3–1-re vezet a Warriors, egyenlített a Celtics

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2022.05.10. 08:33
null
Curry és az utolsó másfél perc döntött a GSW javára (Fotó: Getty Images)
Csak az utolsó másfél percben tudott fordítani a GSW, és a Boston is úgy nyert, hogy csak a hajrában vette kezébe az irányítást – Curryék egy lépésre kerültek a nyugati döntőtől, Tatumék viszont visszavették a pályaelőnyt.

 

Milwaukee Bucks–Boston Celtics 108–116

A Boston bírta jobban a végét. A mérkőzés túlnyomó részében a Milwaukee vezetett, a hazaiak rögtön egy 6–0-val kezdtek és 21–11-nél volt közte tíz is már az első negyedben, innentől pedig a Celtics próbálta tartani a tempót – ez sikerült, többször vezettek is a vendégek, de összességében mindig érkezett válasz a Buckstól és mindig Mike Budenholzer együttese került felülre. A harmadik negyed hajrájában volt közte 11 pont is a Milwaukee javára, de ebből is visszajött a Boston, a záró etap első felében már egál volt az állás, majd az utolsó hat percben egy váratlan fordulattal elrohant a meccsel Ime Udoka csapata: 94–92 után két és fél perc alatt egy 14–4-et repesztett a gárda, Al Horford hat, Jayson Tatum nyolc pontot szerzett ekkor és ez a két és fél perc gyakorlatilag eldöntötte a mérkőzést. A Bucks itt sem hibázott túl sokat, de minden védekezéséből pontot kapott, az utolsó három percben pedig már nem tudta megállítani az ihletett formába lendülő Bostont – hiába dobtak két triplát is a hazaiak, hiába voltak hatékonyak támadásban, a Celtics nem hibázott, Tatum és Smart a már levédekezett, nehéz helyzeteket is megoldotta, így óriási győzelmet arattak a vendégek. A legutóbb szenvedő Jayson Tatum feljavulása (30 pont, 13 lepattanó, 5 gólpassz) mellett Al Horford volt a kulcs, akit saját bevallása szerint Janisz Adetokunbo paprikázott fel azzal, hogy átzsákolta, majd csúnyán nézett rá – a veterán magasember ezt követően még feljebb kapcsolt és végül 30 ponttal playoff-karriercsúcsot (!) dobott 11/14-es mezőnymutatóval, 5/7 triplával és 8 lepattanóval. A Celtics ezzel a hajrával gyakorlatilag nem csak ezt a meccset, de az egész eddigi szériát „kijavította”, mert 2–2-vel mehetnek vissza Bostonba, visszaszerezték a pályaelőnyt és innentől háromból kettőt kell nyerniük úgy, hogy kétszer saját közönségük is támogathatja őket, ha odáig fajul a helyzet – a párharc során először ők állnak jobban.

Bánhatja a Bucks. Óriási esélye volt a címvédőnek arra, hogy 3–1-es előnybe kerüljön és nagyon közel lépjen a keleti döntőhöz, de a végjátékot nagyon elrontotta a gárda: a negyedik negyedben kapott 43 és az utolsó hat percben kapott 24 pont megpecsételte a társaság sorsát. Ugyan Janisz Adetokunbo megint jó volt (34 pont, 18 lepattanó, 5 gólpassz) és rá építve sokáig kontrollálták a meccs ritmusát, de a görög mellett igazából csak a 3/4 triplás Wes Matthews, valamint a 29 perc alatt 17 pontig és 5 támadópattanóig jutó Brook Lopez dicsérhető, míg Jrue Holiday vesszőfutása például folytatódott – az irányító nem hogy nem tudja eddig pótolni Khris Middletont, de egészen pocsékul játszik (33.6 százalékkal dob a szériában), a 9 gólpassza mellett most is csak 5/22-t dobott mezőnyből és vele a parketten –23-ban voltak, vagyis abban a hét percben, amíg a padon ült, a Bucks 15 pontot vert a Bostonra. A jobb lepattanózás végül nem lett elég, a csapatszintű 41 százalékos mezőnymutató és 33 százalékos triplázás az utolsó hat perc értékelhetetlen védekezésével együtt vereséget eredményezett, így 3–1 helyett 2–2, visszaadott pályaelőny, elszalasztott óriási esély az este mérlege – innen nagyon nehéz dolga lesz a társaságnak a folytatásban.

A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 34, Lopez 17, Holiday 16/3
A Celtics legjobb dobói: Tatum 30/9, Horford 30/15, Smart 18/6, Brown 18/6

A párharc állása: 2–2.

Golden State Warriors–Memphis Grizzlies 101–98

Curry és az utolsó másfél perc döntött. Steve Kerr pozitív koronavírus-tesztet produkált a mérkőzés előtt egy-két órával, így nem lehetett ott a Warriors kispadján, helyette Mike Brown meccselt, de az egész GSW elképesztően enerváltan játszott: csak sétálgattak a játékosok, kifejezetten lustának tűntek, energia nélkül lötyögtek, mintha egy lefutott maraton után léptek volna pályára. Így pedig az alacsony szerkezet nem működhetett a magasabb Memphisszel szemben akkor sem, ha Ja Morant nem volt ott a parketten, emiatt az egész mérkőzés során a vendégek vezettek – nem nagyon, mert amikor meglógtak hét-kilenc ponttal, akkor a Warriors valamit mindig válaszolt, de sosem tudta átvenni a vezetést a vendéglátó. Ez a hullámzás (kicsit meglép a Memphis, visszajön a GSW és úgy tűnik, hogy magára talál) zajlott gyakorlatilag a mérkőzés legvégéig, ahol viszont jött a fordulat: ugyan a negyedik negyed elején már 12 ponttal is meglógott a Grizzlies, de előbb Otto Porter Jr. back-to-back tripláival szépített a Warriors, majd beindult Steph Curry és az addigi borzasztó estéjén jelentősen javított. Az ő dobásaival sikerült visszajönni egy labdán belülre, sőt 90–90-nél sikerült egyenlíteni is, de két hiba után megint 90-93 állt az eredményjelzőn, innen vette kezdetét az a bizonyos utolsó másfél perc. Klay Thompson blokkolta Dillon Brooks dobását, Jordan Poole beszórt két büntetőt, Brooks kihagyott egy triplát, Curry két büntetőjével már átvette a vezetést a Warriors, Jackson Jr. is hibázott és Curry megint hibátlan maradt a vonalról. Brooks dobott még egy duplát, de Curryt itt már nem lehetett megállítani, újabb 4/4 büntetőt süllyesztett el, Jackson Jr. kihagyott dobása után pedig eldőlt a meccs, ezt a bizonyos utolsó másfél percet még Brooks szépítőnek eldobott hármasával is 11-5-re nyerte az itt hibátlannak bizonyuló GSW. A harmadik kiemelt tehát egy olyan meccset húzott be, amelyen végig hátrányban volt, magához képest összességében pocsékul játszott (40 százalék mezőnyből, 24 százalék tripla, 16 eladott labda), de a clutch teljesítményének köszönhetően éppen egy ilyen estével került döntőnek tűnő, 3–1-es előnybe a párharcban. Egyénileg emeljük ki Curryt, aki csak 10/25-ös mezőnymutatóval és 4/14 triplával zárt, de abból a 11–5-ből nyolc pont fűződik a nevéhez, a mérkőzés utolsó nyolc percében pedig összesen 18 egységet jegyzett, így 32-vel fejezte be az estét – mellette a 17 pontos, 10 lepattanós Andrew Wiggins és a 4/6 triplás Otto Porter Jr. említhető még, Klay Thompson szörnyű volt (6/20 mezőnyből, 0/7 tripla) és most Jordan Poole sem tudott érvényesülni. Kerr koronavírusa azért nem jött jól, főleg hogy ha a vezetőedző elkapta, akkor nem kizárt, hogy a játékosok közül is produkál valaki pozitív tesztet...

Morant nélkül sem volt rossz a Memphis. A meccs végére elfogyott a Grizzlies, de összességében most simán győzni tudott a festékben, remekül lelassította a lötyögő GSW-t és belement egy olyan ritmusú mérkőzésbe, ami neki kedvezett – Steven Adams bekerült a kezdőbe és játszott is 27 percet, 10 pontja mellett 15 lepattanót szedett le, Morant nélkül arra szavazott Taylor Jenkins, hogy a palánk alatt tudjanak dominálni. Ez működött is sokáig, mert a Warriorsban semmilyen tűz nem pislákolt, így a magasság és a súly érvényesült úgy is, hogy egyébként Brooksék is gyengén dobtak, de a végjátékban már kiütközött a vezér hiánya: abban a másfél percben 2/7-et dobtak mezőnyből és ebből az utolsó már egy tét nélküli Brooks-kosár volt 0.8 másodpercnél, azt megelőzően csak ő és Jackson Jr. próbálkozott, de minden kimaradt a legfontosabb időszakban. Hiába győztek most a festékben 56–42-re és hiába állt nekik a meccs szinte végig, ez a clutch teljesítmény nem fért bele, újabb vereségükkel pedig a szakadék szélére kerültek, legközelebb otthon már azért fognak küzdeni, hogy ne érjen véget a széria.

A Warriors legjobb dobói: Curry 32/12, Wiggins 17/3, Thompson 14/3, Poole 14
A Grizzlies legjobb dobói: Jackson Jr. 21, Jones 19/9, Anderson 17/3

A párharc állása: 3–1 a Warriors javára.

NBA, RÁJÁTSZÁS
KELETI FŐCSOPORT, ELŐDÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉS

Milwaukee Bucks–Boston Celtics 108–116 (25–18, 23–29, 32–26, 28–43)
A párharc állása: 2–2.
NYUGATI FŐCSOPORT, ELŐDÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉS
Golden State Warriors–Memphis Grizzlies 101–98 (20–24, 18–17, 24–28, 39–29)
A párharc állása: 3–1 a GSW javára.

A párharcok az egyik fél negyedik győzelméig tartanak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik