A Clipperst is legyőzte a Warriors, tovább menetel a Bucks

AGÁRDI LÁSZLÓ (kezdo5.hu)AGÁRDI LÁSZLÓ (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2021.11.29. 09:32
null
A Clipperst is legyőzte a Warriors (Fotó: Getty Images)
Az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) legutóbbi játéknapján nyerni tudott a Lakers és a Celtics is, míg a Kings nagy pofonba nézett bele a Grizzlies ellen.

 

Los Angeles Clippers–Golden State Warriors 90–105

 

Curry tűzbe jött. Sokáig kiélezett csata zajlott a két csapat között, és ugyan a második félidőben már inkább a Warriors járt előrébb, a Clippers látótávolságon belül tudott maradni, viszont 9:07-tel a vége előtt Stephen Curry egy elmaradt fújás utáni reklamálásért kapott egy technikait. Ez a jelenet nagyon feltüzelte a vendégeket, a 79–70-es előnyükből jó öt perc alatt 100–77 lett, Curry háromszor is beköszönt kintről és 11 ponttal szállt be a csapata végső futásába, ami eldöntötte a meccset. Curry végül 33 ponttal, 5 lepattanóval, valamint 6-6 gólpasszal és labdaszerzéssel zárt, mellette Jordan Poole 17 egységig jutott, Otto Porter Jr. pedig a kispadról beszállva tett hozzá egy 18 pontos, 10 lepattanós dupla duplát, és támadásban ennyi elég is volt a Warriors sorozatban hetedik győzelméhez, legközelebb a rendkívül jó formában játszó Suns lesz az ellenfelük.

Reggie Jacksont kivették a játékból. A mérkőzés előtt 18,4 pontot átlagoló hátvéd nem tudott pontot szerezni ezen az estén, mindössze öt dobást vállalt, de mindet elhibázta, ahogyan az egyetlen büntetőjét is. A Clippersnek nagyon nagy szüksége lett volna arra, hogy az egyik fő pontfelelőse ne mondjon csődöt ezen az estén, mert így még nagyobb teher hárult Paul George (30 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) vállaira, aki így is mindent megtett csapata sikeréért, de közben eladott 8 labdát. Játékszervezésben egyedül Marcus Morris (13 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) tudott némi terhet levenni róla, viszont befejezésben nem volt elég segítsége, Morrison kívül csak a 13 pontig és 10 lepattanóig jutó Eric Bledsoe ért el kétszámjegyű termést. A Clippers játékosai 40 százalékkal dobtak csak mezőnyből, illetve 32.1 százalékkal tripláztak, és ez nem fért bele a 17/40 triplát bebombázó Warriors ellen.

A Clippers legjobb dobói: George 30/9, Bledsoe 13/6, Morris 13/6
A Warriors legjobb dobói: Curry 33/21, Porter Jr. 18/9, Poole 17/12

Indiana Pacers–Milwaukee Bucks 100–118

Megvan a hetedik is. A lassabb, problémáktól sem mentes idénykezdet után sorozatban hetedszer tudott nyerni a Bucks és a 13–8-as mérlegükkel már ott vannak a keleti élmezőnyben. Ezúttal a harmadik negyedig kellett várni, hogy a maguk javára döntsék el a mérkőzést, a 39-27-re megnyert játékrésszel 17 pontos előnybe kerültek, innentől pedig lemenedzselték a hátralévő időt, és az is belefért, hogy a Bucks kezdői csak 30 perc körül játsszanak. Jannisz Adetokunbo újabb domináns teljesítménnyel jelentkezett, 26 ponttal és 13 lepattanóval zárt, mellette Jrue Holiday (23 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz) flörtölt egy tripla duplával, a kispadról egyaránt jól szállt be George Hill és Pat Connaughton is, így Khris Middletontól, valamint Bobby Portistól is elegendő volt egy átlagos este.

Leszedték a Pacers magasait. A Bucks játékosai védekezésben is szépen dolgoztak, és ezt a leginkább a Pacers két kezdő magasembere érezte meg: Domantas Sabonis (4 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) 1/8, Myles Turner (2 pont, 8 lepattanó, 0 blokk) 1/4 jó dobással zárt, és egyikük sem tudott olyan hatást gyakorolni a mérkőzésre, mint amire képesek. Mellettük Caris LeVert azért igyekezett tartani a lépést az ellenfél legjobbjaival, 9/13 jó dobással szerzett 23 pontot, viszont megfelelő segítsége nem akadt, a 16 ponttal záró Malcolm Brogdon nem tudott kellően hatékony lenni, és rajtuk kívül csak az egyaránt 10 pontot jegyző Justin Holiday és T.J. McConnell ért el kétszámjegyű termést. A Pacers legközelebb a Timberwolves otthonába látogat, mielőtt újabb hat meccset megvívnának a hazai pályájukon.

A Pacers legjobb dobói: LeVert 23/12, Brogdon 16/6, Ju. Holiday 10/6, McConnell 10
A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 26, Jr. Holiday 23/3, Middleton 15/3

Toronto Raptors–Boston Celtics 97–109

Tatum most tudott szervezni. A Celtics sztárja rengeteg kritikát kap amiatt, hogy nem vonja be megfelelően a társait a játékba, illetve a hatékonyságával is akadnak gondok ebben a szezonban, viszont ezen az estén részben felül tudott ezen emelkedni. Tatum ugyan csak 2/16-os mezőnymutatóval és 8 ponttal zárt, de elkezdett olyan helyzeteket teremteni, amiket értékesíteni tudtak a társai, és ennek az eredménye 10 gólpassz lett. A pontokat szállították most a többiek, a Celtics másik négy kezdője, valamint a padról beszálló Josh Richardson is 15 és 21 pont között zárt, Marcus Smart (21 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) és Al Horford (17 pont, 11 lepattanó) többnyire jó döntéseket hozott, Jaylen Brown pedig eggyel visszább lépett és 6/11 jó dobásból jutott el 16 pontig. A mérkőzés végig szorosan alakult, de a 8 ponttal megnyert negyedik negyedben a Celtics be tudta darálni a kevesebb lábon álló ellenfelét, Dennis Schröder hiányzása sem okozott végül gondot, így az utóbbi hat meccsükön a negyedik győzelmüket aratták.

Tovább szűkültek Nick Nurse lehetőségei. OG Anunoby és Khem Birch is sorozatban a hatodik meccsét hagyta ki, viszont a Raptors most már Gary Trent Jr. szolgálataira sem számíthatott, és vésztartalékként már Goran Dragic sem állt a rendelkezésükre, a mérkőzés előtt bejelentették, hogy a szlovén irányító határozatlan időre távozik a csapat mellől. A Raptors felforgatott kezdője így is nagyot küzdött, Fred VanVleet beszórt 27 pontot, Pascal Siakam (18 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) és Scottie Barnes (21 pont, 7 lepattanó) is hozta magát, az újonc wing ráadásul 4/9 triplát is elsüllyesztett, miközben pályafutása első 18 meccsén csak 5/19 tripláját értékesítette. A jó egyéni teljesítmények ezúttal nem értek győzelmet, csapatszinten 37.6 százalékkal dobtak mezőnyből, így csak a meccsben maradáshoz volt az elég, hogy ellenfelüket 41.5 százalékon tartották, de a végére kijött a mélységbeli különbség, a kispadok csatáját 32–13-ra bukták el, így a Pacers után újabb keleti riválissal szemben maradtak alul.

A Raptors legjobb dobói: VanVleet 27/15, Barnes 21/12, Siakam 18
A Celtics legjobb dobói: Smart 21/12, Richardson 18/3, Horford 17/3

Memphis Grizzlies–Sacramento Kings 128–101

Kitombolta magát a Grizzlies. Legutóbb a Hawks ellen hatalmas pofonba szaladt bele a Memphis, miután elvesztették Ja Morantet, viszont most csattanós választ adtak, és legjobbjuk nélkül arattak kiütéses győzelmet. Az első félidőben ellenállhatatlan támadójátékkal beszórtak 76 pontot, miközben a Kings megállt 52-nél, így az is belefért a hazaiaknak, hogy a Jaren Jackson Jr. (17 pont, 9 lepattanó), Dillon Brooks (21 pont, 6 lepattanó) és Steven Adams (3 pont, 12 lepattanó, 4 gólpassz, 3 blokk) is csak 21 percet töltsön a parketten, de a többieknek sem kellett megszakadniuk, 26 percével Desmond Bane (18 pont, 5 lepattanó) töltötte a legtöbb időt náluk a pályán. A Grizzlies így két vereség után tudott javítani, és ha hasonló energiákat mozgósítanak a Raptors ellen is, akkor azon a meccsen is lehet keresnivalójuk Morant nélkül is.

Enervált volt a Kings. Ugyan a Lakers elleni háromszori hosszabbítás utáni sikerét követően pihenhetett egy napot a Kings, ennek ellenére rendkívül enerváltan játszottak, és most jobban megérezték, hogy nem játszhat Harrison Barnes és Richaun Holmes, ráadásul ezt a meccset Moe Harkless sem vállalta. Pozitívumokról nem nagyon lehet beszélni velük kapcsolatban, 34 százalékkal dobtak mezőnyből, 21.4 százalékkal triplából, és a kulcsemberek közül egyedül talán az újonc Davion Mitchellt nem érheti súlyosabb kritika a teljesítménye miatt, 11 ponttal, 4 lepattanóval és 6 gólpasszal zárt a hátvéd. Nagyon hamar el kell feledniük ezt a mérkőzést, mivel készülhetnek a Lakers elleni újabb ütközetre.

A Grizzlies legjobb dobói: Brooks 21/3, Bane 18/12, Jackson Jr. 17/3
A Kings legjobb dobói: Hield 14/3, Davis 13/6, King 12/9, Fox 12/6

Los Angeles Lakers–Detroit Pistons 110–106

Elmaradt a visszavágó. A közelmúltban Detroitban csaptak össze a felek, és ez kevés híján szó szerint is megtörtént LeBron James és Isaiah Stewart között, miután előbbi lekönyökölte az utóbbit, aki ezért elégtételt akart venni. Mindkét játékos megkapta a maga eltiltását, amit le is töltöttek, és a szurkolók füttykoncertjén túl szerencsére ez a találkozó nem arról szólt, hogy James és Stewart ismét találkozott a pályán. James azért láthatóan motivált volt, de ez szólhatott a legutóbbi, Kings elleni felemás teljesítményének is, ezúttal 33 ponttal, 5 lepattanóval, 9 gólpasszal és 12/20 jó dobással vezette győzelemre a csapatát. Mellette Russell Westbrook (25 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz) és Anthony Davis (24 pont, 10 lepattanó, 3 blokk) is hatékonyan játszott, mindketten 10/15 dobásukat süllyesztették el, és a sztártrió remeklése mellett az is belefért most, hogy Carmelo Anthony 0/7-es mutatóval és 0 ponttal zárjon.

Nem adta fel a Pistons. A harmadik negyedben egy 16–0-s futással 19 pontos előnybe került a Lakers, és ekkor úgy tűnt, hogy el is dönthetik a mérkőzést, de a Pistons nem adta fel a küzdelmet, és a negyedik negyed derekán egy 13–2-es periódussal felzárkóztak 97–91-ig – a Lakers ezt követően elállította a vérzést, és nem adta ki a kezéből a győzelmet. A Pistons élére szokás szerint Jerami Grant állt, aki 11/20 dobásból eljutott 32 pontig, begyűjtött 6 lepattanót és kiosztott 4 gólpasszt is, viszont a csapat többi kezdője közül egyedül Cade Cunningham (15 pont, 11 lepattanó) hozott elfogadható teljesítményt, de nála is belerondít kicsit az összképbe a 6/16-os mezőnymutató. A kispadnak köszönhetően maradtak végül meccsben, Frank Jackson (17 pont, 5 gólpassz) vezérletével 42–19-re múlták felül az ellenfél második sorát, de végül ez sem volt elég ahhoz, hogy ellensúlyozni tudják a Lakers három sztárjának egyidejű remeklését

A Lakers legjobb dobói: James 33/12, Westbrook 25/3, Davis 24/6
A Pistons legjobb dobói: Grant 32/12, F. Jackson 17/9, Cunningham 15/9

NBA, ALAPSZAKASZ
Los Angeles Clippers–Golden State Warriors 90–105
Indiana Pacers–Milwaukee Bucks 100–118
Memphis Grizzlies–Sacramento Kings 128–101
Toronto Raptors–Boston Celtics 97–109
Los Angeles Lakers–Detroit Pistons 110–106

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik