A Milwaukee nyerte az alapszakaszt, a Denver pedig Nyugatot

AGÁRDI LÁSZLÓ (kezdo5.hu)AGÁRDI LÁSZLÓ (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2023.04.06. 08:40
null
A Milwaukee Bucks nyerte az alapszakaszt (Fotó: Getty Images)
Címkék
Több dolog is hivatalossá vált a hajnali NBA-meccsek során, miközben nyert a Boston, kikapott a Memphis és a Sacramento, győzni tudott és életben maradt a Dallas, a városi rangadót pedig a Clippers húzta be a Lakers ellen.

 

Detroit Pistons–Brooklyn Nets 108–123

Nagy lépést tett a Nets. Remek támadójátékkal kezdtek a vendégek, már az első negyedben 47 pontot dobtak, ugyanakkor a Pistons nem adta fel a küzdelmet, és a negyedik negyed elején 94-98-ig zárkóztak. Többre viszont nem futotta az elmúlt 23 meccsén 22. vereségét elszenvedő csapattól, Mikal Bridges még agresszívabban lépett fel, és a vezetésével behúzták a meccset – a 26 pontjához kellett ugyan 26 dobás, de vele a pályán +25-ben zárt a Nets. Bridges mellett Royce O’Neale (15 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz) sokoldalúan játszott, Nic Claxton (19 pont, 7 lepattanó, 3 blokk) egyetlen dobást rontott, Cam Johnson szintén hatékonyan játszott, Joe Harris 6/9 triplát szórt be, míg a dobásaival szenvedő Spencer Dinwiddie 16 gólpasszt osztott ki. A Pistons R.J. Hampton (27 pont, 5 lepattanó, 5/8 tripla) és Jaden Ivey (23 pont, 5 lepattanó, 10 gólpassz) vezetésével igyekezett tartani a lépést, a Duren-Wiseman kettős is hasznosan játszott, Cory Joseph 4/5 triplát küldött a helyére, de így sem volt meg bennük a győzelemhez szükséges mélység. A Nets ezzel a sikerrel hatalmas lépést tett a biztos rájátszását érő hatodik helyért, 1,5 meccs az előnyük a Heathez képest, így elég nekik, ha a hátralévő három meccsükből egyet megnyernek, vagy ha a Heat legalább egyszer kikap, mivel az egymás elleni eredmények is a Netsnek kedveznek.

A Pistons legjobb dobói: Hampton 27/15, Ivey 23/6, Duren 18
A Nets legjobb dobói: Bridges 26/6, Claxton 19, Harris 18/18

Indiana Pacers–New York Knicks 129–138

Remekeltek a helyettesek. Julius Randle, Jalen Brunson és RJ Barrett nélkül álltak ki a vendégek a szintén tartalékos Pacers ellen, ugyanakkor így is érvényesíteni tudták a papírformát, Tom Thibodeau három kiemelkedő teljesítményt is kapott támadásban. Immanuel Quickley vitte a prímet 39 ponttal, 6 lepattanóval, 9 gólpasszal és 7/13 triplával, de a 36/6/5-ös meccset összerakó Quentin Grimes, valamint a 32 pontos Obi Toppin sem sokkal maradt el tőle, ők hárman 17 triplát vágtak be, míg a mezőnymunkában Mitchell Robinson (14 pont, 16 lepattanó, 7 blokk) és Josh Hart (6 pont, 12 lepattanó, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés) is remekelt. Amíg ez az ötös játszott, a Knicks megállíthatatlan volt, és a cserék sem tudták teljesen elrontani ezt, noha akkor már nem működött a csapat játéka, amikor megbomlott ez az ideiglenes kezdő. A hazaiaknál mind a 10 bevetett játékos legalább 8 pontot dobott, Jalen Smith 8/11 jó dobással 19 pontig jutott, míg a padról beszállva T.J. McConnell 18 ponttal, 5 lepattanóval és 12 gólpasszal vezette a Pacers második sorát, akik hiába dobták túl 5811-re a Knicks cseréit, nem tudtak célba érni, a végén Grimes, Toppin és Quickley is megvillant 118115 után.

A Pacers legjobb dobói: Smith 19/6, McConnell 18/3, Mathurin 17/3
A Knicks legjobb dobói: Quickley 39/21, Grimes 36/15, Toppin 32/15

Atlanta Hawks–Washington Wizards 134–116

Magabiztos Hawks. Másfél negyeden át egyik csapat sem tudott jelentősebb előnyre szert tenni, hol az egyik, hol a másik csapat vezetett pár ponttal, 47-49 után viszont egyértelművé tették a hazaiak, hogy számukra tényleg fontos ez a győzelem, és ennek megfelelően elkezdték fokozatosan növelni az előnyüket. Trae Young 25 ponttal és 16 gólpasszal jelentkezett, rendszeresen eljutott a büntetővonalra és 16/18 egypontosát értékesítette is, John Collins (23 pont, 3/4 tripla, 8/8 büntető) és Dejounte Murray (19 pont, 7 lepattanó) szintén agresszív volt, míg a padról AJ Griffin és Jalen Johnson is 16–16 pontot dobott, így elbírták De’Andre Hunter és Bogdan Bogdanovics hiányát is. A vendégeknél Daniel Gafford karriercsúcsot jelentő 25 ponttal zárt, illetve megkaparintott 10 lepattanót is, kezdőként ismét jól játszott Johnny Davis (20 pont, 7 lepattanó), míg a padról hatékonyan szállt be Jay Huff (14 pont, 5/6 jó dobás, 3 blokk), de hiányoztak a triplák a Wizards játékából, 40 büntetőt engedélyeztek a Hawksnak, és a lepattanózást is elbukták. A Hawks nagy lépést tett ezzel a győzelemmel, előnybe kerültek a Celtics ellen vereséget szenvedő Raptorshoz képest, és ha nem csúsznak hátrébb a nyolcadik helyről, akkor két lövésük lehet arra, hogy bejussanak a rájátszásba.

A Hawks legjobb dobói: Young 25/3, Collins 23/9, Murray 19/3
A Wizards legjobb dobói: Gafford 25, Davis 20/3, Nunn 15/3

Boston Celtics–Toronto Raptors 97–93

A Celtics már pihentet. Eddig is szinte biztos volt már, hogy a második helyen zár keleten a Celtics, úgyhogy már a 76ers ellen is pihenőt kapott Jaylen Brown és Robert Williams III, a Raptors ellen viszont mindketten ismét játékra jelentkeztek, ellenben Jayson Tatum, Marcus Smart és Al Horford sem öltözött be. A két csapat összecsapása így is nagy küzdelmet hozott, 1:00-val a vége előtt Brown kosarával 95–88-as előnyre tett szert a Celtics, Precious Achiuwa viszont előbb visszatett egy támadót, majd faulttal együtt dobott egy kosarat, így Malcolm Brogdon 2/2 büntetője zárta le a meccset. A Bucks győzelmével biztossá vált, hogy a Celtics második helyen zár keleten, így a rájátszás első körében a play-inből kapnak majd ellenfelet.

A Raptorsnak hiányoztak jobban a triplák. Brogdon a clutch büntetői mellett is nagyot játszott, csereként beszállva 29 pontot és 5 lepattanót ért el, mellette a triplavonalon túlról egyaránt szenvedő Jaylen Brown (25 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz, 1/9 tripla) és Derrick White (17 pont, 2/7 tripla) is gyűjtögette a pontokat, és ennyi elég is volt, mert a védekezés azzal együtt is működött, hogy három kulcsember is hiányzott. A Raptors élére Pascal Siakam állt 28 ponttal és 11 lepattanóval, Scottie Barnes (18 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) és Achiuwa (16 pont, 9 lepattanó) igyekezett felnőni mellé, de csak 6/33-mal tripláztak csapatszinten, még annyi kinti tűzerő sem volt bennük, mint a szintén gyengén dobó ellenfelükben – Fred VanVleet 1/12, O.G. Anunoby 2/8 hármassal zárt.

A Celtics legjobb dobói: Brogdon 29/12, Brown 25/3, White 17/6
A Raptors legjobb dobói: Siakam 28, Barnes 18/6, Achiuwa 16/3

Milwaukee Bucks–Chicago Bulls 105–92

Megnyerte az alapszakaszt a Bucks. Tartalékos volt a Milwaukee, mert Giannis Antetokounmpo és Pat Connaughton is kihagyta a mérkőzést sérülés miatt, majd Khris Middleton is kidőlt alig nyolc játékperc után – a térde fájdult meg, és inkább lecserélték, de nem tudni, hogy mennyire komoly a dolog. A harmadik negyed elejéig nem is találta igazán a ritmust a vendéglátó, ott 51–61 volt az állás, amikor Mike Budenholzer magához intette játékosait, de az időkérés meghozta a várt eredményt: a hátralévő bő húsz percben 54–31-re nyomta le ellenfelét a társaság, elöl-hátul sikerült szétszedni a Chicagót. Az alapot a védekezés adta meg, Wesley Matthews vezetésével kikapcsolták DeMar DeRozant, míg elöl Jrue Holiday (20 pont, 15 gólpassz), Brook Lopez (26 pont, 7 lepattanó) és Bobby Portis (27 pont, 13 lepattanó, 6/9 tripla) révén hozták a sikerhez szükséges kosármennyiséget. A harmadik negyedben futott 15–0 után már nem lassítottak, hanem könyörtelenül behúzták a győzelmet, így 58–22-re javultak, és mivel két találkozóval a vége előtt három meccs az előnyük a Bostonnal szemben, így matematikailag is eldőlt, hogy megnyerték az alapszakaszt, és minden playoff-párharcukat pályaelőnyből vívhatnak meg.

Kellett volna DeRozan. 3/12-es mezőnymutatóval és alig nyolc ponttal zárta a találkozót DeMar DeRozan, az ő jó játéka nélkül pedig természetesen félkarú volt a Bulls - nem ért oda a büntetővonalra, és folyamatosan kényelmetlen helyzetekbe hajszolták őt bele a Bucks védői. Ezzel ki is húzták a Chicago méregfogát, DeRozan pedig magára is vállalta a verséget, bár hozzátette, hogy megígéri, ilyen gyengén többször nem fog játszani - három negyeden keresztül nem talált a gyűrűbe, és mivel Zach LaVine is csak 5/17-et dobott, így ez természetesen nem férhetett bele. Nagy baj persze nincs, egyrészt a vereség papírforma, másrészt a Chicago ezzel is bent van a playinben, bár az is eldőlt, hogy a tizedik helyről kezdheti meg a tornát.

A Bucks legjobb dobói: Portis 27/18, Lopez 26, Holiday 20/12
A Bulls legjobb dobói: Vucevic 21/3, White 14/6, LaVine 13/3

New Orleans Pelicans–Memphis Grizzlies 138–131 – hosszabbítás után

Nagy győzelem a New Orleanstól. A playoffért hajtó hazaiak rosszul játszva kaptak ki tegnap, most nagyon kellett nekik a javítás, de az este nagy részében nem úgy tűnt, hogy ez sikerül: szinte végig a Memphis haladt elöl, a második negyedben 19 ponttal is vezettek a vendégek, és még a negyedik játékrészben is 12 ponttal, 101–89-re jártak előrébb. Itt azonban megsorozta ellenfelét a Pelicans: egy 22–6-os rohamot rakott össze a gárda, melyben hét tripla is helyet kapott, ezekből négyet vállalt be Trey Murphy III, ez az ágyúzás pedig meghozta az eredményt, a győzelem kapujába kerültek. Brandon Ingram tíz pontot szórt az utolsó három és fél percben, és 124–118-nál úgy tűnt, hogy megnyerték a derbit, ám a Grizzlies csodával határos módon megmenekült még innen: Dillon Brooks bevert egy hármast faulttal együtt, a büntető ugyan kimaradt, de a Pelicans négypontos előnyben eladta a labdát, majd Bane büntetőzhetett, a másodikat szándékosan kihagyta, a támadópattanóra érkező Jaren Jackson Jr.-t faultolták, és ő 0.4 másodpercnél mindkét büntetőjét beverte, ezzel hihetetlen módon hosszasbbításra mentette az estét. Ott viszont már nem kérdezett a lendületben lévő New Orleans, a hazaiak egy 10–0-s rohammal lelépték a Grizzliest, és behúzták a rendkívül fontos győzelmet - ezzel egálban vannak a Lakersszel a nyugati 7–8. helyen, egy meccsre van előttük a GSW–Clippers páros, és egy meccsel mögöttük a Minnesota.

Egyéni extrák találkozója. A vendégeknél Morant, Tillman és Kennard sem lépett pályára, de így is jól játszott a gárda egészen a hajráig, köszönhetően elsősorban Jaren Jackson Jr. remeklésének: az erőcsatár kereken 40 pontot dobott 9 lepattanó és 4 blokk mellett, kiharcolt 12 büntetőt, és a festékben is nagyon agresszívnek bizonyult a periméter-játéka mellett. Rajta kívül Tyus Jones dupla-duplázott, a Brooks–Bane páros pedig 24–25 pontot szórt, de végül túldobta őket az ihletett napot kifogó Pelicans-kezdő: még az is belefért, hogy Jonas Valanciunas faultgondok miatt csak 19 percet töltsön a parketten, a többiek ugyanis megoldották a helyzetet. A hazaiak 50%-kal céloztak mezőnyből és 54%-kal süllyesztettek el 21 hármast, melyből kivette a részét az alapvetően védőspecialistának tartott, ezért folyamatosan üresen hagyott Herbert Jones, aki 35 pontos karriercsúcsot hintett, 11/21-gyel zárt mezőnyből és 5/8 hármast küldött a gyűrűbe – azért volt három blokkja is, de most főleg a támadójátékával tűnt ki. Brandon Ingram is igyekezett (24 pont, 6 lepattanó, 13 gólpassz), Trey Murphy III 30 pontot és 7/13 triplát bombázott be, a vezér pedig CJ McCollum volt, aki 31 ponttal, 10 lepattanóval, 6 gólpasszal és 6/9 hármassal húzta övéit - tehát hárman is elérték náluk a 30 pontos határt, plusz Ingram hozott még egy 24–13-as estét. A Grizzlies vereségével egyébként az is hivatalossá vált, hogy a Denver megnyerte Nyugatot, az első kiemelés sorsa matematikailag is eldőlt, míg a Memphis a második helyet szerezheti meg a konferenciában.

A Pelicans legjobb dobói: Jones 35/15, McCollum 31/18, Murphy III 30/21
A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 40/9, Brooks 25/15, Bane 24/6

Dallas Mavericks–Sacramento Kings 123–119

Mint egy falat kenyér. Csak a győzelemmel maradhatott életben a Dallas, ezt pedig végül kiizzadta a társaság, így még mindig harcban van a playin-szereplésért Nyugaton. A jobb kezdés után azért most is jött egy komolyabb hullámvölgy, a második negyedben sikerült 44 pontot kapni, és 12–13 egységnyi hátrányba kerülni, ami még a harmadik játékrészben is megvolt – innen végül egy 12–0-s rohammal sikerült visszajönnie a társaságnak, amelyet négy bedobott triplával rakott össze, ettől kezdve pedig már fej-fej mellett haladtak a felek. Nagyon kellett az, hogy a csendesebb első félidő után a másodikra All-Star üzemmódba kapcsoljon Kyrie Irving, aki egymaga 25 pontot dobott a nagyszünetet követően, és a vezetésével sikerült meglógniuk az egálról induló negyedik negyedben. Ott pár ponttal már végig előrébb jártak, amikor kellett, akkor Irving mindig érkezett is egy-egy fontos játékkal, majd egy perccel az órán Christian Wood tette fel a pontot az i-re: leszedett egy támadópattanót és bevágott belőle egy triplát, ott 123–114 lett az állás, nem volt már visszaút. Irving végül 31 ponttal, 8 gólpasszal és 6/10 triplával zárt, Luka Doncic 29 ponttal, 10 lepattanóval és 6 gólpasszal segített be, Tim Hardaway Jr. pedig 24 pontot és 5/8 hármast tett hozzá, így csapatszitnen 20 bedobott távolival tudtak nyerni a nyugati harmadik helyezett ellen. Ezzel utolérték a tizedik OKC-t, de a tiebreaker a Thundernél van, így azonos mérleg esetén a Mavs kiesik, tehát a hátralévő két meccset muszáj megnyerni úgy, hogy az OKC-nek legalább egyszer ki kell kapni - Doncicék a már tét nélküli Bulls-Spurs párost fogadják, míg a Thunder megy a Jazzhez és fogadja a Memphist.

Nem szakadt meg a Kings. Érezhető volt, hogy a Mavs az életéért küzd, a Sacramentónak pedig szinte mindegy, hogy mi történik, bár győzelem esetén még lehetett volna esélye a nyugati második hely megszerzésére is, de időtlen idők óta először jutottak playoffba és nyerték meg a csoportjukat, a második-harmadik hely egyelőre nem biztos, hogy olyan fontos. Tették azért, amit tudtak, sokáig vezettek, de amikor a Dallas feljebb kapcsolt, arra nem igazán válaszoltak, és bár szezoncsúcsot jelentő 22 támadópattanót húztak le, de támadásban nem találták magukat (a dobásukat), és a második félidőben hátul is gondban voltak már. Baj nincs, harmadikak a konferenciában, pénteken a GSW-t fogadják, majd zárásként elmennek Denverbe, de a lényeg innentől úgyis a playoff lesz.

A Mavericks legjobb dobói: Irving 31/18, Doncic 29/9, Hardaway Jr. 24/15
A Kings legjobb dobói: Fox 28/3, Sabonis 19/3, Barnes 16

Los Angeles Clippers–Los Angeles Lakers 125–118

Jobb volt a Clippers. A Paul George-ot továbbra is nélkülöző Lue-legénység kihasználta, hogy a Lakers back-to-back érkezik, és nagy energiával, agresszíven, sokat mozogva futotta szét ellenfelét: az első negyedet hat ponttal nyerte, a nagyszünetben pedig már 71–52-re vezetett. Volt közte 21 egység is, majd a harmadik negyedben jött a LAL egyetlen dominánsabb időszaka, amikor LeBron James és Anthony Davis villanásaival visszajöttek nyolc egységre (a csapat 19 pontjából 17-et ők dobtak ekkor), a teljes játékrészben csak három pont érkezett Kawhi Leonardtől, így kezdte izgalmassá tenni a mérkőzést Darvin Ham alakulata. A Clippers azonban még időben válaszolt, a negyedik negyed elejére ismét 15–16 pontos, stabil előnyt alakított ki, majd egy Powell–Leonard alley-oop után meglett a közte húsz 112–92-nél – itt eldőlt a találkozó, a Lakers ugyan sokat kozmetikázott a végén, de ez már nem számított. A Clippersnél hatan is kétszámjegyű pontterméssel zártak, Leonard (43 perc, 25 pont, 4/7 tripla) mellett főleg Powell hozta a pontokat, Zubac dupla-duplázott, de Westbrook, Hyland és Mann is hozzátett, illetve a 3/6 triplás Gordonról se feledkezzünk meg. A társaság ezzel a sikerrel utolérte a nyugati ötödik Warriorst, még fogadja a Portlandet, majd megy Phoenixbe, és ha mindkettőt megnyeri, akkor marad is az ötödik pozícióban.

Még nem ment el a playoff. A Lakers előző este hosszabbításos győzelmet aratott, így meglehetősen fáradtan lépett most pályára, ami elöl-hátul látszott a csapaton, és bár LeBron James ezúttal is igyekezett (33 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz, 4/6 tripla), de kicsit egyedül hagyták a társak. A harmadik negyedben felpörögtek, de most ennél több nem volt bennük, így meccshátrányban vannak a közvetlen playoff-szereplést jelentő helyekhez képest, ráadásul a Clippers ellen 4–0-ra bukták el az egymás ellenit. A Warriors viszont még fogható lehet, fogadják a Suns-Jazz párost, míg a GSW megy Sacramentóba és Portlandbe, és ha ez alatt a két meccs alatt ledolgozzák a hátrányukat (tehát eggyel többet nyernek, mint a címvédő), akkor még meglehet a hatodik hely - viszont a Pelsszel is egálban vannak és a Wolves is megelőzheti őket, úgyhogy nagyon kell figyelniük a folytatásban.

A Clippers legjobb dobói: Powell 27/3, Leonard 25/12, Zubac 17
A Lakers legjobb dobói: James 33/12, Reaves 15/9, Davis 17

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik