Az alabamai Áradat elsöpörte a Floridát

MÉSZÁROS GERGŐMÉSZÁROS GERGŐ
Vágólapra másolva!
2009.12.09. 10:33
Címkék
Az egyetemi amerikai futball szerelmesei nem úszták meg izgalmak nélkül a bajnokság utolsó fordulóját. Az élbolyban több mérkőzés is az utolsó pillanatokban dőlt el, a BCS sorrendet többször is káosz fenyegette. A kiemelt konferenciák bajnoki fináléi után választ kaphattunk arra, kik játszanak a nagy bowlok valamelyikén és a nemzeti nagydöntőben.

 

Az Alabama Crimson Tide játékosa, Julio Jones (jobbra) a labdát bűvöli, míg Florida Gators védője, Joe Haden (balra) rá pályázik (Fotó: Reuters)
Az Alabama Crimson Tide játékosa, Julio Jones (jobbra) a labdát bűvöli, míg Florida Gators védője, Joe Haden (balra) rá pályázik (Fotó: Reuters)

A Pac-10 konferencia oregoni polgárháborúja, a Civil War névre hallgató rivalizálás a konferenciabajnoki címért és a Rose Bowl-szereplésért zajlott. A hazai Oregon Ducks soraiba visszatért a running back LeGarrette Blount, aki még az első fordulóban megütött egy Boise State-játékost, ezért az egész szezonra eltiltották.
Bocsánatkérő levele és büntetlen előélete miatt azonban csapata legfontosabb meccsén pályára léphetett, és touchdownnal ünnepelte visszatérését. Blount reaktiválására szükség is volt, mert a vendég Oregon State Beavers futó-elkapó testvérpárja, Jacquizz és James Rodgers sokáig életben tartották a Hódok reményeit.
Ketten együtt két hatpontost és több mint 300 yardot szorgoskodtak össze, de a Kacsák ellen ez sem volt elég. Az Oregon irányítója, Jeremiah Masoli megfelelő társat talált a játékhoz: LeMichael James futásai három TD-t és 166 yardot hoztak a konyhára. A 37–33-as győzelem után vörös rózsák borították az Autzen Stadion gyepét, a Pac-10 konferencia Rose Bowl-résztvevőjét, az Oregon Ducksot ünnepelve.

A Big East Konferencia koronájáért és az Orange Bowl-részvételért a veretlen Cincinnati Bearcats és a trónkövetelő Pittsburgh Panthers csapott össze. A hazai Párducok alaposan meglepték a Cincyt, a félidőben 31–10-es Pitt-vezetéssel vonultak az öltözőbe a csapatok. A folytatásra aztán a Bearcats irányítója, Tony Pike elővette a karmesteri pálcát: három interception után 302 yardot és három touchdownt dobott, kedvelt célpontja, Mardy Gilyard pedig öt elkapásból 118 yardot és egy TD-t szerzett. Emellé 256 yardot és egy hatpontost ért el visszahordásból, ami szezonbeli NCAA-rekord. A vendég Cincinnatinek ez is kevés lett volna az üdvösséghez, ha 33 másodperccel a meccs vége előtt Pike nem találja meg egy 29 yardos passzal csapattársát, Armon Binnst.
A Pitt Panthers számára a meccs igazi összeomlást hozott: hiába vezettek szinte végig három TD különbséggel, futójuk, Dion Lewis hiába robogott előre 47 kísérletből (!) 194 yardot és három TD-t, a vendég Bearcats nevetett a végén. 45–44-es győzelme veretlen alapszakaszt, konferenciabajnoki címet és BCS-kupadöntőt eredményezett.

A legnagyobb meglepetést a Big XII Konferenciadöntője hozta. A veretlen Texas Longhorns és a szezon folyamán már többször betliző Nebraska Cornhuskers derbijén az esélytelennek tartott Kukoricafosztók (Nebraska a kukoricatermesztéséről híres) alaposan meglepték a bajnoki nagydöntőről álmodozó Texast. A Huskers védelmének vezére, a Heisman-díj esélyesévé előlépett Ndamukong Suh egymaga szedte darabokra a Longhorns támadófalát, és többször is a földdel tette egyenlővé a Texas sztárirányítóját, az amúgy is gyengén játszó Colt McCoyt.
Suh, a meccs legjobbja tizenkétszer szerelt, 4.5 sacket (ellenfél irányítójának földre vitele, miközben nála van a labda) ért el, azonban támadó csapattársai olyan gyászos produkciót mutattak be (39 yard passzban, 33 yard futásban), hogy végül a meccs lefújása előtt egy másodperccel a Texas 46 yardos mezőnygólkísérlethez juthatott a végső győzelem reményével. Hunter Lawrence ezt sikeresen értékesítette, a 13–12-es végeredménnyel nemzeti nagydöntőbe rúgva a Longhornst.

A 14. játéknap legnagyobb érdeklődéssel várt ütközetét a Délkeleti Konferencia (SEC) döntője, az Alabama Crimson Tide és a Florida Gators összecsapása jelentette. A Karmazsin Áradatot Mark Ingram running back, az Alligátorokat Tim Tebow quarterback neve fémjelezte. A két Heisman-díjra esélyes játékos pályán nyújtott teljesítménye végül csapatuk eredményességét is meghatározta.
Tebow-t az Alabama védelme levette a pályáról, 20–35-ös dobásmutatóval, egy touchdownnal és egy labdaeladással zárt, míg alabamai riválisa, Ingram 28 kísérletből 113 yardot és három hatpontost futott.
Az Alabama sokat kritizált, de hétről hétre jobb játékot mutató irányítója, Greg McElroy viszont egyszer sem adta el a labdát, fontos first downokat (első kísérlet 10 yard megtételére) futott, és 239 yardból egy TD-t is összehozott. A Florida védelme a kelleténél is jobban megérezte védelmi vezére, Carlos Dunlap hiányzását, akit ittas vezetésért tiltottak el.
„Nehéz. Főleg, mikor az elejétől érzed, hogy nem úgy mennek a dolgok, ahogyan eltervezted. Egyszerűen jobbak voltak nálunk" – küszködött a könnyeivel Tim Tebow a 32–13-as Florida-vereség után.

 NCAA

14. forduló, az élcsapatok eredményei: Oregon Ducks–Oregon State Beavers 37–33, Pittsburgh Panthers–Cincinnati Bearcats 44–45, Texas Longhorns–Nebraska Cornhuskers 13–12, Alabama Crimson Tide–Florida Gators 32–13, Georgia Tech Yellow Jackets–Clemson Tigers 39–34, Boise State Broncos–New Mexico State Aggies 42–7

 

A BCS (Bowl Championship Series) Top 10 végeredménye: 1. Alabama Crimson Tide (13–0), 2. Texas Longhorns (13–0), 3. Cincinnati Bearcats (12–0), 4. Texas Christian (TCU) Horned Frogs (12–0), 5. Florida Gators (12–1), 6. Boise State Broncos (13–0), 7. Oregon Ducks (10–2), 8. Ohio State Buckeyes (10–2), 9. Georgia Tech Yellow Jackets (11–2), 10. Iowa Hawkeyes (10–2)

 

A BCS kupadöntők párosítása: Oregon Ducks–Ohio State Buckeyes (Rose Bowl, 2010. január 1.), Cincinnati Bearcats–Florida Gators (Sugar Bowl, 2010. január 1.), Texas Christian (TCU) Horned Frogs–Boise State Broncos (Fiesta Bowl, 2010. január 4.), Georgia Tech Yellow Jackets–Iowa Hawkeyes (Orange Bowl, 2010. január 5.), Alabama Crimson Tide–Texas Longhorns (BCS Nemzeti Bajnoki Döntő, 2010. január 7.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik