrébb, de a hajrában kellett LaVine nagy triplája, mert 103–101-re a Pacers vezetett az utolsó percben – LaVine azonban bedobta, úgyhogy Malcolm Brogdonnak kellett hosszabbításra mentenie a meccset. A túlórát aztán egy 9–2-vel kezdték a vendégek és onnantól igazából már nem volt gondjuk, végig vezettek és lemenedzselték a hátralévő időt – fontos idegenbeli győzelmet arattak, a kérdés az, hogy mikor tudják állandósítani ezt a formát.


Nem volt igazán jó a Pacers. A hazaiak csak 42 százalékkal dobtak mezőnyből és 27 százalékkal tripláztak, kaptak 21 pontot az eladott labdáikból, ráadásul 60-47-re elvesztették a lepattanózást is – nem csoda, hogy egyszer sem tudták ráerőltetni akaratukat ellenfelükre és hogy szinte nem is vezettek a meccs során. A végén így is nyerhettek volna, egy jó védekezés és egy pontos dobás hiányzott a rendes játékidőben, de ezt nem tudták megcsinálni, majd a túlóra elején mindjárt engedtek egy nagy támadópattanót, amelyből kaptak egy triplát – egyszerűen nem volt bennük annyi erő, hogy huzamosabb ideig jók legyenek, így pedig föléjük nőtt a Bulls. Domantas Sabonis (25 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz, 4 blokk, 8 eladott labda) és Malcolm Brogdon (23 pont, 15 lepattanó, 5 gólpassz) is igyekezett, de egyikük sem volt igazán hatákony, úgyhogy bár TJ McConnell 8/9 jó dobást, 3 labdszerzést és 2 blokkot is hozzátett, de ez sem volt elég – a tabellán nem állnak rosszul, játékban viszont javulniuk kell.

A Pacers legjobb dobói: Sabonis 25, Brogdon 23/3, McConnell 19/3
A Bulls legjobb dobói: LaVine 30/12, White 19/3, Temple 16/6

Washington Wizards–Houston Rockets 131–119

Újabb washingtoni győzelem.
Sorozatban másodszor tudott nyerni a Wizards, méghozzá a back-to-back második felén, ami nagy szó a csapat esetében, igaz, most a b2b ellenére ott volt a parketten Russell Westbrook is – sőt, 16 ponttal, 13 lepattanóval és 15 gólpasszal tripla duplázott, igaz, mindehhez 8/22 dobásra is szüksége volt. A pontzáporos mérkőzésen azonban összességében több tűzerő volt a Washingtonban, amelynél Bradley Beal (37 pont, 14/24 mezőnyből) nagyon motiváltan mozgott korábbi hátvédpárja, John Wall ellen – csak neki akadt társa is, összesen heten dobtak kétszámjegyűt a hazaiaknál, Davis Bertans például 5/6 triplát süllyesztett el. A Wizards a harmadik negyedben tudott meglépni, azt a játékrészt nyolc ponttal nyerte és vezetett már 18-cal is, a záró etapban pedig már nem forgott veszélyben a sikere – Beal szerint ő szeret Wall ellen játszani, reméli, hogy még sok ilyen meccsük lesz...

Elfogyott a Houston. Christian Wood, Eric Gordon, Victor Oladipo és PJ Tucker sem léphetett pályára a Rocketsnél, ráadásul a mindössze második houstoni meccsét játszó Ray Spalding nagyon súlyosnak tűnő Achilles-sérülést szenvedett a találkozó közben, ami szintén rányomta a bélyegét a vendégcsapatra. John Wall ugyan igyekezett korábbi csapatának otthonában (29 pont, 11 gólpassz, mindkettő szezoncsúcs), de az erősen tartalékos Houston nem bírta végig a tempót, védekezésben nem sikerült változtatni, támadásban pedig törvényszerű volt, hogy a több lábon álló Washington előbb-utóbb felőröli ellenfelét. Ez így is történt, a Rockets sorozatban hatodszor is kikapott, emiatt és a sérülések miatt sem fest túl jól a közeljövő képe.

A Wizards legjobb dobói: Beal 37/9, Bertans 18/15, Westbrook 16
A Rockets legjobb dobói: Wall 29/3, Nwaba 19, Tate 18/6

New York Knicks–Atlanta Hawks 123–112

Randle intézte.
Szenzációs meccset játszott Julius Randle, a Knicks erőcsatára, aki most a pályán kampányolt azért, hogy beférjen a keleti All-Star keretbe. A magasember már az első negyedben beszórt 17 pontot 7/8 jó dobással, aztán később is a hátán vitte csapatát és végül 44 ponttal, 9 lepattanóval, 5 gólpasszal, valamint karriercsúcsot jelentő 7/13 triplával zárta az összecsapást. Rá építve nyitott parádésan a New York, de amikor gödörbe kerültek és a Hawks átvette a vezetést, akkor is Randle-höz fordultak, aki nem is okozott csalódást, abszolút tarthatatlannak bizonyult és vele a pályán +17-ben voltak ezen az estén. Mellette a 21 pontig és 3/3 tripláig jutó RJ Barrett, valamint a padról 16 ponttal és 5 gólpasszal beszálló Immanuel Quickley is jól mozgott, csapatszinten mezőnyből és távolról is 50 százalékkal dobtak, de a győzelem kulcsa most abszolút Randle volt – zsinórban harmadszor nyertek és ha a Magicet is legyőzik, akkor visszazárkóznak 50 százalékra.

Védekezés nélkül nem fog menni. Sorozatban negyedszer kapott ki az Atlanta és mind a négy meccsen a pocsék védekezés volt a vereség fő oka, ezúttal is kész átjáróház volt a vendégek térfele – Randle-lel nem tudtak mit kezdeni, de úgy összességében sem volt válaszuk a Knicks játékára. Ez pedig így nem ígér sok jót, most támadásban sem voltak az igaziak és bár a harmadik negyedben még ők is vezettek hét ponttal, de ezt követően elfogyott a tudomány és a végére igazából egyértelmű vereséget szenvedtek. Nagyon rossz irányba haladnak az utóbbi időben és ha nem változtatnak sürgősen a védekezésükön, akkor nem nagyon kell majd playoffról beszélniük.

A Knicks legjobb dobói: Randle 44/21, Barrett 21/9, Quickley 16/12
A Hawks legjobb dobói: Young 23/3, Collins 19/9, Reddish 16/6, Gallinari 16/9

Utah Jazz–Philadelphia 76ers 134–123

Clarkson-parádé és újabb Jazz-siker.
Az elmúlt húsz mérkőzése során a 19. győzelmét aratta a ligaelső Utah, Mike Conley hiánya ezúttal sem számított és bár azért a vártnál talán jobban megizzadtak a Joel Embiid nélküli Phillyvel szemben, de végül csak sikerült túldobniuk ellenfelüket. Pedig az első negyedben kapott 42 pont még aggodalomra adhatott okot náluk, de a folytatásban azért szigorítottak a védekezésen, elöl pedig gyakorlatilag azt csináltak, amit csak akartak: a főkolompos most a padról beszálló Jordan Clarkson volt, aki 29 perc alatt kereken 40 pontot és 8/13 triplát tett a közösbe – előbbi szezon-, utóbbi pedig karriercsúcsnak számít nála. Mellette azért Donovan Mitchell és Joe Ingles is elérte a húszpontos határt, 50 százalék felett tüzeltek mezőnyből, elsüllyesztettek 18 triplát és bár az alapjátékukra egyébként jól felkészült a Philly, de végül találtak megoldást – 16 pont volt a legnagyobb előnyük és a gyengébb kezdés után átvették az irányítást, a záró etapban pedig már végig ők jártak előrébb. Egyelőre senki nem képes megállítani őket, következőleg viszont a közvetlen rivális Clippershez utaznak.

Ben Simmons nagyon felszívta magát.
A Sixersnél a bemelegítés után dőlt el, hogy Joel Embiidet nem küldik pályára a hátfájdalmai miatt, így azért nagyon komoly bravúr lett volna tőlük a győzelem, de Ben Simmons a szívére vette a dolgot és mindent megtett azért, hogy meglepjék a Jazzt. A vendégek irányítója idei legjobb meccsét játszotta, sőt, karrierszinten is ott van a legjobbak között ez a teljesítménye: 42 ponttal pályafutása legjobbját hozta, 15/26-ot dobott mezőnyből és 12/13-at a büntetővonalról, rendkívül agresszíven, de koncentráltan játszott – emellett leszedett 9 lepattanót és kiosztott 12 gólpasszt is, parádés estét produkált. Amellett, hogy őt egyszerűen képtelen volt levédekezni a Utah és a festékben oktatott, még Tobias Harris is megpróbálta pótolni Embiidet, 36 ponttal szezoncsúcsot szórt, leszedett 10 lepattanót és 14/24 dobását a gyűrűbe küldte. Összességében a támadójátékkal nem is volt nagy gond, inkább a védekezés terén hiányzott Embiid, most egy nagyon rohanós, nagy tempójú meccsbe mentek bele a listavezetővel, amelyből ők jöttek ki rosszabbul, de egyébként azt nézve, hogy Embiid nélkül eddig mire voltak képesek, még felül is teljesítették az elvárásokat – egészen a végéig ott voltak a Jazz nyomában, a záró etapban is 4-5-6 pontos hátrányból figyelték az eseményeket, úgyhogy nem lehetnek elégedetlenek.

A Jazz legjobb dobói: Clarkson 40/24, Mitchell 24/6, Ingles 20/6
A 76ers legjobb dobói: Simmons 42, Harris 36/9, Howard 14

Golden State Warriors–Cleveland Cavaliers 129–98

Sima kötelező.
Egyértelműek voltak az erőviszonyok a mérkőzés előtt, a pihentebb, otthon játszó, playoff-helyen álló Warriors nem hibázhatott a liga talán legrosszabb formában lévő csapata ellen, amely back-to-backet játszik és többet nem küldi pályára Andre Drummondot. A GSW végül be is váltotta a papírformát, az első negyed még szorosan alakult, ezt követően viszont fokozatosan megléptek a hazaiak, a záró etapot már 17 pontos előnnyel kezdhették, majd ott erre még egy lapáttal rá tudtak tenni és így végül kiütéses győzelmet arattak. Steve Kerr csapatánál megint Steph Curry (36 pont, 6 gólpassz, 13/19 mezőnyből, 7/11 tripla 30 perc alatt) volt a vezér, ő vígan ficánkolt a Cavs-játékosok között, Draymond Green 16 gólpasszt osztott szét és összesen hatan jutottak náluk tíz pont fölé – 52 százalékkal céloztak mezőnyből, 46 százalékkal tripláztak és csapatszinten 34 gólpassznál álltak meg. A Cavs túl sokat nem tudott hozzátenni, Collin Sexton ugyan beszórt 23 pontot, de sem elöl, sem hátul nem igazán voltak képesek felvenni a kesztyűt – a Warriorsnál végül senki nem is ment 30 perc fölé, lehetett kicsit pihentetni. Curry egyébként 1970 óta mindössze a második játékos lett a liga történetében, aki sorozatban tíz mérkőzésen érte el a 25 pontos határt úgy, hogy legalább 50 százalékkal dobott mindegyiken – a másikat Michael Jordannek hívják.

A Warriors legjobb dobói: Curry 36/21, Wiggins 15/6, Oubre Jr. 14/3, Paschall 14
A Cavaliers legjobb dobói: Sexton 23/3, Osman 17/9, Garland 16/3

Los Angeles Clippers–Miami Heat 125–118

A cserecsapattal nyert a Clippers.
Kawhi Leonard, Paul George, Nic Batum és Pat Beverley sem játszott a back-to-back pályára lépő hazaiaknál, vagyis négy kezdő is hiányzott a gárdánál, mégis nyerni tudtak – ez akkor is hatalmas fegyvertény, ha a jelenlegi Miami nem a legacélosabb ellenfél. Ráadásul most Lou Williams is megállt 18 pontnál, nem játszott extrát, ellenben Marcus Morris 32 ponttal és hat triplával is szezoncsúcsot döntött, Ivica Zubac 22-t szórt a padról és összesen hatan érték el náluk a tízpontos határt – az 55 százalékos mezőnymutató és a 47 százalékos triplázás is jelzi, hogy ebben a felállásban is nagyon működött a rendszer. Összességében azért szoros meccset játszottak, egyik fél sem tudott igazán nagy előnyt kiépíteni, de aztán 93–92-es Heat-vezetésnél az utolsó negyedben előbb egy 8–0-t, majd egy 10–2-t is futott a Clippers, ezzel a két rohammal pedig tíz pont körüli előnyre tett szert. Ez már elég volt a győzelemhez, a Miami nem tudott válaszolni, a fontos dobásokat a hazaiak is elsüllyesztették a végén, így nagyon értékes sikert könyvelhetnek el, most pedig készülhetnek a Jazz elleni rangadóra.

Újabb fájó vereség. A négyes győzelmi széria óta megint zsinórban másodszor kapott ki a Miami és ha azt nézzük, hogy a Jazz, Clippers páros otthonában maradt alul a gárda, az még bele is férne, de a Clippers mai keretét elnézve ez nagy esély volt a floridaiak számára. Jimmy Butler 30 ponttal, 10 lepattanóval és 10 gólpasszal tripla-duplázott, Bam Adebayo 27 ponttal, 12 lepattanóval és 7 gólpasszal kis híján követte, míg a padról Tyler Herro szórt be szintén 27 pontot – hiába, ezúttal az eddig jól záró védekezésük esett szét és a Clippers B csapata szedte szét őket. Nem voltak reménytelenek, a negyedik negyedben két rosszabb periódus vette el tőlük a győzelem lehetőségét, de a vereség az vereség – Goran Dragic nagyon hiányzik nekik, ez egyértelmű, de javulniuk kell, mert még mindig nincsenek playoff-helyen, a sorsolásuk pedig továbbra sem kegyes hozzájuk, egy kőkemény nyugati túra közepén tartanak...

A Clippers legjobb dobói: Morris 32/18, Zubac 22, Williams 18/3
A Heat legjobb dobói: Butler 30, Adebayo 27, Herro 27/12

Sacramento Kings–Brooklyn Nets 125–136

Az Irving, Harden páros tényleg leosztotta a feladatokat.
Kyrie Irving nemrég odament James Hardenhez és azt mondta neki, hogy utóbbi az irányító, ő pedig a dobóhátvéd, úgyhogy ezen az estén ennek megfelelően vitték célba a Brooklynt. Irving kereken 40 ponttal szezoncsúcsot dobott 15/22-es mezőnymutatóval és 9/11 triplával, elképesztő teljesítményt nyújtott, Harden pedig 29 ponttal, 13 lepattanóval és 14 gólpasszal tripla-duplázott, ő mozgatta a csapatot – mindebből az jött ki, hogy egyrészt 57 százalékkal dobtak csapatként, másrészt franchise-rekordot jelentő 27 darab triplát ágyúztak a gyűrűbe. A vendégek már egy félidő alatt 74 pontig jutottak és bár a végeredmény szorosabb, de összességében simán nyerték a meccset, vezettek már 28 ponttal is, mielőtt a Kings kozmetikázni tudott a helyzeten – Kevin Durant hiánya nem tűnt fel, a hátvédpár parádéja intézte az újabb győzelmet a Nets számára. Steve Nash alakulata az ingadozások ellenére csak ott van a keleti harmadik helyen, ráadásul a riválisok botlásai miatt már utolérte a második Milwaukee-t és csak másfél meccsel van lemaradva a konferenciát vezető Sixerstől.

A harmadik negyedben elvesztette a Kings.
Az első félidőben még legalább támadásban tartotta a lépést a hazai csapat és nem volt nagy hátrányban a pontháború ellenére, de aztán a harmadik negyedben jött egy leolvadás és a Nets egy 23–4-es rohammal tulajdonképpen eldöntötte a találkozót. Onnantól már nem volt visszaút a Sacramento számára, amely védekezésben ezúttal sem ütötte meg az elfogadható szintet, támadásban pedig annyira nem tudott jó lenni, hogy mindezt ellensúlyozza – sem az 53 százalékos mezőnymutató nem volt elég, sem az, hogy öten is legalább 19 pontot dobtak náluk. Védekezni kell, anélkül nem lesz PO – sorozatban negyedszer kaptak ki, következőleg a Heat ellen javíthatnak.

A Kings legjobb dobói: Whiteside 26, Joseph 22/6, Hield 21/18
A Nets legjobb dobói: Irving 40/27, Harden 29/18, Green 13/9, Shamet 13/9

NBA, ALAPSZAKASZ
Indiana Pacers–Chicago Bulls 112–120, h. u.
Washington Wizards–Houston Rockets 131–119
New York Knicks–Atlanta Hawks 123–112
Utah Jazz–Philadelphia 76ers 134–123
Golden State Warriors–Cleveland Cavaliers 129–98
Los Angeles Clippers–Miami Heat 125–118
Sacramento Kings–Brooklyn Nets 125–136

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik